Kaip pasiruošti pikantiško aromatizuoto sviesto

Sviestas / Fotolia nuotr.
Sviestas / Fotolia nuotr.
2012-08-02 22:59
AA

Prieskoninėmis žolelėmis ar kitomis aromatinėmis medžiagomis pagardintas sviestas papuošia stalą ir paįvairina patiekalų skonį. Aromatizuoto sviesto galima rasti ir prekybos centruose, bet gamintas namuose natūralesnis ir gardesnis.

Pasigaminti aromatizuoto sviesto paprasčiau nei paprasta. Palaikykite sviestą kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų, sudėkite į dubenį, pasūdykite, pagardinkite pageidaujamais priedais ir išsukite mediniu šaukštu. Galite sviestą maišyti ir elektriniu virtuvės kombainu. Išsuktą sviestą sukrėskite ant maistinės plėvelės, suformuokite ritinėlį, susukite ir laikykite šaldytuve. Prieš tiekdama supjaustykite ritinėlį maždaug centimetro storio griežinėliais. Aromatizuotą sviestą galite laikyti ir nedideliuose stikliniuose arba keraminiuose indeliuose. Šaldytuve laikomas sviestas yra tinkamas vartoti maždaug mėnesį. Jei norite laikyti ilgiau, užšaldykite.

Sviestui pagardinti tinka įvairiausi priedai: prieskoniai, švieži žalumynai, česnakai, krienai, garstyčios, kaparėliai, ančiuviai, paprikos, saulėje džiovinti pomidorai, apelsinų bei citrinų žievelės, alyvuogės ir net valgomų gėlių, pavyzdžiui, našlaičių arba agurklių, žiedai. Prieš maišant į sviestą prieskonines žoleles reikia sukapoti, citrinų ar apelsinų žieveles – sutarkuoti smulkia trintuve, česnako skilteles – išspausti, paprikas, pomidorus, alyvuoges ir kitus produktus – supjaustyti kuo smulkesniais gabalėliais. Sviestui gardinti galima naudoti ir džiovintas žoleles, bet paruoštas su šviežiais žalumynais bus aromatingesnis.

Gardinkite ir puoškite

Aromatizuotą sviestą naudokite sumuštiniams tepti, padažams ir sriuboms gardinti, tiekite prie keptos mėsos, žuvies ir jūrų gėrybių. Žolelėmis pagardintas sviestas ypač dera su daržovių patiekalais, pavyzdžiui, orkaitėje keptomis bulvėmis arba garuose virtais brokoliniais kopūstais. Nusunkusi makaronus, įdėkite šaukštą aromatizuoto sviesto: makaronai nesulips, bus gardūs ir aromatingi. Taip pat galite pagardinti ryžius, bulvių košę, varškės ar bulvių virtinius.

Įvairūs priedai suteikia sviestui išskirtinį skonį ir nudažo jį įvairiausiomis spalvomis: žolelės – žalia, pomidorai ir paprikos – raudona, apelsinų žievelės – oranžine, agurklių žiedai – mėlyna spalva. Spalvotą sviestą naudokite patiekalams puošti. Palaikykite sviestą šiltai, kad šiek tiek suminkštėtų, sudėkite į konditerinį švirkštą ir užpurkškite ant duonos riekelės, sūraus sausainuko, keptos žuvies ar mėsos gabalėlio.

Su žalumynais

♦ 200 g sviesto, 2 šaukštai smulkintų petražolių arba krapų, skiltelė česnako, smulkiai tarkuotų vienos citrinos žievelių, 2 šaukštai citrinų sulčių, žiupsnelis druskos ir pipirų.
♦ 100 g sviesto, po šaukštą kapotų melisų ir petražolių, pusė šaukšto smulkintų čiobrelių, druskos ir pipirų.
♦ 200 g sviesto, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, šaukštelis smulkiai kapotų čiobrelių, pusė šaukštelio smulkintų šalavijų, 2 skiltelės česnako, žiupsnelis druskos.
Žalumynų sviestas tinka įvairiausiems patiekalams gardinti.

Su saulėje džiovintais pomidorais

120 g sviesto, 3–4 saulėje džiovintų pomidorų puselės (išmirkytos aliejuje arba vandenyje), pusės citrinos sulčių, šaukštas kapotų raudonėlių, žiupsnelis druskos ir pipirų.
Tokį sviestą naudokite sumuštiniams tepti, makaronams gardinti.

Su paprikomis

100 g sviesto, 2 šaukštai smulkintos raudonos paprikos, šaukštas smulkintų kaparėlių, šaukštelis paprikų miltelių, žiupsnelis druskos.
Tiekite prie keptos mėsos ar žuvies.

Su krienais

100 g sviesto, 3 šaukštai tarkuotų krienų, šaukštelis šviežiai spaustų citrinų sulčių, žiupsnelis druskos.
Tinka prie rūkytos, keptos mėsos ir žuvies.

Su spanguolėmis

200 g sviesto, pusė stiklinės spanguolių padažo, žiupsnelis druskos.
Toks sviestas tinka prie keptos paukštienos, sumuštinukams su kepenėlių paštetu ar minkštu ožkų pieno sūriu tepti.

Su apelsinais

100 g sviesto, šaukštelis smulkiai tarkuotų apelsinų žievelių, šaukštelis šviežiai spaustų apelsinų sulčių, šaukštas mangų padažo, žiupsnelis kario.
Tiekite prie keptos kiaulienos ar paukštienos.

Su medumi ir cinamonu

200 g sviesto, 7–8 šaukštai medaus, nubrauktas šaukštelis cinamono, žiupsnelis druskos.
Tiekite su skrudinta duona, lietiniais blynais, gardinkite saldžias košes.

Su raudonuoju vynu

200 g sviesto, smulkiai pjaustytas askaloninis česnakas, pusė stiklinės raudonojo vyno, 3 šaukštai kapotų petražolių, druskos ir pipirų.
Nedideliame puode sumaišykite vyną ir smulkintus askaloninius česnakus, užvirinkite ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol vynas beveik išgaruos, palikite atvėsti. Sudėkite vyne virtus česnakus į sviestą, išsukite, įmaišykite kapotas petražoles, druską ir pipirus.
Šis sviestas ypač tinka prie keptos jautienos.