Karščiausios 2013-ųjų mitybos naujienos

Trinti kokteiliai / Fotolia nuotr.
Trinti kokteiliai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-12-26 15:00
AA

Ir kas gi šiais metais dažniausiai puikavosi pasaulio piliečių, sekančių mitybos naujoves, lėkštėse? Pažangiose šalyse poreikis maitintis sveikiau vis didėja... Taigi trumpa apžvalgėlė, kas šiemet maisto pasaulyje buvo „ant bangos“!

1. Sultys ir trinti kokteiliai

Dietologai pritars, kad vaisių ir daržovių sultys bei trinti kokteiliai suteikia neįtikėtinai daug jėgų, turi nemažai vitaminų ir mineralų, kurie užtikrina sklandų organizmo darbą. Šiais metais jų populiarumas augo žaibišku greičiu daugelyje šalių, Lietuvoje taip pat, daugėjo sulčių barų, o juose nestigo lankytojų...

2. Maistas be gliuteno 

Gliutenui - ne! / Fotolia nuotr.

Gliutenas – tai įvairiose kruopose aptinkamas baltymas, kurio kai kurie žmonės netoleruoja arba gali būti jam alergiški. Nieko keista, kad mitybos pramonė, prekybininkai ir restoranai susirūpino patiekti produktų ir patiekalų, kurių sudėtyje nebūtų šio baltymo.

3. Prancūziško ragelio ir spurgos hibridas (anglų k. cronut (t. y. croissant ir donut trumpinys)

Gliutenui - ne! / Fotolia nuotr.

Šis keistas desertas, prancūziško ragelio ir spurgos hibridas, vadinamas kone metų atradimu. Jie purūs, saldūs, gali būti aplieti šokoladu ir kitais pagardais, siūloma ir be didžiojo baubo glitimo. O svarbiausia, tai – madingas desertas, kurį nesunku pasigaminti pačiomis.

4. Paleo dieta 

Tai nėra naujiena ar metų atradimas, tačiau šiemet apie šią dietą buvo kalbama ypač daug. Kuo ji ypatinga? Dieta pasižymi tuo, kad norima grįžti į seniausius laikus ir prisiminti, kuo maitinosi pirmykščiai žmonės. Ar šiandien tai įmanoma? Bet kuriuo atveju dietos pagrindą sudaro neapdorotas maistas: vaisiai, daržovės, sėklos, riešutai. Griežtai vengiama pieno produktų, riebios mėsos, ankštinių daržovių, turinčių daug angliavandenių, druskos. Be to, teigiama, kad 2013-aisiais ši dieta buvo ieškomiausia Google paieškoje.

5. Dalijimasis maistu

Puikus būdas ne tik išvengti persivalgymo, bet ir paragauti skirtingų patiekalų. Paprasta: užsisakote įvairių skanėstų didelėse lėkštėse, paprašote kiekvienam atskirų indų ir tuomet prie stalo valgiais dalijatės su draugais. Sutikite, paprasta, bet išties šauni idėja.

6. Meistriški kokteiliai

Ypatingi, netikėti deriniai nuo vaisių ir daržovių iki dribsnių ir ledo skulptūrų... Pasirodo, kiekvienas save gerbiantis restoranas privalo turėti kokteilių maišytoją, kurio kūriniai atimtų žadą ir pamalonintų gomurį.

7. Sriracha padažas

Gliutenui - ne! / Fotolia nuotr.

Šis tailandietiškas padažas paruoštas iš aitriųjų paprikų, acto, česnakų, cukraus ir druskos. O štai pavadinimas, pasirodo, kilo nuo miestelio Si Racha. Tailande jis naudojamas sriuboms, jūrų gėrybėms, taip pat kokteiliams, kiaušiniams, net kai kuriems desertams gardinti.