Kad burnos kvapas būtų gaivus

Blogas kvapas / Vida Press nuotr.
Blogas kvapas / Vida Press nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-02-24 09:45
AA

Iš burnos sklindantis nemalonus kvapas – ne visada tik estetinė bėda. Tai gali byloti ir apie rimtus sveikatos sutrikimus.

Priežastys

Nemalonus burnos kvapas gali sklisti suvalgius tam tikrų produktų: česnako, svogūno, raugintų kopūstų... Specifinį kvapą skleidžia ir alkoholis, ypač alus. Rūkaliaus burna taip pat nedvelkia ypatinga gaiva. Tačiau visais šiais atvejais nemalonų kvapą pašalinti nesunku – užtenka kruopščiai išsivalyti dantis ir pakramtyti becukrės kramtomosios gumos.

Sunkiau atsikratyti blogo burnos kvapo dėl kitų priežasčių. Jų gali būti ne viena:

  • ėduonies pažeisti dantys;
  • dantenų uždegimas;
  • netinkama dantų ir burnos higiena;
  • padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas;
  • alinančios dietos;
  • virškinamojo trakto ligos;
  • nosies ligos;
  • pūlinga angina;
  • veido daubų uždegimas;
  • cukraligė;
  • mažakraujystė;
  • plaučių uždegimas;
  • padidėjęs burnos sausumas;
  • kai kurių vaistų vartojimas;
  • netinkami protezai.

Pasitikrinkite

Neretai žmonės nežino, kad jų iškvepiamas oras nemaloniai atsiduoda. Tai galima nesunkiai patikrinti. Tiesiog palaižykite riešą vidinėje rankos pusėje. Palaukite kelias sekundes, kol seilės išdžius, o tada pauostykite palaižytą vietą. Jei kvapas nemalonus, greičiausiai ir jūsų iškvepiamas oras nekoks.

Tinkama burnos higiena

Dantų siūlas / Vida Press nuotr.

Bene dažniausiai blogas burnos kvapas juntamas dėl burnos ertmėje likusių bakterijų. Taip nutinka netinkamai rūpinantis dantų ir burnos higiena. Dantis kasdien būtina valyti du kartus, ne trumpiau kaip 3 minutes. Būtinos priemonės – ne tik dantų šepetėlis ir pasta, bet ir dantų siūlai. Jais tarpdančius reikėtų išvalyti bent kartą per dieną. O valant dantis, apnašas būtina nuvalyti ir nuo liežuvio. Tam geriausia naudoti liežuvio grandiklį. Dantų gydytojai rekomenduoja papildomai naudoti ir burnos skalavimo skystį ar vaistažolių ekstraktus.

* Po valgio sukramtykite keletą lapelių petražolių ar mėtų. Šios žolelės gerai naikina nemalonų burnos kvapą. Tinka net ir nemaloniems česnakų ar svogūno kvapams naikinti.

* Prastam burnos kvapui panaikinti tinka ir citrinos griežinėlis.

Jei vargina skrandžio veiklos sutrikimai

Prastas burnos kvapas gali atsirasti ir vartojant sunkiai virškinamą maistą. Laikinus skrandžio ir dvylikapirštės žarnos veiklos sutrikimus galima pašalinti pakeitus mitybą (laikantis racionalios mitybos principų) ir papildomai vartojant skrandžio sulčių rūgštingumą reguliuojančių preparatų.

* Jei jūsų rūgštingumas didelis, rytais, vos atsikėlę, išgerkite drungno vandens su citrinos sultimis.

* Gerkite ramunėlių arbatos, kuri ramina skrandį, valgykite linų sėmenų. Kelis šaukštelius sėmenų užpilkite karštu vandeniu, išmaišykite ir palikite kuriam laikui, kad atvėstų ir sutirštėtų. Toks mišinys labai padeda varginant vidurių užkietėjimui, skrandžio opoms, dėl kurios gali atsirasti ir prastas burnos kvapas.

Nosies ir burnos ertmės ligos

Dėl ūmių bei lėtinių nosies ir burnos ertmės ligų, pavyzdžiui, sinusito, faringito, tonzilito ir kitų, taip pat gali būti nemalonu išsižioti.

* Gvazdikėliai ne tik pasižymi puikiu gaivinamuoju kvapu, bet ir antibakteriniu poveikiu. Prireikus sukramtykite vieną kitą.

* Gerai dezinfekuoja ir gaivina bičių duonelė, be to, suteikia ir naudingų medžiagų organizmui.

Jei vartojate vaistus

Net ir vitaminai, ypač B grupės, gali sukelti nemalonų burnos kvapą. Taip pat ir ilgai vartojami antibiotikai pakeičia burnos mikroflorą. Gerai, kad liovusis vartoti, ilgainiui dingsta ir nemalonus kvapas. O kol to išvengti negalite, reikalui esant, pakramtykite aromatingųjų augalų ar gvazdikėlių.

Kitos natūralios priemonės

Burnos kvapas pagerėja valgant daugiau žalialapių daržovių, kadangi jose esantis chlorofilas yra natūralus gaiviklis. Užvalgius svogūno ar česnako, pravartu pakramtyti anyžių, pankolių, krapų ar kmynų sėklų. Prastą burnos kvapą naikina ir ežiuolės. Jų nuoviru burną galima skalauti kasdien. Panašus poveikis bus ir burną paskalavus kmynų nuoviru. Retkarčiais galima užsiplikyti beržo lapų, krapų, ramunėlių ir ąžuolo žievės arbatos. Ją galima gerti kaip įprastą arbatą.