Ką valgo mitybos specialistai (I): Tautvilė Šliažaitė

Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.
Natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė / Inesa De La Roche nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2015-10-13 17:17
AA

Sunku būtų tikėti mitybos specialisto patarimais, jei jis pats nesivadovautų tuo, ką pataria kitiems. Didžiojoje Britanijoje dirbanti natūralios medicinos gydytoja mityba Tautvilė Šliažaitė ne tik kasdien konsultuoja savo klientus, sudaro jiems mitybos planus, bet ir spėja sveikai ir visavertiškai maitintis.

– Tautvile, kada pradėjote domėtis sveika mityba?  

Pradėjusi domėtis, kaip subalansuoti savo pačios mitybą, pakeičiau ir savo gyvenimą, nuo teisės studijų pasukau link natūralios medicinos.

– Maždaug prieš aštuonerius metus, dar gyvendama Lietuvoje, aš tapau vegetare. Viskas prasidėjo nuo vienos perskaitytos knygos ir domėjimosi joga. Maniau pabandysiu porą mėnesių atsisakyti mėsos, tačiau net nepastebėjau, kaip palaipsniui atsisakiau ir žuvies, o tada ėmiau mažinti kiaušinių skaičių savo racione, riboti pieno produktus. Tad nuo vegetarizmo palaipsniui beveik perėjau į veganizmą, o galiausiai be galo susižavėjau žaliavalgiška dieta.

Manau, vegetarai su manimi sutiks, kad prieš aštuonerius metus Lietuvoje nebuvo didelio pasirinkimo produktų vegetarams, nebuvo daug žmonių, propaguojančių šį gyvenimo būdą. Tačiau aš norėjau gyventi ne tik vegetariškai, man buvo labai svarbu būti sveikai. Tad vegetarizmas pakeitė mano gyvenimą – pradėjusi domėtis, kaip subalansuoti savo mitybą, pakeičiau ir savo gyvenimą, nuo teisės studijų pasukau link natūralios medicinos.

– Kiek savo asmeninę patirtį pritaikote konsultuodama pacientus? 

– Praėjus aštuoneriems metams nuo pokyčių pradžios, galiu drąsiai pasakyti, kad žinių įgijau ne tik studijuodama, bet ir bandydama tam tikrus dalykus pati praktiškai. Dirbdama su pacientais, vis labiau suprantu, kad tai, kas tinka vienam, gali visiškai netikti kitam, tad labai svarbu įsiklausyti į savo organizmą ir valgyti pagal individualius poreikius. 

– Kokiais mitybos principais vadovaujatės šiuo metu? 

– Šiuo metu nesilaikau dietos ar tam tikro valgiaraščio – maitinuosi taip, kaip mano organizmas „reikalauja“, tačiau turiu tam tikras taisykles: nevalgau gliuteno turinčių grūdinių produktų, kiaulienos, esu atsisakiusi pieno, riboju ir pieno produktus, nevartoju mikrobangėse šildyto maisto, taip pat saldiklių, gazuotų gėrimų ar maisto produktų su dažikliais, skonio stiprikliais, beveik negeriu alkoholio. Svarbiausia mano taisyklė, kuria vadovaujuosi ir plačiai taikau savo praktikoje yra 80/20, tai reiškia didžiąją dalį laiko aš valgau subalansuotai ir sveikai, tačiau pasilieku sau galimybę retkarčiais suvalgyti kažką, ko norisi ir kas galbūt neturi didelės maistinės vertės. Juk maistas yra vienas iš gyvenimo malonumų, todėl turime tuo džiaugtis!  

Tautvilės Šliažaitės vienos dienos mitybos planas:

Pusryčiai: avižinė košė
Prisipažinsiu – net ir nemėgstantys košės dažniausiai negali atsispirti šiam receptui: viso grūdo avižinę košę gaminkite su migdolų pienu, žiupsneliu Himalajų druskos ir pora šaukštelių Ceilono cinamono. Galite ją dar pagardinti linų sėmenimis, migdolais, graikiškais riešutais, pora datulių ar saujele mėlynių, o pabaigai uždėkite didelį šaukštą ekologiško kokosų aliejaus. 

Tokie pusryčiai ne tik kvepia, atrodo pasakiškai, bet ir suteikia man energijos bei reikalingų maistinių medžiagų iki kito dienos valgio. 

Avižinė košė / Vida Press nuotr.

Pietūs: daržovių salotos  

Kadangi viena iš mano taisyklių yra valgyti tris kartus per dieną ir neužkandžiauti, stengiuosi kiekvieno valgio metu gauti subalansuotą angliavandenių, baltymų ir riebalų kiekį. Salotų pagrindui paprastai renkuosi špinatus, gražgarstes, žalius brokolius, pomidorus, avokadą, alyvuoges. Kaip baltymų šaltinį renkuosi avinžirnius, maišytus su rudaisiais ryžiais bei saulėgražų sėklomis. Salotų užpilą gaminu iš alyvuogių aliejaus, obuolių sidro acto, šviežių bazilikų, kajeno pipirų ir jūros druskos. 

Avižinė košė / Vida Press nuotr.

Vakarienė: lašiša su daržovėmis 

Savo pačios sultyse troškintą lašišą pagardinu kuminu, jūros druska ir ciberžole. Garnyrui renkuosi gražgarstes, raudonąją papriką, lapinį kopūstą, džiovintus pomidorus ir virtus briuselio kopūstus. Pagardinimui naudoju kanapių sėklų aliejų ir moliūgų sėklas. 

Avižinė košė / Vida Press nuotr.

Gėrimai: 8 stiklinės vandens ir mano labai pamėgta „Tulsi“ (šventojo baziliko) arbata.