Kaip pasigaminti glajų kepiniams?

Glajumi papuošti velykiniai sausainiai / Fotolia nuotr.
Glajumi papuošti velykiniai sausainiai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-04-20 09:00
AA

Kaip pasigaminti glajų, kuriuo galėsite papuošti savo neapsakomai skanius konditerijos šedevrus?

Glajus – tai konditerijos masė, gaminama iš suplaktų kiaušinių baltymų ir miltelinio cukraus. Iš jo daromi įvairiausi ažūriniai papuošimai. Jais šeimininkės paprastai puošia įvairiausius keksus, pyragus, tortus ir kitus desertus, taip pat šios grožybės padeda suklijuoti saldaus gardėsio „detales“.

Glajaus receptas žinomas jau juo senų laikų, be to, jį paprasta pasigaminti. Taigi, ko reikia gaminant šią konditerijos masę?

Ingredientai:

4 kiaušinių baltymai,
1 stikl. miltelinio cukraus,
1 arbat. š. citrinų sulčių,
žiupsnelis druskos,
maistiniai dažai (nebūtinai).

Kaip gaminti:

  1. Kiaušinių baltymus kruopščiai atskirkite nuo trynių. Į juos negali papulti nė lašelis trynio!
  2. Plakite baltymus, kol susidarys lengvos putos. Neplakite smarkiai ir ilgai. Oro burbuliukai paruoštoje glajaus masėje nereikalingi.
  3. Paskui pamažu berkite miltelinį cukrų ir kruopščiai bei atsargiai sukite susidariusią masę. Nepamirškite žiupsnelio druskos.
  4. Kai glajus bus jau reikiamo tirštumo, įpilkite citrinų sulčių. Jei norite spalvotos masės, dėkite maistinių dažų ir darsyk viską gerai išmaišykite.
Glajumi papuošti kiaušinių formos sausainiai / Shutterstock nuotr.

DĖMESIO! Prieš pradėdamos gaminti glajų, paisykite šių  niuansų:

  • Kiaušinius būtinai atšaldykite – mažiausiai valandą palaikykite juos šaldytuve.
  • Miltelinį cukrų, prieš berdamos į baltymus, net kelis sykius persijokite per sietelį – jis turi būti ypač smulkus. Beje, kai kurios šeimininkės mėgsta pačios pasigaminti miltelinį  cukrų, susmulkindamos jį paprasta kavamale.
  • Kiaušinių baltymus rekomenduojama suplakti šakute arba šluotele, nors kai kurios moterys mieliau tai daro plakikliu, įjungdamos didžiausią jo veikimo greitį. Vis dėlto patyrę konditeriai pataria naudoti jį tik glajaus plakimo pradžioje.
  • Jei norite elastingesnio glajaus, įdėkite į masę arbatinį šaukštelį skystos gliukozės.
  • Kaip nustatyti, kad glajus jau reikiamo tirštumo? Jei masė nebesisklaido po dubenį, gerai „laiko“ formą,  kokią padarote, vadinasi,  jūsų darbas baigtas ir glajus jau pagamintas!