Kepsniai su pipirais ir apelsinais – su trenksmu pradedame grilio sezoną

Grilyje kepta vištiena / Shutterstock nuotr.
Grilyje kepta vištiena / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Reklama
2022-05-06 09:02
AA

Lauko kepsninės – kaip eksperimentų aikštelė, apynasrio neuždedanti net įmantriausiam skoniui, laisvai prisitaikanti prie kaprizingiausių svečių pageidavimų ar suteikianti galimybę paįvairinti nusibodusį kasdienybės asortimentą. Tačiau ieškoti naujų skonių, išbandyti rizikingus receptus mėgsta ne visi, geriau pasikliauti profesionalais, kurie už jus paruoš marinuotus kepsnius – rezultatas garantuotas.

Jeigu nepasitikite savo kulinariniais gebėjimais ir baiminatės, kad vietoj sultingo kepsnio teks ragauti kietą pintį, išbandykite „Norfos“ prekybos centro mėsos skyriaus asortimentą.

Pasirinkimas iš tiesų platus: skirtingų mėsos dalių marinuoti kepsniai su įvairiais marinatais: česnakų, pipirų, pomidorų, bazilikų ir kitais priedais, mėsai suteikiantys paprikos raudonumo ar žolelių žalumos spalvą. Dvelkia egzotika – su apelsinais ir pipirais Vyriausiasis „Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius pasakoja, kad naują grilio sezoną pasitiksime dviem naujais skoniais – tai kepsniai su apelsininiu ir pipiriniu marinatu.

„Absoliuti naujiena – kepsnys su apelsininiu marinatu yra mūsų naujas gaminys, kuris ką tik pasirodė „Norfos“ prekybos vietose. Su šiuo marinatu gaminame kepsnį iš kiaulienos kumpio“, – sako D.Bartošius. Iš tiesų, turėtų būti naujas, dar nepatirtas egzotiškų vaisių grilio kepsnio skonis.

„Norfos“ mėsininkas Dainius Bartošius

Kepsnys su pipiriniu marinatu – tai atnaujintas gaminys, kuris pakeitė ankstesnį iš kiaulienos sprandinės. Iš praeito sezono lieka ir toliau bus gaminami pirkėjų pamėgti marinuoti kepsniai.

Tai kiaulienos nugarinė su česnakų marinatu, sprandinė su kaulu, kuriai skonio suteikia naujas pipirinis marinatas, sprandinė be kaulo su česnakų ir pipirų marinatu, mentė su kaulu, pagardinta nauju apelsininiu marinatu, šoninė su amerikietišku marinatu, šonkauliai su česnakiniu marinatu, karkos kepsnys su pipirų marinatu. Taip pat pirkėjams siūloma išbandyti anksčiau iš kumpio negaminto kepsnio su nauju apelsininiu marinatu.

Kaip marinuoti mėsą namuose

Mėsa / Shutterstock nuotr.

Marinuoti mėsą galima ir namuose, tereikia nusipirkti kokybiškos, šviežios kiaulienos. Kokią mėsos dalį geriausia rinktis?

Pasak D.Bartošiaus, tinkamiausia yra sprandinė, mentė, šonkauliai, nes yra daug tarpraumeninio skiriamojo audinio ir riebaliukų sluoksnio tarp raumenų. Minkščiausia ir sultingiausia yra sprandinė, nuo išsausėjimo kepant mėsą apsaugo ir riebalai.

Marinatą galima pasigaminti namuose iš pipirų, raudonėlio, kalendros, česnako, rozmarino. Jeigu tokio prieskoninių žolelių asortimento nekaupiate savo virtuvėje, galite nusipirkti jau paruoštą marinatą – tereikės pakuotės turinį sumaišyti su atitinkamo svorio mėsa.

Tradicinio skonio mėgėjams siūloma išbandyti pipirų-česnakų marinatą, rinktis marinatus su žolelėmis, paprika. Jei mėgstate aštriai, marinate turėtų dominuoti čili pipirai, o amerikietiškų šonkaulių gerbėjams pagamintas marinatas su rūkytų paprikų dūmo skoniu.

D.Bartošius primena, kad marinuojant ir kepant mėsą reikėtų prisiminti kelias pagrindines taisykles. Pirmiausia, nereikia sudėti į marinatą visų prieskonių, kokius tik randate virtuvės spintelėje, nes jie visiškai užgožia natūralų mėsos skonį.

Antra, negalima perkepti mėsos kepsnių, nes jie tampa sausi. Trečia, prieš kepdami mėsą palaikykite kambario temperatūroje. Ketvirta, nedėkite mėsos į neįkaitintą kepsninę.

Kepsnys / „Shuterstock“ nuotr.

Marinuota vištiena – fantazijai nėra ribų

D.Bartošius pasakoja, kad pirkėjų labai mėgstami ir jau laiko patikrinti gaminiai – tradiciškai marinuota vištiena, puikiai tinkanti kepimui ant grilio. Ir šį sezoną mėgausimės „Kaimiškai“ marinuotais viščiuko ketvirčiais ir pikantiškais sparneliais „Tulpės“ medaus ir garstyčių marinate, kuriame susijungia aštrumas ir saldumas.

„Tradiciniame marinate naudojami specialūs vištienos prieskoniai, kuriuose dominuoja paprika, marinatui suteikianti ryškiai raudoną spalvą ir skonį. Kaimiškame marinate taip pat dominuoja tradiciniai prieskoniai, išskyrus papriką, ją pakeičia stambiai malti pipirai, garstyčių grūdeliai, morkų gabalėliai, kmynai“, – vardija D.Bartošius.

