Kepiniai iš sodo kraitės: vaišinkite namiškius kvepiančiais pyragais!

Stiklinis kepimo indas / „Fotolia“ nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-10-22 12:00
Atkeliavus rudeniui mėgaujamės vasaros darbo vaisiais sode ir darže. Kvapios daržovės iš lysvių pūpso krepšiuose, gamtos gėrybėmis apdėlioti lūžta virtuvės stalai, o visa šeima laukia, ką iš jų pagaminsime. Nustebinkite namiškius daržovių pyragais!

Porų pyragas

Tešlai: 300 g miltų, 120 g sviesto, 2 šaukšteliai druskos, 100 ml vandens.

Įdarui: 300 g porų, šaukštas aliejaus, 250 ml liesos grietinėlės, 3 kiaušiniai, 200 g varškės sūrio su kmynais, šaukštelis pipirų, žiupsnis druskos.

Atkeliavus rudeniui mėgaujamės vasaros darbo vaisiais sode ir darže. Kvapios daržovės iš lysvių pūpso krepšiuose, gamtos gėrybėmis apdėlioti lūžta virtuvės stalai, o visa šeima laukia, ką iš jų pagaminsime.

  • Į dubenį suberkite miltus, druską, sudėkite smulkintą sviestą ir minkykite, kol susidarys trupiniai. Gausiai apšlakstykite juos šaltu vandeniu ir suminkykite vientisą tešlą. Suformavusi iš jos rutulį, pusvalandžiui padėkite į šaldytuvą.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 °C.
  • Nuplautus porus supjaustykite griežinėliais. Berkite į keptuvę su gerai įkaitintu aliejumi (saują daržovių palikite) ir šiek tiek pakepinkite. Palikite atvėsti.
  • Kiaušinius išplakite su grietinėle. Sudėkite trupintą sūrį ir viską suplakite elektriniu plakikliu. Pagal skonį pasūdykite, pagardinkite maltais pipirais, įmaišykite kepintus porus.
  • Iš atvėsusios tešlos iškočiokite paplotį. Tieskite jį į kepimo indą, kraštelius užlenkite – suformuokite krepšelį. Ant jo užtieskite kepimo popierių, ant viršaus užberkite džiovintų žirnių ar pupelių. Šaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 10–12 minučių.
  • Ant iškepusio pagrindo sukrėskite varškės sūrio ir porų masę. Tolygiai išdėliokite likusius porų griežinėlius. Kepkite orkaitėje 30–40 minučių.

Cukinijų ir baklažanų pyragas

Didelis lakštas sluoksniuotos bemielės tešlos, 2 šaukštai sviesto, 2 nedidelės cukinijos, pusė baklažano, raudona saldžioji paprika, pomidoras, 3 kiaušiniai, 250 g minkšto sūrio (pvz., maskarponės, rikotos), 125 ml neriebios grietinėlės, 125 g tarkuoto parmezano, žiupsnelis tarkuoto muskato, druskos ir pipirų.

  • Nuplautas cukinijas ir baklažanus supjaustykite plonais griežinėliais, galite dar perpjauti juos pusiau ar ketvirčiais, pabarstykite druska, palikite pastovėti 20 min., nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Pomidorą ir papriką nuplaukite ir supjaustykite griežinėliais.
  • Išpjaukite apskritą tešlos lakštą, juo išklokite skardą, palikite aukštesnius nei forma kraštelius, pagrindą subadykite šakute ir pastatykite šaltai.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 °C.
  • Didelėje keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite cukinijų ir baklažanų griežinėlius, kepkite maždaug 5 min., pabarstykite pipirais ir palikite atvėsti.
  • Dubenyje išplakite kiaušinius, įmaišykite minkštą sūrį, grietinėlę ir tarkuotą parmezano sūrį. Mišinį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir muskatu.
  • Atsargiai įmaišykite cukinijų ir baklažanų griežinėlius, dalį jų atidėkite pyragui papuošti.
  • Sukrėskite masę ant tešlos, tolygiai paskirstykite, ant viršaus išdėliokite likusius cukinijų ir baklažanų gabalėlius, pomidoro ir paprikos griežinėlius. Pabarstykite tarkuotu sūriu ir tešlos kraštus užlenkite į vidų.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite maždaug valandą.

Moliūgų pyragas

Tešlai: 100 g sviesto, 180 g miltų, kiaušinis, 100 g cukraus, šaukštelis tarkuotos citrinos žievelių, žiupsnis druskos.

Įdarui: 1,5 kg moliūgo, 3 kiaušiniai, 120 ml riebios grietinėlės, 100 g rudojo cukraus, pusė šaukštelio malto cinamono, imbiero, žiupsnelis gvazdikėlių.

  • Sviestą supjaustykite gabalėliais, ant viršaus pilkite miltus, pakapokite peiliu. Įmuškite kiaušinį, berkite cukrų, žiupsnelį druskos, citrinos žieveles ir minkykite rankomis, kol tešla taps vientisa. Suformuokite gumulą, įvyniokite į plėvelę ir 3 val. palaikykite šaldytuve.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 ºC.
  • Iškočiokite tešlos lakštą ir tieskite į apskritą skardą. Prispauskite kraštus. Lakštą subadykite šakute, užklokite folija, įberkite žirnių. Kepkite orkaitėje maždaug 15 min. Ištraukite ir išberkite žirnius. Pyrago pagrindą palikite atvėsti.
  • Moliūgą nulupkite, pašalinkite sėklas, supjaustykite minkštimą dideliais kubeliais, sudėkite į skardą ir kepkite orkaitėje apie 50 min. Keptus gabalėlius nusunkite, atvėsinkite ir sutrinkite. Pyragui reikės 2 puodelių moliūgų tyrės.
  • Atskirkite kiaušinių trynius ir baltymus. Baltymus suplakite iki standžių putų. Dubenyje gerai sumaišykite moliūgų tyrę, grietinėlę, su cukrumi išsuktus kiaušinių trynius ir prieskonius. Sukrėskite baltymus ir atsargiai išmaišykite.
  • Supilkite masę ant pusiau iškepusio pyrago papločio. Orkaitę įkaitinkite iki 200 ºC. Šaukite pyragą ir kepkite 35 min., apibarstykite cukrumi ir cinamonu ir dar pakepkite 5 min. Pjaustykite gerai atvėsinusi. Tiekite su uogų pagardu ar plakta grietinėle.
{recipe|4829}{recipe|5261}{recipe|5492}{recipe|5518}{recipe|5614}

Naujausi straipsniai