Kavos guru D.Baronas šį gėrimą gardina ciberžole, moliūgų tyre ir net sviestu: dalijasi receptais

Dominykas Baronas ir jo ruošta kava / Asmeninio archyvo nuotr.
Autorius: Kristina Kučinskaitė
Publikuota: 2021-08-29 09:00
Ciberžole, pipirais, moliūgų tyre, apelsinų žievelėmis, rožių vandeniu, lydytu sviestu – taip kavą gardina ir vis naujų jos skonio savybes paryškinančių receptų atranda Lietuvos kavos čempionato medalininkas, birštonietis Dominykas Baronas (23).

„Turiu dvi aistras – kavą ir floristiką“, – patikina pašnekovas.

Vilniaus kolegijoje įvaizdžio dizainą studijavęs vaikinas vieną iš savo gyvenimo pomėgių netrukus pavertė darbu. Dabar jis ruošia kavą vienoje jaukioje kavinukėje, kur galima įsigyti ir gėlių.

Dominykas Baronas su drauge ir augintiniu / Asmeninio archyvo nuotr.
Dominykas Baronas su drauge ir augintiniu / Asmeninio archyvo nuotr.

Baristos duonos paragavęs Dominykas juodojo gėrimo gamybos subtilybėms skiria daugybę laiko. Pasak jo, plikyti kavą yra gerai, tik nereikia ant jos pilti tik ką užvirusio vandens.

„Luktelkite truputį ir nenuplikysite, nesugadinsite pupelių“, – sako D.Baronas.

Jis rekomenduoja pirkti ne sumaltą kavą, o su specialiu malūnėliu ją pasiruošti patiems. Anot Dominyko, ryškiausios pupelių savybės išlieka 15 minučių po sumalimo. Be to, jų nereikėtų susmulkinti iki itin smulkios konsistencijos, o užpylus kavą vandeniu, po akimirkos šaukšteliu vertėtų nubraukti ir susidariusią putą – ji nėra naudinga geriančiajam.

Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.
Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.

„Daug sužinai ruošdamasis kavos čempionatui ar į jį užsukęs tiesiog kaip lankytojas. Visų niuansų tikrai nereikia naudoti namuose, bet kai kas tikrai pravers“, – įsitikinęs pašnekovas.

Įgijęs patirties sostinėje, Dominykas savo kavos ruošėjo meistriškumą demonstruoja Birštono kurorto lankytojams „AsMeniškoje krautuvėlėje“.

Mažame miestelyje įsikūrusioje jaukioje erdvėje vaikinas ne tik verda kavą, bet ir mėgaujasi dar viena savo aistra – floristo darbu.

Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.
Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.

„Žmonės užsuka pabendrauti. Pasidalinu su jais atrastais kavos receptais“, – sakė pašnekovas.

Dominykas turi keletą pasiūlymų, kaip įprastą kavos puodelį namuose paversti nekasdieniu gėrimu.

Keli paprasti Dominyko receptai

Išvirus juodos kavos, pagardinkite ją apelsino žievele ir cinamonu.

„Turbūt daugelis yra girdėjęs apie kavą su sviestu, kurią ypač mėgsta žmonės, besilaikantys ketogeninės dietos”, – svarsto pašnekovas.

Dominykas siūlo šiek tiek kitokią šio gėrimo versiją: į blenderį supilkite juodą kavą, įdėkite šaukštą ekologiško kokosų sviesto bei žiupsnelį cinamono ir suplakite.

„Šią kavą galime pavadinti ne tik gėrimu, tačiau ir patiekalu”, – su šypsena patikina barista.

Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.
Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.

Dar vienas kavos pagardas mėgstantiems ją saldinti – kokoso žiedų nektaras.

„Besižavintiems rytietiškais skoniais, vertėtų išmėginti kavą su „Timut and lemon“ pipirais. Kelis grūdelius sugrūskite ir įberkite į gėrimą. Tik nepadauginkite, nes jie tikrai aštrūs!“, – perspėja pašnekovas.

Žinoma, daugelis kavą balina pienu. Ypač dabar paplitęs yra augalinis pienas, tačiau dažnas susiduria su problema – kava tokį pieną sutraukia. Dominykas geriantiems kavą su augaliniu pienu rekomenduoja palaukti kol gėrimas šiek tiek atvės, tuomet nepatogumo turėtumėte  išvengti.

Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.
Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.

Kavą su pienu Dominykas dažniausiai gardina ciberžole, cinamonu ir kardamonu – tai ne tik skanus, išraiškingas, bet ir turintis detoksikuojančių savybių gėrimas.

„Keli druskos žiupsneliai padeda pabrėžti natūralų kavos saldumą. Receptų tikrai yra nemažai. Tereikia surasti savąjį arba... tiesiog mėgautis puodeliu kokybiškos kavos“, – sako D.Baronas.

Nemėgstantiems kavos gėrimų su priedais, barista siūlo paieškoti skirtingų šalių ir regionų kavos. Pupelės iš Pietų Amerikos šalių bus intensyvesnio, žemiškesnio skonio, su būdingomis šokolado, riešutų natomis. Šiose kavose, Dominyko teigimu, rūgštelės yra mažiau.

Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.
Dominykas Baronas ruošia kavą / Asmeninio archyvo nuotr.

Ieškantiems kitokių potyrių kavoje, reikėtų rinktis pupeles, užaugintas Afrikos šalyse. Etiopijos kavos pasižymi obuolių, uogų tonais. Kavos užaugintos Kenijoje – mėgstantiems rūgštesnę, lengvesnę kavą. 

„Kavos pasaulis didelis ir įdomus – kiekvienas kasdienį ritualą gali paversti į keliones po skirtingus nelankytus ar išsiilgtus kraštus“, – įsitikinęs D.Baronas.

Naujausi straipsniai