Kaip išgyventi žiemą be ridikėlių

Ridikėliai / 123rf.com nuotr.
Ridikėliai / 123rf.com nuotr.
Šaltinis: Projekto partnerio turinys
2016-11-18 11:46
AA

Šaltasis metų laikas verčia ne tik išsitraukti šiltus drabužius iš spintos, apsišarvuoti kantrybe, kad saulės nebus bemaž pusę metų, bet ir pagalvoti, o kaip reikės sveikai maitintis iki kol prekybos centrus pasieks pavasarinės daržovės? Retas žiemos metu perka daržoves iš prekybos centrų, nes manoma, kad juose visiškai nėra maistingųjų medžiagų. O apie salotas baisu ir pagalvoti, juk jos natūraliai kaupia daugiau kenksmingų medžiagų, taigi žiemą tektų valgyti vien „chemiją“. Tačiau ar tikrai taip yra? Ar tikrai šaltuoju metų laiku atsisakyti šviežių vaisių ir daržovių yra gera mintis? Tikėtis, kad sezono metu gautų naudingų medžiagų ir mineralų pakaks iki naujo derliaus, būtų naivu.

Prikaupti nepavyks

Taip jau yra, kad vitaminų ir maistingųjų medžiagų mūsų organizmui reikia ištisus metus. Žiemą jų reikia ne ką mažiau, nes itin svarbu stiprinti imunitetą. Turbūt dažnai girdime iš vyresniųjų, kad sezono metu reikia valgyti itin daug vaisių ir daržovių, žiemai vitaminus kaupti. Deja, bet tai yra mitas. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtina, kad vitaminai, o ypač tirpūs vandenyje negali būti sukaupiami. Taigi, jeigu per vasarą krimtote daug vaisių ir daržovių – puiku, tačiau tą turite daryti ir pasibaigus sezonui.

Ką valgyti ne sezono metu?

Lietuviai dažnai užmiršta, kad be mums įprastų daržovių – agurkų, pomidorų ir kopūstų, yra labai daug kitų daržovių, kurios yra itin naudingos mūsų organizmui, tai cukinijos, moliūgai, įvairios salotos. Siūlomų vaisių asortimentas žiemą taip pat gan gausus, ypač padidėja citrusinių vaisių pasirinkimas, tiesa, jais reikėtų mėgautis saikingai. Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patikina, kad ne sezono metu tikrai yra iš ko rinktis, o dėl saugumo abejoti neverta, nes, kaip jau buvo minėta anksčiau, visos daržovės ir vaisiai yra tikrinami.

Ar bijoti daržovių ir vaisių iš parduotuvių?

Bijoti tikrai nereikėtų, juk kai mes braidžiojame po pusnis, pietinėje ES dalyje yra šilta ir dera derlius. Taigi didžioji dauguma iš ES šalių atvežamų vaisių ir daržovių gauna natūralios šviesos ir šilumos. Kaip teigia Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai, šiandien mūsų šalyje parduodamos daržovės ir vaisiai yra saugūs, nuolat tikrinami ir atitinka aukščiausius kokybės standartus.

Ekspertai pataria, kad svarbiausia yra nepulti į kraštutinumus, į savo racioną įtraukti kuo daugiau ir kuo įvairesnių vaisių ir daržovių, atkreipti dėmesį į sezoną ir į tuo metu esančius pasirinkimus.

Kampanija „Penki per dieną“

Primename, kad Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja kiekvienam žmogui per dieną suvalgyti 400 g vaisių ir daržovių – maždaug penkias saujas. Tai daryti skatina ir pasaulyje ne vieną dešimtmetį vykstanti kampanija „Penki per dieną“, prieš kelis metus ir Lietuvoje. Kampanija „Penki per dieną“ yra pagrindinė programos „Europos Sąjungos kilmės vaisių ir daržovių žinomumo didinimas Lietuvoje“ priemonė. Kampanijos tikslas – paskatinti mūsų šalies gyventojus gyventi sveikai ir suvalgyti per dieną bent penkis Europos Sąjungoje užaugintus šviežius vaisius ar daržoves.

BUVA