Joninės aktoriaus Jono Griciaus namuose: dalijasi išskirtiniu po žeme keptos karkos receptu

Jonas Gricius ir Ankė Lechner / Gretos Skaraitienės ir asmeninio albumo nuotr.
Jonas Gricius ir Ankė Lechner / Gretos Skaraitienės ir asmeninio albumo nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2021-06-24 19:04
AA

Trumpiausią metų naktį apšviečiantis laužas, ąžuolo vainikas ir pokalbiai iki paryčių draugų apsuptyje... Taip atrodo tikros lietuviškos Joninės. O kaip savo vardines švenčia žinomi šalies Jonai? Apie savo išskirtines Jonines portalui Žmonės.lt pasakoja aktorius Jonas Gricius ir dalijasi dar niekur negirdėtu receptu.

Aktoriaus Jono Griciaus šeimoje Joninės – ypatinga šventė. Tai diena metuose, kai į atokią sodybą, esančią už 100 kilometrų nuo Vilniaus,  susirenka patys artimiausi draugai, šeimos nariai bei mylimoji vokietė Ankė Lechner. Čia trumpiausią naktį jie pasitinka su Joniniu laužu ir pokalbiais iki paryčių.

Savo vardadienį minintis aktorius pasakoja, kad kiekvienais metais tradiciškai tenka pasimatuoti ir didžiulį ąžuolo vainiką, kuriuo kaskart pasirūpina Jono kaimynas.

Jonas Gricius ir Anke Lechner / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Vienas geras bičiulis turi sodybą kaimynystėje. Kiekvienas metais, kai Joninių išvakarėse atvažiuojam į savo sodybą, ant durų randame pakabintą didžiulį ąžuolo vainiką. Tai jau tapo tradicine kaimyno dovana“, – džiaugiasi J.Gricius. 

Tiesa, šiemet Jonines aktorius švęs kiek kukliau. Vyras prasitarė, kad šiomis dienomis gavo antrąją vakcinos dozę, todėl šokių aplink Joninių laužą gali tekti atsisakyti. Visgi, Jonas, sako, besijaučiantis gerai, ir nors šventės metu teks patausoti savo energiją, vardines jis planuoja atšvęsti besilaikant daugiamečių tradicijų. Viena  jų – išties išskirtinė.

Jonas Gricius / Gretos Skaraitienės/„Žmonės“ nuotr.

„Turime tradicinį užsiėmimą, kuris užtrunka beveik visą dieną! Kiekvienais metais su dėde po žeme kepame karką, šiemet šio patiekalo taip pat neatsisakysime. Tai viena smagiausių ir skaniausių tradicijų!“, – juokiasi aktorius. 

Po žeme keptos karkos receptas

Aktorius Jonas Gricius su portalo Žmonės.lt skaitytojais dalijasi išskirtiniu po žeme keptos karkos receptu. 

Po žeme kepta karka / Jono Griciaus nuotrauka

1. Pirmiausia išmarinuokite karką. Galite naudoti česnaką, majonezą ir garstyčias. Parą laiko palaikykite ją šaldytuve.

2. Iškaskite gilią duobę ir į ją priberkite akmenų. Ant jų užkurkite laužą ir kurenkite jį apie 4 valandas, kol akmenys gerai įkais.

3. Karką suvyniokite į foliją keliais sluoksniais, kad neišbėgtų jos sultys.

4. Atsargiai iš duobės išimkite viršuje esančius akmenis ir ant dugne likusių akmenų uždėkite į foliją suvyniotą karką. Ant jos sudėkite prieš tai išimtus, dar karštus akmenis.

5. Visą tai užkąskite žeme. Būtų gerai, jei karką su akmenimis užpiltumėte juodžemiu, jis mėsai suteiks gerą aromatą.

6. Karką duobėje kepkite 5 valandas. Svarbu prižiūrėti, kad iš po žemės nekiltų dūmai. Jei kyla – užpilkite dar juodžemio. 

7. Praėjus laikui, atsargiai nukaskite žemę su akmenimis ir ištraukite karką. Išvynioję ją iš folijos, patiekite ant šventinio Joninių stalo. 

„Štai jums ir užsiėmimas ilgiausiai metų dienai!“, – dalindamasis išskirtiniu receptu sako aktorius Jonas Gricius.

Skanaus!

Po žeme kepta karka (6 nuotr.)