Kaip greitai ir veiksmingai pagaląsti peilį?

Peilis / Fotolia nuotr.
Peilis / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2013-12-12 09:00
AA

Atbukęs peilis virtuvėje – niekam tikęs įrankis. O juk kartais pasitaiko, kad reikiamą akimirką jis ima ir praranda aštrumą. Jeigu po ranka neturime galąstuvo, ką daryti? Yra keletas būdų, kurie tikrai pravers tokioje situacijoje. Aišku, tikėtis ypatingo peilio aštrumo gal ir neverta, tačiau darbas virtuvėje taps kur kas lengvesnis. Taigi kibkime į darbą!

  • Pabandykite peilį pagaląsti į kitą peilį. Energingu judesiu perbraukite jį keliskart per kito ašmenis ir tuomet išmėginkite aštrumą. Jeigu peilis labai bukas, tuomet toks būdas nebus itin veiksmingas, tačiau tai praktiška ir greitai į įgyvendinama.
  • Kitas būdas – griebkite įprastą puodelį ar lėkštutę ir apverskite. Teigiama, kad iškilus apvalus lėkštės žiedas ar puodelio apačia yra puikus išsigelbėjimas greitai pagaląsti peilį, mat šios vietos struktūra panaši į galąstuvo akmens. Trumpai tariant, peiliu reikėtų kelis sykius perbraukti per tas vietas ir išbandyti praktiškai. Sunerimti, kad sugadinsite indus, nederėtų. Teigiama, jog žymių beveik nelieka. Vis dėlto atsarga gėdos nedaro – galandimui geriau nesirinkite pačių prabangiausių indų.
  • Kad peilis neatbuktų pačiu netinkamiausiu metu, verta pagaląsti jį po kiekvieno „rimtesnio“ pjaustymo. Tad jeigu ką tik supjaustėte kalną produktų, nepamirškite nuvalyto peilio paaštrinti, jog kitąkart jis jums tarnautų taip pat puikiai.
  • Naudokite peilius tik pagal paskirtį. Pjaustydami tai, kam jie nėra skirti, peilius atbukinate, be to, trumpėja įrankių naudojimo laikas. Pavyzdžiui, nenaudokite jų konservų dėžutėms atidaryti.
  • Jei bulves ar morkas mėgstate skusti būtent peiliu, pirmiausia nuplaukite daržoves. Žemėse gausu abrazyvinių tvirtų dalelių, kurios pažeidžia peilio paviršių.
  • Jeigu norite, kad peiliai ilgiau išliktų aštrūs, naudokite pagamintas iš minkšto plastiko arba medines pjaustymo lenteles.
  • Neplaukite peilių indaplovėje, mat indų plovikliuose esantys chemikalai aukštoje temperatūroje greičiau suardo ploną ašmenų briauną, dėl to peiliai greičiau atšimpa.