Kepti vištienos sparneliai / „Fotolia“ nuotr.

Taip pat „Norfos“ asortimente rasite marinuotus viščiuko sparnelius tradiciniame marinate, sparnelių vidurinę dalį bruknių marinate, blauzdeles be sąnario žolelių marinate, marinuotus viščiukus slyvų-apelsinų marinate.

D.Bartošius akcentuoja, kad vištiena yra labai švelni ir neutrali mėsa, todėl ja galima marinuoti su įvairiais prieskoniais, kaskart suteikiant naują skonį. Šių metų pavasario naujienos, kurios pasirodys parduotuvėse balandžio–gegužės mėnesiais – tai vištienos gaminiai su šefo Deivydo Praspaliausko rekomendacija: marinuota viščiukų sparnelių vidurinė dalis „Bufalo“, marinuoti kalakutienos kepsneliai, kepamosios kalakutienos dešrelės griliui.

Kaip kepti?

Vištiena puikiai tinka kepti ant grilio rengiant pikniką gamtoje, nes procesas vyksta greitai, o rezultatas niekada nenuvilia. Žinoma, jeigu norite išsikepti „super“ vištienos kepsnelius, atkreipkite dėmesį į kepimo niuansus. Pirmiausia, svarbu, kokias anglis pasirinksite.

D.Bartošius atkreipia dėmesį, kad išrankiems iškylautojams vertėtų rinktis obels, vyšnios, alksnio ar klevo anglis. Jei anglis perkate, o ne pasigaminate patys, tikriausiai sunku nustatyti, iš kokios medienos jos pagamintos. Tuomet išgauti malonų aromatą galima ir kitais būdais: ant įkaitintų anglių uždėkite rozmarino, čiobrelių šakelių, cinamono lazdelių ir kvapiųjų pipirų.

Vištienos grilis.

Vyr. mėsininkas duoda ir daugiau vertingų patarimų: prieš kepimą reikia nusausinti vištienos paviršių, kad kepant drėgmė netrukdytų paviršiui apskrusti. Nepamirškite iš anksto ištraukti vištienos iš šaldytuvo, kad mėsa pasiektų aplinkos temperatūrą – tuomet ji viduje ir iš išorės iškeps tolygiai.

D.Bartošius pataria iš pradžių kepti mėsą aukštesnėje temperatūroje (apie 200 laipsnių), apkepti abi puses, taip mėsos drėgmė liktų viduje, o baigti kepimą galima ant mažesnės kaitros, kol iškeps vidus.

Mažesnės vištienos dalys kepamos apie 10-15 min., didesnės – kiek ilgiau. Iškeptą vištieną būtina sudėti į indą ir leisti kelias minutes „pailsėti“, kad susivienodintų iškeptos vištienos temperatūra išorėje ir viduje, ir tolygiai po mėsą pasiskirstytų mėsos sultys.

Viščiukų blauzdelės žolelių marinate su krienų padažu ir keptomis daržovėmis

Vištiena / Shutterstock nuotr.

Reikės:

4 vnt. „Rivonos“ marinuotų viščiukų blauzdelių žolelių marinate.

Padažui:

4 valg. š. graikiško jogurto,
4 valg. š. majonezo,
4 arb. š. garstyčių,
3 arb. š. krienų,
žiupsnelio druskos, maltų juodųjų pipirų pagal skonį.

Garnyrui:

Baklažano, paprikos, cukinijos,
2 valg. š alyvuogių aliejaus,
2 česnako skiltelių,
druskos ir pipirų pagal skonį.

Gaminimas: Daržoves supjaustome juostelėmis. Įtriname spaustu česnaku, druska bei pipirais, apšlakstome aliejumi ir paliekame pusvalandžiui pasimarinuoti. Įkaitiname grilį ir dedame kepti blauzdeles. Kepame pavartydami 15-20 minučių. Kol kepa vištiena, pasiruošiame padažą. Tam tereikės indelyje sumaišyti visus ingredientus. Iškepus vištienai arba baigiant jai kepti, jeigu šalia yra vietos, dedame daržoves. Joms kepti reikės maždaug 10 minučių. Patiekiame su krienų padažu.

Viščiukų sparneliai tradiciniame marinate su saldžiarūgščiu padažu ir sezamu

Grilyje kepta vištiena / Shutterstock nuotr.

Reikės: 8 vnt. „Rivonos“ vištienos sparnelių „Tulpės“ medaus ir garstyčių marinate, ½ nedidelės cukinijos, ½ raudonos paprikos, ½ geltonos paprikos, 1 valg. š. aliejaus, 1 skiltelės česnako, žiupsnelio druskos ir maltų juodųjų pipirų.

Gaminimas: Į karštą vandenį pamerkiame medinius iešmelius, kad prisigertų drėgmės ir kepant nesudegtų. Daržoves supjaustome vienodo dydžio gabalėliais, kad būtų patogu verti ant iešmelio. Pabarstome druska, pipirais, išspaustu česnaku, apšlakstome aliejumi ir gerai įtriname prieskoniais. Paliekame pusvalandžiui, kad skoniai įsigertų. Į įkaitintą grilį dedame vištieną ir kepame pavartydami iš visų pusių maždaug 15 min. Truputį pakepus dedame ir daržovių iešmelius – jiems kepti reikės trumpiau. Patiekiame iš karto.