Kaip laikyti duoną, kad ji kuo ilgiau išliktų šviežia

Visadalių grūdų duona / „Shutterstock“ nuotr.
Visadalių grūdų duona / „Shutterstock“ nuotr.
2016-11-18 12:35
AA

Duona daugeliui lietuvių yra ne tik būtinas pietų ar vakarienės stalo atributas, bet ir toks produktas, kurio visuomet turi būti namuose.

Nenuostabu, kad ir lietuvių pirkinių krepšeliuose duonos gaminiai yra vieni populiariausių. Prekybos tinklo IKI užsakymu šiais metais atliktas tyrimas parodė, kad dauguma (54 proc.) lietuvių duonos į parduotuves skuba pirkti keletą kartų per savaitę, o 35 proc. – bent kartą per septynias dienas. Prekybininkai taip pat atkreipia dėmesį, kad rinkdamiesi duoną gyventojai tampa vis išrankesni ir ypatingą dėmesį skiria duonos šviežumui.

Svarbu tinkamos laikymo sąlygos

Tam, kad duona išliktų šviežia, pravartu žinoti keletą dalykų. Įprasta supakuota duona paprastai gali būti suvartojama per 3–6 dienas, tačiau jos skonio ir išvaizdos savybės priklauso ir nuo laikymo sąlygų.

Patartina duoną laikyti duoninėje, o šią reguliariai plauti bei po to gerai išdžiovinti. Negerai, jei duona – nesvarbu duoninėje ar ne – yra laikoma drėgnoje patalpoje. Per didelė drėgmė paprastai yra pagrindinė priežastis, kodėl duona pradeda pelyti.

Taigi virtuvę rekomenduojama dažnai ir gerai vėdinti, stengtis palaikyti joje maždaug 18 laipsnių temperatūrą. Tai ne visuomet yra taip paprasta, ypač, jei virtuvė yra nedidelė, joje nėra įrengtas gartraukis ar gera ventiliacijos sistema, o ant viryklės nuolatos garuoja puodai.

Kai kurie gyventojai norėdami duoną kuo ilgiau išlaikyti šviežią, laiko ją šaldytuve. Kalbant apie ruginę duoną, tą daryti galima, tačiau reikia turėti omenyje, kad žemoje temperatūroje duona praranda kai kurias savo skonio savybes ir greičiau džiūsta. Vis tik esant karštiems orams duoną laikyti šaldytuve gali būti pravartu, kadangi aukštoje temperatūroje visas maistas genda greičiau.

Duonos kepalą nori nusipirkti dar šiltą

Tiesa, ne visi gyventojai duoną perka ketindami namuose ją laikyti maksimaliai ilgai. Priešingai – anot prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovės Bertos Čaikauskaitės, pastaruoju metu pastebima tendencija, kai pirkėjai ieško šviežios, ką tik iškeptos duonos, duonelių ar bandelių, kurias galėtų suvalgyti dar tą pačią dieną. Tam įtakos turėjo mažų kepyklėlių atsiradimas Lietuvoje bei lietuvių noras įprastą dieną ragauti ką tik krosnyje iškeptus gaminius.

„Duona šviežia išlieka ribotą laiką, todėl pirkėjai mielai ją renkasi ką tik iškeptą. Be to, šviežią duoną perkantys gyventojai tai daro dažniau, nes jos nelaiko keletą dienų duoninėje, o suvartoja iškart – kai ji vis dar pasižymi visomis geriausiomis savo skonio, kvapo ir išvaizdos savybėmis“, – sako B.Čaikauskaitė.

Renkasi mažesnius ir labiau išskirtinius gaminius

„Pastebime, kad pirkėjai ieško ne tik šviežesnių, bet ir įvairesnių duonos gaminių. Ypač auga mažesnio dydžio duonelių, vienu kartu suvartojamų kepinių poreikis. Reaguodami į jį plečiame šios kategorijos asortimentą. Be to, paklausios yra ir gana netradicinės duonelės tik iš natūralių ingredientų – kviečių duona iš itališkų miltų su mažu kiekiu glitimo ir daug baltymų, duonelė su šalavijais, moliūgų bei šalavijų sėklomis“, – pasakoja IKI kepyklų skyriaus vadovė Nijolia Juchnevič.

Prekybos tinklo IKI užsakymu atliktas tyrimas parodė, kad tarp svarbiausių kriterijų renkantis duonos gaminius Lietuvos gyventojams yra jų sudėtis ir gaminant naudoti priedai (75 proc.) bei natūralumas ir ekologiškumas (72 proc.).