Kad būtų sočiau – tirštos sriubos ir troškiniai

Troškinys / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-09-19 17:00
Sutaupykite laiko, gamindami tirštas sriubos arba sočius troškinius. Žodžiu, ant stalo dėkite „du viename“: ir pirmąjį, ir antrąjį patiekalą vienoje lėkštėje.

Trinta moliūgienė su imbieru

Vida Press nuotr.
Vida Press nuotr.

Jums reikės: 1,5 kg moliūgo, 30 g sviesto, 2 svogūnų, 500 ml daržovių sultinio, 60 g šviežio imbiero, 2 šaukštelių kario miltelių, 0,5 šaukštelio malto kumino, šaukšto cukraus, 100–200 ml grietinėlės arba pieno, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
  • Moliūgą perpjaukite pusiau, išvalykite sėklas, minkštimą ištepkite aliejumi ir dėkite į kepimo skardą pjūviu į apačią. Kepkite apie 40 minučių, arba kol žievę lengvai persmeigsite šakute. Atvėsinkite, šaukštu išskobkite minkštimą, žievę išmeskite.
  • Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir nustatę mažą kaitrą pakepinkite susmulkintus svogūnus.
  • Sudėkite moliūgo minkštimą, supilkite sultinį, suberkite prieskonius ir įtarkuokite imbierą (jei nelabai jį mėgstate, supjaustykite griežinėliais ir prieš tiekdami išgriebkite). Užvirkite ir virkite 15 minučių.
  • Nukaiskite ir sutrinkite elektriniu trintuvu.
  • Supilkite pieną ar grietinėlę, suberkite cukrų, pagardinkite druska bei pipirais ir dar pakaitinkite, bet neužvirkite.
  • Jei sriuba per tiršta, įpilkite dar pieno ar vandens.

Aitrioji sriuba

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 500 g maltos jautienos, 200 g virtų pupelių (tinka ir konservuotos), 2–3 aitriosios paprikos, svogūno, saldžiosios paprikos, 2–3 česnako skiltelių, 500 g konservuotų pomidorų savo sultyse, šaukštelio kmynų, aliejaus kepti, druskos ir pipirų pagal skonį, žalumynų tiekti.

  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite mėsą. Sudėkite į puodą.
  • Svogūną ir česnaką susmulkinkite.
  • Aitriąsias paprikas perpjaukite išilgai, išvalykite sėklas ir susmulkinkite.
  • Saldžiąją papriką supjaustykite kubeliais.
  • Šakute sutraiškykite pomidorus savo sultyse.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir pakepinkite svogūną, po kelių minučių suberkite česnaką ir aitriąsias paprikas. Sukrėskite į puodą su mėsa.
  • Ten pat suberkite kmynus, saldžiąsias paprikas, sudėkite trintus pomidorus ir supilkite jų sultis. Gerai išmaišykite – jei masė labai tiršta, įpilkite truputį vandens.
  • Uždenkite puodą, nustatykite mažą kaitrą ir troškinkite 30 minučių.
  • Nukoškite pupeles (jei konservuotos) ir sudėkite į sriubą.
  • Pagardinkite druska ir pipirais. Virkite dar apie 10 minučių. Tiekite užbėrę žalumynų.

Gruziniška charčio sriuba

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 400 g jautienos, 0,5 saliero šaknies, 3 svogūnų, 4 šaukštų ryžių, 500 g pomidorų, skiltelės česnako, šviežių krapų, kalendros, petražolių, prieskonių pagal skonį.

  • Į puodą įpilkite 2–2,5 l vandens, sudėkite gabaliukais supjaustytą mėsą ir užvirkite.
  • Nugriebkite putas, sumažinkite kaitrą ir virkite 1,5 valandos. Likus pusvalandžiui, įdėkite saliero ir įberkite druskos.
  • Svogūną susmulkinkite ir pakepinkite aliejuje. Kai gražiai pagels, sudėkite išgriebtus iš sultinio mėsos gabalėlius ir kepkite 5 minutes.
  • Įpilkite kelis šaukštus sultinio, uždenkite ir troškinkite 15 minučių.
  • Pomidorų viršūnėles įpjaukite, sumeskite kelioms sekundėms į verdantį vandenį, tuomet perliekite šaltu ir nulupkite. Supjaustykite kubeliais ir sudėkite į keptuvę su mėsa. Troškinkite 10 minučių.
  • Keptuvės turinį suverskite į sultinį ir užvirkite.
  • Suberkite ryžius, pavirkite 10 minučių, sumažinkite kaitrą ir suberkite prieskonius.
  • Sudėkite traiškytą česnaką, kapotus žalumynus, išmaišykite, uždenkite ir po minutėlės nukaiskite. Palikite pastovėti 7–10 minučių.

