Šeimininkaujantys virtuvėje turi ne vieną aliejaus butelį ir juos naudoja kepimui, gruzdinimui, griliui, troškinimui, salotoms, padažams, patiekalams gardinti ar konditerijai. Bet ar visada darote tai teisingai ir naudojate reikiamą aliejų?
Aliejai turtingi tokiomis medžiagomis kaip vitaminas E, riebalų rūgštimis Omega-3, Omega-6 ir Omega-9, tačiau dėl neteisingo jų naudojimo galite ne tik negauti šių gyvybiškai svarbių medžiagų, bet ir pakenkti sau. Aliejaus rūšių yra ne viena dešimtis, tai kaip žinoti, kada jis tinka salotoms, o kada kepimui?
Šioje „Aliejaus atmintinėje“ aprašytos pagrindinės aliejaus rūšys, jų savybės bei optimaliausi panaudojimo būdai.
Kaip naudotis infografiku?
Infografike aprašyti 12 aliejų, kurie naudojami virtuvėje: rapsų, saulėgrąžų, kukurūzų, alyvuogių, vynuogių kauliukų, alyvpalmių, kokosų, kanapių, linų sėmenų, migdolų, žemės riešutų ir graikinių riešutų. Kadangi dalis aliejų savybių aprašytos tiek jiems esant apdirbtiems (pvz. rafinuotas), tiek neapdirbtiems (pvz. nerafinuotas), tai jų beveik dvigubai daugiau.
Kaip naudotis infografiku? Pavyzdžiui – prie rapsų aliejaus nurodyta, kad jis rafinuotas dega 240 laipsnių temperatūroje, o nerafinuotas – tik 107. Labiau patyrę vartotojai iš karto supras, kad aukšta rafinuoto aliejaus temperatūra reiškia, kad toks aliejus labiausiai tinkamas kepimui, o nerafinuotą reikėtų naudoti salotoms ir pagardams.
Aliejaus atmintinę rasite paspaudę nuorodą.
Gaminant ne mažiau svarbu ir skoninės bei kvapo savybės – jos taip pat nurodytos infografike. Iš jų sužinome, kad, pvz., rapsų aliejus yra neutralaus skonio ir kvapo, tad jį derėtų rinktis, kai norite, jog geriau suskambėtų pats patiekalo skonis ar naudojami prieskoniai, o štai kanapių – švelnaus saldoko riešutų skonio ir kvapo, todėl tinkamas padažams, salotoms, šaltiems užkandžiams.
Paskutinis parametras, bet turbūt pats svarbiausias, kuriuo aprašomos skirtingos aliejų rūšys, yra konkrečiame aliejuje aptinkamos naudingos medžiagos. Tai padės kasdien sveikata besirūpinantiems ir subalansuotą maistą vartojantiems žmonėms susiorientuoti, kaip gauti riekiamų organizmui medžiagų. Infografike matysite, kad daug aliejų turi nesočiųjų riebalų rūgščių Omega-6 ir Omega-3, tačiau rapsų aliejus išsiskiria puikiu jų santykiu 3:1, kas atitinka Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamą šių riebalų rūgščių santykį (2:1–5:1).
Aliejaus atmintinę rasite paspaudę nuorodą.
Gero naudojimosi infografiku ir malonių potyrių virtuvėje!
- Augalinis aliejus
- Aguonų aliejus
- Agurklių aliejus
- Alyvpalmių aliejus
- Alyvuogių aliejus
- Arbūzo sėklų aliejus
- Atalių aliejus
- Avokadų aliejus
- Balžų aliejus
- Eteriniai aliejai
- Graikinių riešutų aliejus
- Hašišo aliejus
- Juodųjų serbentų sėklų aliejus
- Kokosų aliejus
- Kukurūzų aliejus
- Kupručių aliejus
- Makadamijų aliejus
- Moliūgų sėklų aliejus
- Pekaninių karijų aliejus
- Pistacijų aliejus
- Putonių aliejus
- Pušų riešutų aliejus
- Rapsų aliejus
- Ryžių sėlenų aliejus
- Saulėgrąžų aliejus
- Sezamų aliejus
- Sojų aliejus
- Linų sėmenų aliejus
- Žemės riešutų aliejus
- Virtuvė
- Alyvpalmių sėklų aliejus
- Arbatmedžio aliejus
- Šaltalankių aliejus
- Ricinos aliejus
- Migdolų aliejus
- Palmių aliejus
- Projektas „Nuo lauko iki stalo“
- Arbatmedžio sėklų aliejus