Jei norisi gaminti sveikiau – 3 Alfo Ivanausko taisyklės

Garuose pagamintos daržovės / Gamintojo nuotr.
Garuose pagamintos daržovės / Gamintojo nuotr.
Šaltinis: Elaima.lt
2017-10-13 12:15
AA

Ar žinote, kad net jei kasdien valgytumėte vien ekologiškus vaisius, daržoves ir kruopas, tai nereikštų, jog maitinatės sveikai? Sveikas maistas ar ne, dietologų teigimu, itin priklauso nuo to, kaip jis paruoštas. „Virtuvės mitų griovėjas“ Alfas Ivanauskas išskyrė maisto gaminimo būdus, kuriuos rekomenduoja sveikai besimaitinti siekiantiems žmonėms.

Labai svarbu, ką valgome. Dar svarbiau – kaip gaminame. Mitybos ekspertai tvirtina, kad maisto gamybos būdas lemia iki 50 proc. patiekalo maistinės vertės. „Pavyzdžiui, perkeptos ar pervirtos daržovės netenka savo maistinės vertės, ir vien todėl, kad tai – vis dar daržovės, nereiškia, jog valgome sveikai. Tas pats vyksta ir su kitais produktais – mėsa, žuvimi, kruopomis“, – sako A. Ivanauskas.

Vietoje keptuvės – garai

A. Ivanauskas prioritetą teikia kepimui garuose. Pasitelkus garų funkciją, orkaitėje galima kepti iš esmės viską – ir mėsą ar žuvį, ir daržoves, skirtingus kepinius, desertus.

„Tiems, kurie nori valgyti sveikiau ar dėl kokių nors priežasčių vengia kepto maisto, gaminimas pasitelkus garus yra idealus sprendimas. Taip keptas maistas yra sultingesnis, sveikesnis, tad orkaitė su kepimo garuose funkcija yra sveiko gaminimo įrankis. Be to, galima įvairiai laviruoti – nebūtina nuo pradžių iki galo maistą gaminti vienu būdu. Galima vištieną garuose gaminti dalį laiko, o vėliau, perjungus orkaitės režimą, ją įprastai apkepti, kad apskrustų.“

O dietologė Kristina Jasmontienė teigia, kad toks maisto gamybos būdas geriausias siekiant patiekale išlaikyti visas naudingas medžiagas. „Kepdami garuose nenaudojame riebalų – jau vien tai lemia, kad patiekalas ruošiamas sveikai. Proceso metu išlaikomas maksimalus vitaminų, mineralinių medžiagų kiekis maiste, nes kepimas garuose netrunka ilgai, be to, taip ruošiant maistą rekomenduojama jo nesūdyti, neprieskoniuoti. Patiekalas pats savaime išlaiko visas savo skonines savybes.“

Kepimas žemoje temperatūroje

Kitas būdas yra kepimas vakuume. Taip gaminant maisto praktiškai neįmanoma sugadinti.

„Pirmiausia – taip kepant mums nereikalingas joks papildomas riebalas. Maistą tiesiog įdedame į specialų maišelį ir jį suvakuumuojame orkaitėje. Taip iš jo pašalinamas oras. Antra, kepant vakuume nereikalinga aukšta temperatūra. Kai temperatūra yra aukšta, dalis maistinių medžiagų žūva. Šiuo atveju – ne. Trečia, maistui esant maišelyje ir netekus sąlyčio su oru, taip pat netenkama ir sąlyčio su skirtingomis bakterijomis“, – paaiškina mitybos specialistė.

Įsitikinimas, kad kepant vakuume naudojamas maišelis išskiria nuodingas medžiagas, yra iš piršto laužtas.

O A. Ivanauskas skuba paneigti mitą, neva kepant vakuume patiekalą gali sugadinti vakuumavimo maišelis: „Įsitikinimas, kad kepant vakuume naudojamas maišelis yra gryna sintetika, kad neva jis išskiria nuodingas medžiagas, yra iš piršto laužtas. Patikėkite, kurdami maisto gamybai tinkamą plastiką visi technologai galvojo apie vieną: kaip padaryti taip, kad tik jis nekeltų jokios žalos žmogaus organizmui. Tiesiog žvelkime plačiau ir nustokime nerimauti.“

Ragina dažniau rinktis troškintus patiekalus

Galiausiai ekspertai ragina dažniau rinktis troškintus patiekalus: taip ruošti ir mėsą, ir daržoves.

„Nuo virimo troškinimas skiriasi tuo, kad troškinant įpilamas mažesnis vandens kiekis. Kai kurie žmonės, prieš imdami troškinti, maistą dar apkepa, tačiau pati to nerekomenduočiau – maistas tampa mažiau vertingas. Troškinti maistą sveika, nes taip ruošiant patiekalus neprisireikia papildomų riebalų, be to, maistinės medžiagos lieka pačiame patiekale, o ne, pavyzdžiui, vandenyje“, – sako K. Jasmontienė.

A. Ivanauskas pabrėžia, kad kuo mažiau termiškai apdorotas, tuo maistas yra sveikesnis, todėl gaminant patiekalus svarbu nepersistengti: jei maistas apdorojamas itin aukštoje temperatūroje, procesas turėtų trukti kiek įmanoma trumpiau.

„Maistas pagaminamas nesveikai, kai gaminimo procesas nėra tinkamai kontroliuojamas. Čia kaip santykiuose: jei nežinai, kada pasakyti komplimentą, o kada patylėti, tada siekti rezultato gali būti sudėtinga. Išmokus kontroliuoti, viskas tampa žymiai paprasčiau“, – šypsosi jis.