Kaip vaikystėje: šimtmetį skaičiuojantis saldainių fabrikas siūlo lietuviško skonio sentimentus

Saldainiai / „Nomeda“ / Archyvinė ir J.Kalinsko nuotr.
Šaltinis: Reklama
AA

Autentiški receptai ir rankų darbas, atliekamas su meile – tuo gali pasigirti prieš daugiau kaip 100 metų įsikūręs saldainių fabrikas „Vilniaus Pergalė“. Tai – vienas didžiausių ir moderniausių saldainių fabrikų Lietuvoje, produkciją plačiai tiekiantis ir užsienio rinkoms.

Vilniaus „Pergalė“ – vienas ištikimiausių prekybos tinklo „Maxima“ partnerių, saldainius ir šokolado plyteles tinkle pardavinėjančių jau trisdešimt metų. 

„Kaip ir mes, prekybos tinklas „Maxima“ dirba savo pirkėjams, siūlo tai, ko jiems reikia, kad sugrįžtų. Taip pat drauge palaikome lietuviškumą, nes būtinus ingredientus savo gaminiams įsigyjame iš vietos tiekėjų ir šitaip skatiname vietos rinką, puoselėjame tautines vertybes. Pirkėjai drąsiai gali dovanoti lietuviško skonio sentimentus brangiems žmonėms, kadangi per visą gyvavimo laiką kai kurie „Pergalės“ saldainiai beveik nepasikeitė. Svarbiausia – įgytas pasitikėjimas iš abiejų pusių. Partneris suteikia mums sceną, o mes pasirūpiname, kad programa nenuviltų, ir taip jau drauge 30 metų“, – mintimis dalijasi AB „Vilniaus Pergalė“ gamybos vadovė Gitana Šimanskienė. 

Per šimtą fabriko veikimo metų, žinoma, keitėsi ir gamybos technologijos – naudojama modernesnė technika, mažėja rankų darbo. Tačiau kai kurių saldainių gamyboje rankų darbas ir autentiškas receptas yra būtinybė – kitaip vartotojų nepasiektų jau legendiniais tapę saldumynai. 

„Tikrai yra dar likę nemažai rankų darbo, be kurio neįmanoma būtų pagaminti saldainius, kurie yra žymūs savo tradicija, skoniu ir, žinoma, technologija“ – apibendrina G. Šimanskienė. 

„Vilniaus Pergalės“ gamybos vadovė pabrėžia, kad vartotojų pamėgtų saldainių „Vilnius“, „Sostinė“, „Nomeda“ bei „Paukščių pienas“ receptūros yra praktiškai nepakitusios. Kokie jie buvo prieš šimtmetį, tokie išliko ir dabar, o tam, reikalingas ypatingas dėmesys. Kad būtų pagaminti lengvi, purūs ir burnoje tirpstantys saldainiai reikia ne tik laiko, bet ir įgūdžių. 

Saldainiai „Nomeda“ / Archyvinė nuotr.
„Nomeda“ / Juliaus Kalinsko nuotr.

„Paukščių pieno saldainių gamyba iš tikro reikalauja ypatingo dėmesiom jautrumo ir gebėjimų. Kad šis saldainis gimtų toks skanus, purus, gamyboje naudojame ypatingai šviežias žaliavas – natūralų sviestą, pieno produktus, traškų šokoladą. Žinoma, saldainiai visad gimsta su didele meile – gamyba užtrunka ne vieną dieną ir yra gana sudėtinga. Ne ką mažiau komplimentų turiu saldainiui „Nomeda“. Jame tobulai suderinti lietuviški produktai: obuolių tyrė, sukepinti ir susmulkinti lazdyno riešutai, pektinas, traškus mūsų pačių kepamas vaflis bei šokoladas. Beje, šie saldainiai gaminami su tokia įranga, kurios joks kitas pasaulio fabrikas neturi.“ 

Per šimtą metų pasikeitė ir vartotojų skonis – „Vilniaus Pergalė“ drąsiai eksperimentuoja vartotojams pasiūlydama netikėtus skonių derinius – nuo į „Sostinės“ saldainius įmaišomos bergamotės ar sūrio skonio „Nomedos“.  

„Saldumynų kategorijoje pirkėjai ypač linkę eksperimentuoti, todėl kasmet pristatome apie dvidešimt saldžių naujienų. Tiesa, tik maža dalis jų prigyja ilgesniam laikui. Matome, kad nauji receptai skatina pirkėjus išmėginti jiems neatrastus skonius ir galbūt pagalvoti, kodėl tokio derinio neišbandė ankščiau. Geriausias to pavyzdys – saldainių „Vilnius“ ir „Sostinė“ riboto leidimo eksperimentai, kurie kasmet patenka į geriausiai parduodamų naujienų topus Lietuvos rinkoje“ , – apie klientų įpročius pasakoja G. Šimanskienė. 

Saldainiai / „Vilniaus Pergalės“ nuotr.

Vilniaus Pergalės gaminama produkcija yra mylima ir užsienyje – apie 50 proc. Pagamintos produkcijos iškeliauja į daugiau kaip 40 šalių.

Lietuviškų saldumynų galima rasti tokiuose kraštuose kaip Australija ar Pietų Afrikos Respublika.

Daugiau – video reportaže: 

Skaitykite daugiau