Ką valgyti advento metu? Mitybos specialistės patarimai ir receptai

Žiemos dekoracijos / „Fotolia“ nuotr.
Žiemos dekoracijos / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: vlmedicina.lt
2016-12-12 16:18
AA

Kaip maitintis advento laikotarpiu? Ar būtina šiuo periodu visiškai atsisakyti mėsos, pieno produktų? Kaip pakelti sau nuotaiką, kai nebedžiugina saulė, aplink vyrauja tamsa – vėlai aušta, anksti temsta?

Pataria mitybos specialistė Deimantė Rapalytė, šios profesijos žinių įgijusi Londono natūropatijos koledže, o Midlsekso universitete įgijusi ir homeopatės diplomą.

– Advento metu rekomenduojama laikytis pasninko. Ar visi turėtume atsisakyti mėsos bei pieno produktų? Kuo būtų galima juos pakeisti?

– Manau, kad advento pasninko metu reikėtų apvalyti savo mitybą nuo per gausaus cukraus, mėsos, miltinių produktų vartojimo. Šiuolaikinis žmogus gyvena nuolat skubėdamas ir retai susimąsto, ką valgo, kaip valgo. Svarbiausiai būna pasisotinti.

Tikrai rekomenduočiau bent jau sumažinti mėsiškų ir pieniškų produktų kiekį mityboje ir šiuos produktus keisti įvairiomis pupelėmis, lęšiais, bolivinėmis balandomis ar avinžirniais. Tai puikūs mėsos pakaitalai, beveik atitinkantys mėsos sudėtį.

Dažniausiai pieno bijoma atsisakyti dėl kalcio, todėl noriu pabrėžti, kad kalcio yra ir kituose maisto produktuose, tokiuose kaip sezamo sėklos, migdolai, anakardžiai, lapiniai ar brokoliniai kopūstai.

– Pirmasis žiemos mėnuo daugeliui sukelia liūdesį, apatiją. Kaip pakelti sau nuotaiką?

– Maistas atlieka didelį vaidmenį mūsų savijautai ir nuotaikai. Tad reikėtų įtraukti kuo daugiau „gyvo“ maisto į mūsų mitybą: daugiau šviežių salotų, uogų kokteilių, daigintų sėklų. Nesuprantu, kaip žmonės nori „gyvai“ jaustis, jeigu valgo vien apdorotą ar keptą maistą. Juk maistas yra mūsų gyvybės šaltinis, todėl labai svarbu, ką mes valgome.

Taip pat labai rekomenduoju naudoti eterinius aliejus – apelsino, greipfruto ar citrinos. Jie puikiai kelia nuotaiką. Plaukime grindis, įlašinę aliejaus į vandenį, pakvėpinkime jais savo automobilį ar paltą. Nuotaiką keliantis aromatas tuomet lydės jus visą dieną.

– Po darbo, kai lauke jau tamsu, nesiryžtame išeiti pavaikščioti, pabėgioti... Kokiais pratimais, praktikomis būtų galima tai pakeisti?

– Galima užsirašyti į įvairius sporto, šokių ar kitų užsiėmimų klubus. Taip pat galima susikurti sporto salę namuose, internetiniuose šaltiniuose gausu įvairių treniruočių, šokių ir pratimų. Tad galima judėti net neišėjus iš namų.

Deimantės Rapalytės receptai, tinkami advento laikotarpiu

Pusryčiams. Ispaninio šalavijo (chia) sėklų pudingas su kokosų ar migdolų pienu, įvairiais riešutais, bananu, avižų dribsniais bei uogomis.

Iš vakaro apipilti du valgomus šaukštus ispaninio šalavijo sėklų vandeniu, migdolų ar kokosų pienu ir palikti per naktį. Ryte įpjaustyti bananą, obuolį, kriaušę ar įdėti įvairių uogų ir saujelę graikinių riešutų.

Pietums. Trinta moliūgų sriuba. Jai reikės:

  • 1/4 nedidelio moliūgo,
  • 1 morkos,
  • 1 bulvės,
  • 1 saliero stiebo,
  • 1 svogūno,
  • 1 šaukštelio ciberžolės, pipirų, Himalajų/jūros druskos,
  • 1 česnako skiltelės.

Visus ingredientus išvirti ir suplakti plaktuvu iki tirštos masės. Skoniui pagerinti galima pakepti moliūgus orkaitėje prieš verdant.

Vakarienei. Avinžirnių salotos su fetos sūriu, virtais burokėliais ir įvairiomis salotomis.

Išmirkyti avinžirnius apie 8 valandas ir išvirti. Atvėsusius avinžirnius sumaišyti su virtais burokėliais, fetos sūriu, gražgarstėmis, petražolėmis, pašlakstyti alyvuogių aliejumi ir citrinų sultimis. Paskaninti pipirais ir jūros druska.