Karališki patiekalai – višta ir jautienos didkepsnis. Receptai

Mėsos patiekalai. / 15min montažas
Mėsos patiekalai. / 15min montažas
Šaltinis: Ji24.lt
2016-07-06 13:00
AA

Liepos 6-toji – ypatinga diena. 1253 metais buvo karūnuotas pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius Mindaugas. Ši Valstybinė šventė, primenanti didingą Lietuvos praeitį, jos ilgaamžes tradicijas, iškilmingai minima visoje Lietuvoje.

„Šią progą švęsti reikia taip pat karališkai. Tad ir stalo valgiai turi būti tokie patys. Specialiai tai dienai rekomenduojame pasigaminti net du didikų mėgiamus patiekalus: karališką didkepsnį ir keptą vištą. Juk prie savo stalo sėdintys – visi karaliai“, – teigia mėsos tiekėjai „Baltic Foods“.

Karališkas jautienos didkepsnis

Reikės:

  • 1 kg jautienos,
  • žiupsnio rupios druskos,
  • pipirų,
  • rozmarino.

Gaminimas:

Didkepsniai kepami iš skirtingų galvijų skerdienos dalių: nugarinės, antrekotinės nugarinės, kumpio. Kepsnių mėsos paruošimas įvairiose šalyse kiek skiriasi, tačiau esminiai gero jautienos kepsnio paruošimo principai yra tokie patys.

Jiems geriau naudoti brandintą jautieną, kietesnę mėsą patariama iš anksto pamarinuoti, o paruoštos mėsos svarbu neperkepti. Marinuojamą mėsą reikia laikyti šaldytuve (ypač svarbu nelaikyti jos kambario temperatūroje).

Nors mėsos kepsnys bene 1 kg svorio, o apimtimi primena kuoką, jo pasigaminimas visai nesudėtingas, ypač vasaros metu. Tiesiog užsikurkite grilį, įkaitinkite žarijas ir atvėsintą mėsą po kelias minutes apkepkite tiesiai ant grilio. Kuo didesnė kaitra, tuo greičiau užsiveria šio kepsnio išorinės mėsos poros ir mėsoje lieka drėgmė.

Apkepus kepsnį iš abiejų pusių, suvyniokite jį į foliją ir kepkite dar apie 20 minučių ant tų pačių žarijų. Pačioje kepimo pabaigoje mėsą pabarstykite druska, pipirais ir šviežiais rozmarinais. Mėsą valgykite jai vos atvėsus.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: grilyje kepti glazūruoti kiaulienos šonkauliukai su barbekiu padažu

Didikų višta su bulvėmis

Reikės:

  • 1 didelės vištos,
  • sviesto,
  • citrinos,
  • rozmarino,
  • garstyčių,
  • šviežių bulvių,
  • pipirų,
  • Druskos,
  • Čiobrelių.

Gaminimas:

Nors bene kiekvienas turite mėgstamą keptos vištos receptą, šįkart siūlome paragauti kiek netradicinės, bet gilias tradicijas menančios vištos. Įprastinius kmynus pakeiskite rozmarinais, o paskrudusios odelės efektą pasieksite į pagalbą pasitelkę lietuvišką sviestą.

Pradėkime nuo to, jog visą vištą gerai įtriname druskos, pipirų ir rozmarinų mišiniu. Geriausia būtų, prieš ją pašaunant į orkaitę, kiek pamarinuoti kambario temperatūroje. Tuo tarpu ištirpdykite sviestą.

Vištą 200 laipsnių temperatūroje kepkite apie dvi valandas. Taip ji bus minkšta, ir mėsa kris nuo kaulo. Kol kepate, kas 15 minučių ją pertepkite sviestu. Vištai suteikiamas gražus rudas atspalvis. Į kepimo pabaigą vištą apibarstykite maltais šviežiais čiobreliais.

Kol ji vėsta ištraukta iš orkaitės, ją apšlakstykite citrinų sultimis ir įtrinkite geru šaukštu garstyčių. Bulves kepkite kartu: jas supjaustykite stambiais gabalais kartu su šiek tiek aliejaus ir pjaustyto svogūno.

Patiekite su virtais burokėliais ir baltų ridikų salotomis.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vaizdo pamoka: jautienos burgeriai – greitai ir paprastai

Daugiau jautienos ir vištos paruošimo receptų:

{recipe|3650}
{recipe|2229}
{recipe|2095}
{recipe|1467}
{recipe|1196}
{recipe|832}
{recipe|762}
{recipe|620}
{recipe|323}
{recipe|213}