Kalakutiena su kariu ir obuoliais

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 800 g kalakuto krūtinėlės, 4 mažų raudonų obuolių, nedidelio saliero, šaukšto kario miltelių, 120 ml baltojo vyno, šaukšto pomidorų pastos, česnako skiltelės, 2 laurų lapų, žiupsnelio aitriosios paprikos, aliejaus kepti, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Mėsą supjaustykite gabalėliais, salierą sutarkuokite, česnaką sutraiškykite.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, sudėkite salierą ir česnaką, suberkite karį ir kepinkite, iki daržovės suminkštės.
  • Sudėkite mėsą ir kepkite keletą minučių. Obuolius supjaustykite gabaliukais ir sumeskite į keptuvę.
  • Supilkite vyną, įberkite aitriosios paprikos, įmeskite laurų lapus, išmaišykite ir troškinkite 5–10 minučių.
  • Pabaigoje sukrėskite pomidorų pastą, jei reikia, įpilkite dar keletą šaukštų vyno ar vandens – patiekalas turi lėtai troškintis, ne kepti.
  • Po 20 minučių nukaiskite ir tiekite su ryžiais.

Ėriuko šlaunelių troškinys su šonine ir grybais

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 18 valgomųjų svogūnėlių, 6 ėriuko šlaunelių, 200 g pievagrybių, 4 rūkytos šoninės griežinėlių, 2 saliero stiebų, 2 skiltelių česnako, 500 ml jautienos sultinio, 400 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse, 3 rozmarinų šakelių, prieskonių, druskos ir pipirų pagal skonį, aliejaus kepti.

  • Pievagrybius ir salierą supjaustykite griežinėliais, česnako skilteles sutraiškykite.
  • Svogūnėlius, įpjovę viršūnėles, sumeskite į verdantį vandenį, uždenkite ir palaikykite 5 minutes. Nukošę nulupkite ir supjaustykite puselėmis.
  • Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite šlauneles (dėkite po dvi vienu metu), iš abiejų pusių vartydami, apie 5 minutes, kol apskrus. Atidėkite.
  • Į keptuvę sumeskite svogūnėlius, grybus, šoninę, salierus ir česnakus. Išmaišykite ir padidinkite kaitrą.
  • Po kelių minučių supilkite sultinį, sukrėskite pomidorus ir kapotus rozmarinus. Užvirkite.
  • Sumažinę kaitrą, sudėkite šlauneles, uždenkite ir troškinkite 1,5 valandos, kol mėsa taps minkšta ir atsiskirs nuo kaulo.
  • Išimkite ir uždenkite, padidinkite kaitrą ir maišydami kaitinkite likusį padažą, kol sutirštės, turi likti maždaug pusė kiekio.
  • Įberkite druskos ir pipirų. Sudėkite atgal mėsą ir gerai išmaišykite. Po kelių minučių nukaiskite.

Žuvų troškinys su šafranu

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: šaukšto aliejaus, svogūno, 2 skiltelių česnako, poro, pankolio gumbo, saliero stiebo, 120 ml sauso baltojo vyno (nebūtinai), 800 g konservuotų smulkintų pomidorų savo sultyse, 500 ml žuvies sultinio, didelio žiupsnio šafrano, 200 g bulvių, 200 g lašišos filė, 400 g baltos žuvies filė, citrinos puošti.

  • Daržoves susmulkinkite, žuvį supjaustykite didesniais gabalėliais.
  • Dideliame keptuve įkaitinkite aliejaus ir pakepinkite svogūnus, česnakus, porus, pankolius ir salierus.
  • Kepkite apie 10 minučių, kol daržovės suminkštės.
  • Supilkite sultinį ir vyną (jei naudosite), sukrėskite pomidorus, sudėkite bulves, berkite žiupsnį šafrano ir įpilkite 2 puodelius šalto vandens. Užvirkite.
  • Sumažinkite kaitrą iki vidutinės ir neuždengę troškinkite apie 15 minučių.
  • Sužerkite žuvį. Išmaišykite ir patroškinkite dar 5–7 minutes.
  • Tiekite su citrinos griežinėliu.
{recipe|311}{recipe|442}{recipe|490}{recipe|2007}{recipe|2045}{recipe|2155}{recipe|2159}{recipe|2161}{recipe|2211}{recipe|3165}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai