Kaip obuolius ir kriaušes ilgiau išlaikyti šviežius

Obuolių pintinė / Fotolia nuotr.
Obuolių pintinė / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-09-09 09:00
AA

Obelų ir kriaušių šakos svyra nuo prinokusių vaisių? Vadinasi, ruduo nepagailėjo derliaus! Tačiau kaip išlaikyti jį kuo ilgiau šviežią, kad žiemą būtų galima mėgautis savo užaugintais gardėsiais? Ji24.lt pateikia patarimų.

  • Jeigu visus metus tinkamai rūpinomės savo vaismedžiais, nepamiršome palieti, patręšti, apsaugoti nuo kenkėjų, tuomet greičiausiai belieka kibti į darbą ir nuskinti vaisius. Kadangi nukritę obuoliai ir kriaušės greitai pūva, genda, suvysta ir tampa nebetinkami vartoti.
  • Obelys, kaip puikiai žinome, kone populiariausias vaismedis visoje Lietuvoje, tačiau, ar vaisiai ilgai išliks nepažeisti, priklauso nuo to, kaip ją tręšėte vasaros metu. Teigiama, kad obuoliai ilgai neiškęs, jeigu dirvoje buvo nepakankamai kalcio, fosforo, geležies. Taigi derliumi pradėkite rūpintis jau pavasarį ir vasarą. 
  • Kada rinkti obuolius ir kriaušes? Atsižvelkite į rūšį, taip pat spalvą. Jeigu matote, kad vis daugiau obuolių krinta – nelaukite, o griebkitės darbo. Tačiau ir pats rinkimas negali būti bet koks: jeigu rinksite visus vaisius iš eilės, grubiai mesite į dėžes ar kitas talpas, jie praras formą, susidaužys, todėl bus nebetinkami saugojimui, pradės greitai pūti. Taigi tiek obuolius, tiek kriaušes rinkite į atskirus indus ir kuo atsargiau, gerai apžiūrėkite, ar jie nėra pažeisti, supuvę, įtrūkę ir t. t., kad vėliau dėl to nepradėtų gesti ir kiti vaisiai.
  • Obuoliai ir kriaušės turėtų būti skinami, o ne purtomi nuo medžio. Geriausia šį darbą atlikti sausą ir saulėtą dieną, kai rytinė rasa jau išdžiūvusi, kadangi šlapi greičiau suges, juos bus sunku sandėliuoti, sugaišite daugiau laiko. 
  • Žiemai skirtų saugoti obuolių ir kriaušių jokiu būdu neplaukite ir nešveiskite, kadangi taip pažeisite jų apsauginį sluoksnį.
  • Geriausia obuolius ir kriaušes dėti į medines ar stambiai pintas dėžes, kuriose būtų pakankamai vietos ventiliacijai.
  • Kai kada žmonės tarp obuolių įdeda ir svogūnų lukštų, esą jie gali padėti išvengti puvimo proceso.
  • Obuoliai net ir nuskinti toliau „gyvena“ – jie sugeria deguonį, išskiria anglies dvideginį, išgarina drėgmę, todėl šiems vaisiams būtina gerai vėdinama patalpa ir žema temperatūra. Verta paminėti, kad ne visos obuolių rūšys tinka saugoti – geriausia rinktis rudenines ir žiemines.
  • Kai sudėsite obuolius į dėžes, palaikykite kelias dienas sausoje ir vėsioje patalpoje, o vėliau perkelkite į rūsį.  
  • Ir dar vienas patarimas – nepalikite obuolių (kaip ir kriaušių) likimo valiai. Kartkartėmis apžiūrėkite, kaip jie atrodo, pašalinkite tuos, kurie pradėjo pūti. Būtent puvimas perduodamas itin greitai, taigi nelaukite, kol iš rausvaskruosčių obuolių teturėsite tik pajuodavusius vaisius.
Kriaušės / Fotolia nuotr.
  • Kalbant apie kriaušes, šias kur kas sunkiau išsaugoti, kad jos būtų traškios, sultingos ir šviežios. Geriausia rinkti labai atsargiai ir tam naudoti medžiagines pirštines.
  • Atsiminkite, kad kriaušės bijo bet kokio smūgio, kadangi yra itin greitai pažeidžiamos, o po to jau nebetinka ir laikymui.
  • Dėkite į medines dėžes, tačiau nepamirškite iškloti jų dugno minkštu audiniu ar popieriumi. Pačius vaisius sluoksniuokite jau minėtu popieriumi ar audiniu, nedėkite vienas ant kito. O dar geriau kiekvieną suvyniokite atskirai, tuomet kriaušės laikys tikrai gerokai ilgiau. 
  • Saugokite kriaušes tamsioje ir vėsioje patalpoje, atskirai nuo visų kitų vaisių ir daržovių. Labiausiai tinka gerai vėdinamas rūsys. 
  • Jeigu vaisių dėžes kraunate viena ant kitos, tuomet viršuje dėkite tuas gėrybes, kurias ruošiatės suvalgyti greičiausiai.
  • Geriausiai saugojimui tinka vidutinio dydžio obuoliai ir kriaušės.