Kaip maitintis tarpušvenčiu?

Sveika mityba / Vida Press nuotr.
Sveika mityba / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-12-28 12:15
AA

Per šventes turbūt teko suvalgyti daugiau, nei reikia organizmui. Tai sukelia prastesnę savijautą, o kūno linijoms irgi atsiliepia. Naujųjų metų šventimas – dar priešaky. Tad kaip maitintis iki jų?

Gydytoja-dietologė, kampanijos „Sultys ir glotnučiai – SMART formos vitaminai“ ekspertė Laura Romeraitė-Kuklierienė atskleidžia, kaip „išgyventi“, kad Naujųjų rytą netektų griebtis drastiškų dietų.

Paruoškite organizmą

Kalėdos yra gausos ir pertekliaus metas, kuomet esame įpratę prie įvairovės virtuvėje. Kadangi mūsų skrandžiai patiria naštą, turime po švenčių sustiprinti organizmą.

„Paruoškite vakarienę iš lengvesnių produktų, kurie turtingi maistinių medžiagų ir vitaminų, venkite kaloringo maisto. Daugiau valgykite vaisių ir daržovių, kurie pagreitina virškinimą ir aprūpina organizmą vitaminais, vandeniu ir maistinėmis medžiagomis. Prie viso to nepamirškite pajudėti. Tai neturėtų būti intensyvi treniruotė – su šeima galite išbandyti slidinėjimą ar malonius pasivaikščiojimus sniege“, – sako gydytoja-dietologė.

Įvairovė žiemą

Vaisiai ir daržovės turėtų sudaryti mitybos pagrindą, nepaisant to, kad žiemą jų pasirinkimas sumažėja. „Rinkitės šakniavaisius, kuriuos galite valgyti tiek neapdorotus, tiek paruoštus. Jie puikiai tinka kaip garnyras, o daržovių sriubos yra esminė mitybos dalis. Neatsisakykite ir tokių tradicinių ingredientų, kaip bulvės, kopūstai, burokėliai ir ankštiniai augalai. Jie gali būti dedami į sriubas, taip pat patiekiami kaip pagrindiniai patiekalai. Iš vaisių rinkitės, pavyzdžiui, obuolius ir kriaušes ar citrusinius, kuriuose gausu vitaminų. Taip pat galite gerti kompotus.“

Vaisiai ir daržovės – skirtingomis formomis

Jei nenorite valgyti vien tik šviežių vaisių ir daržovių, yra ir kitų būdų juos apdoroti bei vartoti. Išbandykite 100 proc. sultis ir glotnučius, pagamintus iš vaisių bei daržovių. Jie gali pakeisti vieną iš penkių PSO rekomenduojamų dienos vaisių ar daržovių porcijų.