Ką valgyti, kad netrūktų energijos: ekspertas siūlo 7 produktus

Bananai su riešutų sviestu / „Fotolia“ nuotr.
Bananai su riešutų sviestu / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2016-05-08 09:00
AA

Jaučiate, kad retkarčiais vis pritrūkstate energijos? Pats metas praturtinti savo mitybą.

Dietologas ir knygos „Anti Ageing Food & Fitness Plan“ autorius Rickas Hay portalui healthista.com atskleidžia, kurie 7 maisto produktai suteikia daugiausia energijos.

Bananas su riešutų sviestu

Tai puikus angliavandenių ir baltymų derinys. Bananai, kuriuose gausu magnio ir amino rūgščių, bei riešutų sviestas, praturtintas baltymais ir B vitaminais, yra tikras energijos užtaisas. Šiuose produktuose gausu kalio ir triptofano – medžiagų, reikalingų gerai nuotaikai palaikyti.

Maža to, 2012 metais atliktas tyrimas įrodė, kad bananai energijos suteikia tiek pat, kaip ir gėrimai, skirti sportininkams. O juk šis vaisius yra visiškai natūralus!

Saldžiosios bulvės

Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Saldžiosiose bulvėse esantys kompleksiniai angliavandeniai į organizmą gliukozę išskiria palaipsniui, būtent dėl to, skirtingai nei suvalgius produktų, kuriuose yra rafinuotų angliavandenių, energija išlieka ilgiau. O kur dar saldžiosiose bulvėse esančios vitamino C, beta karoteno, magnio ir geležies atsargos – visos šios medžiagos taip pat suteikia energijos.

Kadangi saldžiosiose bulvėse taip pat gausu ir skaidulų, ši daržovė ne tik suteikia energijos, bet ir padeda palaikyti normalų kūno svorį, mat suvalgę jų, kur kas ilgiau jausite sotumo jausmą.

Riešutai

Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Juose gausu gerųjų riebalų, skaidulų ir baltymų. O kadangi riešutai turi žemą glikemijos indeksą, jie energijos organizmui suteikia palaipsniui, bet stabiliai. Riešutuose taip pat apstu plataus spektro B vitaminų, geležies, cinko, kalio, magnio ir antioksidantų, kurie palaiko imuninę sistemą. Bene sveikiausi ir daugiausia maistingųjų medžiagų turintys pasirinkimai: graikiniai riešutai, migdolai ir Bertoletijų (braziliški) riešutai.

Ekologiški kiaušiniai

Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Tai dar vienas puikus baltymų šaltinis. Maža to, kiaušiniuose apstu amino rūgščių, reikalingų sveikam organizmo funkcionavimui bei energijai.

25 atliktus tyrimus peržvelgę mokslininkai padarė išvadą, kad kiaušiniuose esantys baltymai stiprina raumenis, malšina alkį ir suteikia energijos. Mokslininkų tikinimu, kiaušiniai raumenims tokie naudingi yra dėl jų sudėtyje esančio leucino – aminorūgšties, skatinančios kaulų, raumenų, odos vystymąsi ir gijimą.

TAIP PAT SKAITYKITE: 10 įdomių, bet paprastų būdų sužinoti apie savo sveikatą be gydytojo

Medus

Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Senovės Graikijoje olimpiečiai medų vartojo kaip visiškai natūralų energijos šaltinį. Ir tikriausiai tai darė ne veltui. Meduje gausu angliavandenių, reikalingų energijai palaikyti, todėl jį itin patartina vartoti dienos viduryje. Tad kai jausite, kad jau senka energijos atsargos, išgerkite žolelių arbatos su šaukšteliu natūralaus medaus.

Špinatai

Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Špinatai yra tikras geležies, magnio ir kalio šaltinis – visos šios medžiagos reikalingos energijai palaikyti, o naktį geriau ir kokybiškiau išsimiegoti.

Maža to, minėti naudingieji mineralai mažina raumenų skausmus, padeda įveikti mėšlungį bei gerina nervų sistemą. Būtent dėl to špinatais vertėtų pagardinti ne tik pietus, bet ir vakarienę.

Sėklos

Saldžiosios bulvės / „Shutterstock“ nuotr.

Saulėgrąžų, moliūgų ar ispanino šalavijo (chia) sėklos – geriausias užkandis pritrūkus energijos. Jose gausu mineralų, skaidulų ir rūgščių, gerinančių organizmo sveikatą bei suteikiančių energijos.

Išvertus iš majų kalbos „chia“ reiškia „stiprybę“, tad ne veltui šias sėklas energijai suteikti vartojo dar senovės actekai – sakoma, kad jas valgydavo ilgų nuotolių bėgikai bei kariai.

Arbatiniu šaukšteliu ispaninio šalavijo sėklų pagardinkite geriamą vandenį – jame pamirkytos sėklos organizmui suteikia kur kas daugiau naudingųjų medžiagų.

TAIP PAT SKAITYKITE: 19 produktų, negailestingai deginančių riebalus