Kas antras Lietuvos gyventojas diena iš dienos valgo tą patį maistą

Virtos bulvės su lupenomis / „Fotolia“ nuotr.
Virtos bulvės su lupenomis / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-01-25 12:35
AA

Kas antras Lietuvos gyventojas pripažįsta, jog jų kasdienis racionas nesikeičia diena iš dienos. Penktadalis teigia neturintys idėjų, ką naujo pasigaminti, o daugiau nei trys ketvirtadaliai renkasi tradicinius patiekalus. Atitinkamai, kasdienis gyventojų meniu apsiriboja maždaug 10-ia skirtingų patiekalų, kurie nesikeičia metai iš metų.

Vadovaudamasi šią situaciją atskleidusiais tyrimais, prieskonių gamintoja „Santa Maria“ Baltijos, taip pat Skandinavijos ir Beneliukso šalyse, Anglijoje, Airijoje bei Rusijoje pradeda vykdyti kampaniją, kuria ragina gyventojus atsisakyti nuobodžių patiekalų.

„Baltijos šalyse, taip pat Skandinavijoje atlikti tyrimai rodo, jog didžiajai daugumai šio regiono gyventojų trūksta polėkio ir motyvacijos ruošiant maistą. Atitinkamai, jie lengvai pasiduoda rutinai, kurią sunku sulaužyti. Liūdniausia, jog lyginant su kaimynais, lietuviai mažiausiai išradingi virtuvėje – jų kasdienis meniu nesikeičia ir jie nuolatos gamina tuos pačius patiekalus“, – sako įgaliotas „Santa Maria“ atstovas Lietuvoje Rimantas Norvilas.

Apklausos rezultatai rodo, jog 48 proc. lietuvių pripažįsta, jog jų kasdienis meniu diena iš dienos toks pat – jie nuolat gamina tą patį maistą. Taip teigiančių Latvijoje ir Estijoje buvo mažiau – po 41 proc. respondentų. Labiausiai virtuvės rutina yra užvaldžiusi vyresnio amžiaus, vienišus bei vidurinį išsilavinimą turinčius Lietuvos gyventojus. Įvairesnių patiekalų gamina jauni, aukšto išsilavinimo, šeimas turinys respondentai.

Taip pat žymiai mažiau lietuvių nei latvių ar estų yra girdėję apie pasaulio virtuvių, tokių kaip Meksikos, produktus. Pavyzdžiui, beveik du trečdaliai (61 proc.) respondentų Lietuvoje nėra nei girdėję, nei ragavę tokių produktų kaip tortilijos, salsa padažai ir specialūs prieskonių mišiniai meksikietiškiems patiekalams. Tuo tarpu Latvijoje tokių respondentų skaičius siekia apie trečdalį (32 proc.), Estijoje – ketvirtadalį (26 proc.).

Labiausiai virtuvės rutina yra užvaldžiusi vyresnio amžiaus, vienišus bei vidurinį išsilavinimą turinčius Lietuvos gyventojus.

Siekdama keisti šią situaciją bei skatindama gyventojus atsisakyti nuobodžių patiekalų, „Santa Maria“ pirmiausia suorganizavo išskirtines vaišes Islandijoje dirbantiems tyrėjams. Šalia Hekla ugnikalnio dirbančiai keturių mokslininkų komandai buvo nuskraidintas maisto autobusiukas bei surengtas įsimintinas vakaras su meksikietiškais patiekalais, jaukiu bendravimu bei juoku.

Taip pat skaitykite: Valgykime sveikiau: patiekalų receptai su avokadais

Video medžiagą iš šios keliones galima pamatyti ČIA. Ja paremta ir visa „Santa Maria“ kampanija: socialiniuose tinkluose bei kompanijos interneto svetainėje pateikiama video medžiaga, patarimai, informacija bei receptai, taip raginant vartotojus išbandyti naujoves ruošiant ir mėgaujantis maistu, atsisakant nuobodžių patiekalų. 

{recipe|4917}
{recipe|4919}
{recipe|4925}
{recipe|4923}
{recipe|4927}
{recipe|4921}