Kaip išsirinkti šviežią sūrį

Kalnų sūris
Kalnų sūris
Šaltinis: Projekto partnerio remiamas turinys
2015-10-16 00:00
AA

Sakoma, kad sūrio neįmanoma nemėgti. Tereikia atrasti savąjį skonį. Tačiau kad galėtumėte mėgautis tikruoju skoniu, turime išsirinkti ne tik kokybišką, bet ir šviežią gaminį. Ar žinote, kaip jį atpažinti?

Sūrio istorija siekia gilią senovę. Archeologų atradimai rodo, kad juo žmonės mėgavosi jau prieš 7 tūkstančius metų. Šį gaminį „Odisėjoje“ minėjo Homeras, be jo puotų neįsivaizdavo Romos imperijos aukštuomenė. Tiesa, visais laikais sūriai, ypač kietieji, buvo gana brangus ir ne kasdien valgomas maistas. Tad natūralu, kad, mokėdami už produktą, norime, jog jis būtų ne tik gardus, bet šviežias. 

Pagrindinis kriterijus, pagal kurį parduotuvėje galime spręsti apie sūrio šviežumą, yra išvaizda. Pirmiausia sūris turi būti taisyklingos formos. Jo paviršius neturi būti sudrėkęs ir lipnus ar, priešingai, sausas, gumburiuotas ir suskilinėjęs. Plutelė jį saugo nuo išdžiūvimo, todėl bet koks paviršiaus pažeidimas perspėja, kad produktas nėra šviežias.

„Kalnu“ sūris

Kieto arba pusiau kieto sūrio pjūvio vietoje negali būti drėgmės lašelių ar sausų plotelių. Perpjautas baltasis sūris negali būti patamsėjęs ar įtrūkęs. Todėl, jeigu yra galimybė, visuomet pirkite šviežiai pjautą, o ne iš anksto supakuotą sūrį. Tik taip būsite tikri, kad įsigijote tikrai šviežią produktą. Ir nepamirškite perpjauto sūrio įvynioti į maistinę plėvelę.

Šis pieno produktas greitai prisigeria pašalinių kvapų, ima gesti. Todėl nusipirkus jo gabalėlį ar prapjovus sūrio galvą, būtina pasirūpinti tinkamomis laikymo sąlygomis. 

Jeigu yra galimybė, visuomet pirkite šviežiai pjautą, o ne iš anksto supakuotą sūrį. Tik taip būsite tikri, kad įsigijote tikrai šviežią produktą.

Nežinote, kokį sūrį rinktis patiekalams gaminti? Paragaukite latvių įmonės SIA „Kalnu piens“ tik su natūraliais fermentais ir raugais gaminamų natūralių sūrių KALNU, KALNU PREMIUM ir ALKSNĪTIS (natūralus, su česnakais, su pipirais).

Išskirtinio subtilaus skonio puskietis brandintas 45 proc. riebumo „Kalnu“ sūris Tarptautinėje specializuotoje maisto pramonės parodoje „Riga Food“ yra apdovanotas bronzos medaliu. Šio sūrio parduotuvėje visuomet įsigysite tik šviežio, nes jis parduodamas nepjaustytas, 500 g gabalėliais, apsaugotas vaško apvalkalu, neleidžiančiu išdžiūti.

Atpjautas ir laikomas šaldytuve, „Kalnu“ sūris išlieka šviežias iki trijų savaičių. Jis tinka gaminti tiek sumuštiniams ir salotoms, tiek sriuboms ir antriesiems patiekalams. Maisto specialistų puikiai yra įvertintas ir rūkytas sūris „Alksnītis“ su pipirais. Šiais metais parodoje „Riga Food“ jam skirtas sidabro medalis. 

Daugiau informacijos rasite www.kalnusuris.lt.

„Kalnu“ sūris

Jeigu laukiate svečių

Didelis ar mažas – joks pobūvis neapsieina be sūrio. Keletas patarimų, kaip šventės metu turėtų būti patiektas šis pieno produktas. 

  • Jeigu sūris svečiams yra siūlomas prieš valgį, ant padėklo turėtų būti patiekta nuo 2 iki 4 jo rūšių. Jeigu vaišinama po pietų ar vakarienės, galima apsiriboti ir viena rūšimi.
  • Vienam asmeniui vidutiniškai yra skiriama apie 50 g šio produkto. Jeigu pobūvis užtrunka ilgiau, kiekis turėtų būti didesnis. 
  • Greta sūrių ant to paties padėklo galima tiekti tiek vaisius, tiek ir daržoves. Iš pirmųjų puikiai tinka obuoliai ir kriaušės, vynuogės ir braškės. Iš daržovių galima rinktis ridikus, salierus, paprikas. Puikiai su sūriais dera – traški duonelė, sūrūs sausainiai. 

Baklažanų griežinėliai su sūriu

Jums reikės:

  • 2 baklažanų,
  • 100 g „Kalnu“ sūrio,
  • 2 kiaušinių,
  • 100 ml pieno,
  • 0,5 stiklinės miltų,
  • arbat. š. maltos aitriosios paprikos,
  • pagal skonį druskos,
  • aliejaus kepti.

Gaminimas:

  1. Baklažanus kruopščiai nuplaukite ir nusausinkite, supjaustykite griežinėliais. Sudėkite į dubenėlį ir apibarstykite druska. Palaikykite apie 20 minučių.
  2. Tuo metu iš „Kalnu“ sūrio ir miltų paruoškite tešlą. Į dubenėlį su stambiai tarkuotu sūriu (šiek tiek pasilikite jo paruoštam maistui apibarstyti) įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir supilkite pieną. Viską gerai išmaišykite. Jeigu tešla per skysta, įberkite dar šiek tiek miltų.
  3. Tešlą pagardinkite žiupsneliu druskos ir aitriąja paprika.
  4. Tuomet popieriniu rankšluosčiu nusausinkite baklažanų griežinėlius.
  5. Kiekvieną jų merkite į tešlą ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.
  6. Iškeptus apibarstykite likusiu tarkuotu sūriu. 

Avokadų salotos su sūriu

Jums reikės:

  • 2 avokadų,
  • 200 g „Kalnu“ sūrio,
  • 200 g džiovintų slyvų be kauliukų,
  • stiklinės graikinių riešutų,
  • 2 arbat. š. citrinų sulčių,
  • pagal skonį majonezo, druskos.

Gaminimas:

  1. Avokadą nuplaukite ir perpjaukite pusiau. Pašalinkite kauliuką, o minkštimą supjaustykite kubeliais.
  2. Juos apšlakstykite šaukšteliu citrinų sulčių.
  3. Nuplaukite ir nusausinkite džiovintas slyvas, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Stambiai sutarkuokite sūrį. 
  4. Susmulkinkite riešutus. Visus ingredientus sudėkite į dubenėlį ir išmaišykite.
  5. Salotas pagardinkite žiupsneliu druskos ir dar kartą apšlakstykite šaukšteliu citrinų sulčių. Skanaus!