Kartais vaistų alternatyva gali būti maistas

Vaistai ir vaisiai / Fotolia nuotr.
Vaistai ir vaisiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: „Edita“
2012-10-28 21:19
AA

Daugelis vos tik prasčiau pasijutę skuba ieškoti vaistų. Tačiau kartais, kai negalavimas nėra itin didelis, galima išsiversti ir be jų...

Galvos skausmas: pravers skrebutis ar bananas

Kai esame susinervinę, pervargę, staiga keičiasi oras ir pan. netikėtai įskausta galva. Daugelis net nebando nustatyti šio negalavimo priežasties – išgeria tabletę ir džiaugiasi, kad skausmas apmalšta. O juk žinodami, kodėl apninka šis skausmas, galėtume apsieiti visai be vaistų. Nustatyta, kad labai dažnai galvos skausmą sukelia staigus gliukozės kiekio sumažėjimas kraujyje. Tokiu atveju geriausia pagalba – suvalgyti produktą, kuriame daug angliavandenių ir yra seleno. Todėl prieš skubant gerti tabletę nuo galvos skausmo, pirmiau vertėtų sukrimsti baltos duonos skrebutį, javainių batonėlį, bananą.

 

Ilgalaikis nuovargis: energiją atgauti padės pupelės ir medus

Nuovargio ir apatijos jausmas apima tada, kai organizmui trūksta geležies ir smarkiai svyruoja cukraus kiekis kraujyje. Pabandykite valgyti daugiau ankštinių daržovių (pupelių, žirnių, lęšių), rupios duonos, grikių košės, gerti kakavos – šiuose produktuose gausu geležies. Nepamirškite, kad šį mikroelementą organizmas geriau pasisavina, kai tuo pačiu metu maiste būna užtektinai vitamino C. Todėl minėtus produktus verta valgyti su šviežiomis daržovėmis. Daug vitamino C yra špinatuose, kopūstuose, petražolių lapeliuose, krienuose, citrusiniuose vaisiuose. Tuo tarpu medus ir saldūs vaisiai (persikai, abrikosai, trešnės, vynuogės) yra sveikiausias cukraus šaltinis. Išlaikyti pastovų cukraus kiekį kraujyje padeda chromas, kurio nemažai yra fermentiniame sūryje ir jautienoje.

Visgi jei praturtinę valgiaraštį produktais, kuriuose yra sveikojo cukraus ir geležies, per mėnesį taip ir nepajusi energijos antplūdžio, ieškokite kitų prastos savijautos priežasčių. Pvz., nustatyta, kad daugiau kaip pusė nuolatiniu nuovargiu besiskundžiančių žmonių yra alergiški kviečiams, kukurūzams arba pienui. Todėl pabandykite kelias savaites nevalgyti šių produktų ir stebėkite, ar keičiasi savijauta.

 

Vidurių užkietėjimas: sėlenos ir šviežios daržovės pagerins žarnyno veiklą

Kartais šį nemalonų sutrikimą sukelia stresas, bet dažniausiai jis prasideda dėl mitybos klaidų. Sau galite padėti suvalgę kelis šaukštus kvietinių sėlenų su pasukomis (sėlenos yra geriausias ląstelienos šaltinis). Kitas veiksmingas būdas – valgyti daugiau džiovintų vaisių (geriausia – mirkytų slyvų ryte tuščiu skrandžiu), šviežių morkų, raugintų kopūstų. Jei norite ir ateityje išvengti tokių rūpesčių, ribokite saldumynų kiekį ir išgerkite kasdien pakankamai skysčių (geriausiai drungno vandens su citrina). Taip pat pasirūpinkite, kad kasdieniame valgiaraštyje netrūktų produktų, kuriuose gausu ląstelienos. Valgykite rupios duonos, kruopų košių, ankštinių daržovių patiekalų.

 

Šlapimo takų infekcija: padės ne tik spanguolės

Nuo seno žinomas vaistas nuo šlapimo takų infekcijos – spanguolių sultys. Anksčiau manyta, kad gydomąjį poveikį turi sultyse esanti rūgštis (rūgščioje terpėje bakterijos nesidaugina). Naujausiais tyrimais nustatyta, kad gydo spanguolėse esantys taninai, kurie neleidžia ligą sukeliančioms bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo sistemos organų sienelių. Panašiu poveikiu pasižymi ir mėlynės, ir “gyvas” jogurtas (suraugintas gyvomis Lactobacillus acidophilus bakterijomis).

 

Cholesterolio perteklius: avižiniai dribsniai apsaugos arterijas

Jei jūsų kraujo tyrimai rodo per didelį cholesterolio kiekį, vadinasi, labiau rizikuojate susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač ateroskleroze. Kuo greičiau pakeisite mitybą, tuo bus geriau. Pirmiausia iš savo valgiaraščio išbraukite riebius produktus: kiaulieną, natūralų pieną, sviestą, riebų sūrį. Beje, kraujyje turėtų mažėti tik “blogojo” cholesterolio (LDL) kiekis. Mat yra ir “gerasis” (HDL), kuris neleidžia “blogajam” prisitvirtinti prie kraujagyslių sienelių. Jo mažinti nereikia. Kai kurie produktai gali net padidinti “gerojo” cholesterolio kiekį. Tokį poveikį turi daug ląstelienos turinti rupi duona, avižiniai dribsniai, vaisiai ir daržovės (ypač česnakai). Dažniau valgykite ir jūros žuvies, kurioje daug omega-3 riebalų rūgščių, taip pat saugančių nuo “blogojo” cholesterolio. Panašiai veikia ir vitaminas C, todėl verta valgyti daugiau vaisių ir nevirtų daržovių.

Kai kurie specialistai žmonėms, kuriems reikia mažinti cholesterolio kiekį, pataria kasdien išgerti po stiklinę apelsinų sulčių. Tiesa, cholesterolio kiekio jos nemažina, užtat net penktadaliu padidina „gerojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

 

Verta žinoti

Ką suvalgyti, jei…

…vargina premenstruacinis sindromas? Valgykite daugiau produktų, kuriuose yra ilgai virškinamų angliavandenių – makaronų, kruopų košių, dribsnių. Angliavandeniai reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, apsaugodami nuo staigių nuotaikos svyravimų.

…kamuoja mėnesinių skausmai? Normaliai lytinių organų veiklai būtinas retas mikroelementas manganas. Daugiausia jo yra jūros gėrybėse ir prieskoniniuose žalumynuose.

…jaučiate nepaaiškinamą nerimą? Įrodyta, kad šį jausmą gerai slopina traškus maistas. Sukrimskite džiūvėsėlį, obuolį ar morką – galbūt tai iš tikrųjų padės.

…pasidarėte išsiblaškę? Manoma, kad dėl to gali būti kaltas per riebus maistas. Rinkitės liesesnius ir daug B grupės vitaminų turinčius produktus (liesą mėsą, žuvį, kruopas, rupią duoną). Jie ilgam suteikia energijos ir gerina smegenų veiklą.

…tinsta kojos? Skysčių susilaikymą organizme sukelia ne tik druskos perteklius. Kartais dėl to būna kaltas vitamino B6, magnio ar linolino rūgšties trūkumas. Išeitis labai paprasta – įtraukite į valgiaraštį daugiau saulėgrąžų. Mat jose yra visų išvardytų medžiagų.