Kanapių sėklų aliejaus nauda sveikatai

Kanapių sėklos / Vida Press nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-09-22 09:01
Širdies ir kraujagyslių ligos yra viena pagrindinių mirties ir sergamumo priežasčių net ir išsivysčiusiose valstybėse. Nesveikos mitybos įpročiai, taip pat rūkymas ar fizinio aktyvumo stoka, yra pagrindiniai širdies ir kraujagyslių ligų susirgimo rizikos veiksniai. Taigi, juos kontroliuojant, galima užkirsti kelią minėtoms ligoms. Maistas, praturtintas įvairių vitaminų, mineralų, aminorūgščių, polinesočiųjų riebalų rūgščių, maistinių skaidulų, gali būti prevencijos ar gydymo priemonė. Taip pat jis gali sumažinti diabeto riziką.

Kanapių sėklų aliejus

Kanapių sėklų aliejus išgaunamas ekstrahuojant kanapių sėklas, gaunamas iš specifinės rūšies kanapinių augalų. Yra dviejų rūšių kanapiniai augalai. Pirmasis žinomas kaip marihuana, į jo sudėtį įeina tetrahydrokanabinolis (psichiką veikiantis elementas), ir – kita rūšis, į kurią neįeina ši psichotropinė medžiaga. Daugelį metų buvo manoma, kad į kanapių sėklų aliejaus sudėtį įeina tetrahydrokanabinolis, tačiau šis aliejus neturi jo. Aliejus, kuris turi, yra vadinamas kanapių aliejumi. Taigi šių dviejų rūšių aliejai neturi būti painiojami.

Kanapių sėklų aliejus, manoma, yra vienas iš sveikiausių aliejų. Į jo sudėtį įeina šios medžiagos:

  • riebalų rūgštys. Kanapių sėklų aliejus – vienas iš didžiausių omega riebalų rūgščių šaltinių. Šis aliejus praturtintas būtinomis mūsų organizmui riebalų rūgštimis. Ypatingai turtingas omega – 6 alfa linolo rūgštimi ir omega-3 alfa linoleno rūgštimi, kurių mūsų organizmas pats nesintetina, bet jos yra labai svarbios organizmui;
  • vitaminai – ypač daug vitamino D. Taip pat ir vitamino E, kuris veikia organizme kaip antioksidatorius. Kraujagyslių ligų profilaktikai yra svarbus ne tik riebalų rūgščių santykis, bet ir antioksidatorių, kurie gali slopinti ar visai nukenksminti organizme vykstančius oksidacinius procesus, kiekis maiste;
  • baltymai;
  • įvairūs mineralai;
  • skaidulos.

Polinesočiosios riebalų rūgštys ir jų svarba

Jau 1929 metais G. O. Burras nustatė, kad maisto riebalai ne tik suteikia energijos, bet ir būtini normaliai organizmo veiklai. Riebalų rūgščių spektras organizme labai priklauso nuo mitybos veiksnių. Kai kai kurių riebalų rūgščių gaunama su maistu per daug arba per mažai, atsiranda tam tikrų sveikatos sutrikimų. Dėl to gali išsivystyti širdies-kraujagyslių ligos, onkologiniai susirgimai, reumatoidinis artritas, depresija, augimo, reprodukcinės, imuninės funkcijų sutrikimai ir t. t.

Riebalų rūgštys skirstomos į sočiąsias, mononesočiąsias ir polinesočiąsias. Yra dvi serijos polinesočiųjų riebalų rūgščių, kurios laikomos būtinomis. Jos, priklausomai nuo dvigubosios jungties padėties molekulėje, yra skirstomos į dvi grupes: omega-3 ir omega-6. Omega riebalų rūgštys fiziologiškai reikšmingos žmogaus sveikatai, ypač širdies ir kraujagyslių sistemai. Šių rūgščių per parą žmogus turi gauti 1–2 g.

5 priežastys, kodėl kanapių sėklų aliejus turėtų būti įtrauktas į kasdienį racioną

1. Kanapių sėklų aliejus padeda palaikyti hormonų pusiausvyrą. Kanapės yra vienintelė valgomoji sėkla, kuriose yra gama-linoleno rūgšties, kuri galiausiai paverčiama apsauginiu hormonu prostaglandinu. Jis reguliuoja hormonų pusiausvyrą, tai ypač svarbu moterims menopauzės metu.

2. Yra duomenų, kad kanapių sėklų aliejaus vartojimas gali apsaugoti nuo odos ligų. Jis prisideda prie odos regeneracijos proceso dėl didelio kiekio omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių. Sumažėjus omega-6 riebalų rūgščių kiekiui, gali išsivystyti psoriazė.

3. Dėl jo sudėtyje esančio didelio kiekio omega riebalų rūgščių ir vitamino D, aliejus gali sumažinti cholesterolio koncentraciją organizme. Taip pat gali užkirsti kelią venų varikozei.

4. Kanapių sėklų aliejus dėl mažo kiekio angliavandenių, ypač gliukozės, gali būti puikus maisto priedas diabetikams. Taip pat jo sudėtyje esančios omega riebalų rūgštys ir vitaminai gali padėti sumažinti gliukozės kiekį kraujyje. Vartojant šį aliejų profilaktiškai galima sumažinti cukrinio diabeto riziką.

5. Kanapių sėklų aliejus gali sustiprinti imunitetą.

Gamintojo nuotr.
Gamintojo nuotr.

Lietuvos rinkoje su kanapių sėklų aliejumi gaminamas vitaminas D3 – „Oilesen D3 Forte“.

Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, už teksto turinį atsakingas partneris.

Naujausi straipsniai