Izraelio prezidentui skirtoje iškilmingoje vakarienėje Vilniuje buvo patiekta ir košerinio maisto

Shimonas Peresas ir Dalia Grybauskaitė / Irmanto Gelūno / 15min nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2013-07-31 18:08
Trečiadienio vakarą Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė surengė oficialią vakarienę Izraelio prezidento Shimono Pereso valstybinio vizito proga. Ant vakarienės stalo, prie kurio sėdo žydų tautybės svečiai, buvo patiekta ir košerinio maisto.

„Su Izraelio puse visi maitinimo klausimai buvo suderinti dar prieš vizitą“, – portalui Žmonės.lt sakė prezidentės Dalios Grybauskaitės ryšių su žiniasklaida patarėja Skaistė Plaušinytė.

Pasiteiravus, kaip buvo papuošta salė, kurioje vakarieniavo prezidentai, S.Plaušinytė sakė: „Salė papuošta taip pat, kaip ir per kitus oficialius vizitus – tos šalies vėliavos spalvų gėlių puokštėmis. Šiuo atveju buvo naudojamos baltos ir mėlynos gėlės. Be abejo, salėje kabės tiek Lietuvos, tiek ir Izraelio valstybinės vėliavos.“

Prezidentūroje iškilmingus priėmimus, šis ne išimtis, ruošiančio „Stiklių“ restorano bendraturtis Romas Zakarevičius nebuvo kalbus, jis sakė negalintis atvirauti apie stalą nuklosiančius patiekalus.

Per ankstesnio Izraelio prezidento Moshe Katsavo vizitą Lietuvoje 2005-aisiais kai kurie košeriniai produktai buvo atgabenti net iš Belgijos.

Prezidentai apsikeitė dovanomis

Oficialaus vizito metu susitikę šalių prezidentai tradiciškai keičiasi simbolinėmis dovanomis.

„Lietuvos prezidentė Izraelio prezidentui padovanojo paveikslą, kuriame pavaizduotas Vilniaus senamiestis. Izraelio prezidentas šalies vadovei padovanojo aliejinę menorą“, – portalui Žmonės.lt sakė Lietuvos prezidentės ryšių su žiniasklaida patarėja Saulė Plaušinytė.

Košerinė mityba – viena svarbiausių žydų religinio gyvenimo ypatybių

Kašrutas – tai taisyklių rinkinys judėjų tikėjimo atstovams, nurodantis tinkamą maitinimąsi. Pats žodis „kašer“ reiškia „tinkamas“, „tikras“.  

Lietuvos žydų bendruomenės nuotr.
Lietuvos žydų bendruomenės nuotr.

Šie maisto įstatymai aiškina, kad valgyti galima galvijų ir žvėrių, kurie turi skeltas kanopas ir atrajoja, mėsą. Tačiau šių gyvūnų skerdimas taip pat reglamentuojamas kašruto. Skerdžiant gyvulius, turi būti laikomasi tam tikrų ritualų, kurie nesukeltų gyvūnui skausmo.

Žydams yra draudžiama valgyti kiaulieną, vienu metu maišyti pieniškus ir mėsiškus produktus, nes tai pilve sukelia maisto rūgimą ar puvimą.

Košeriniu maistu taip pat yra laikoma žąsiena, antiena, vištiena ir kalakutiena, o štai ereliai, pelėdos, gulbės, pelikanai, grifai ir gandrai šiai grupei nepriklauso. Pieno produktai turi būti išgaunami tik iš košerinių gyvūnų.

Mėsiškiems patiekalams gaminti tinka tik jautienos, avienos, paukštienos taukai, margarinas ir augalų aliejus. Sviestas nėra nevartotinas, nes tai – pieno produktas.

Remiantis kašrutu, žydams yra draudžiama valgyti kiaukutinius vėžiagyvius, pvz., krevetes, krabus, dvigeldžius moliuskus, omarus, valgyti leidžiama pelekines ir su žvynais žuvis – tuną, lašišą, silkę ir kitas.

Košeriniui maistui taip pat priklauso grūdai, daržovės ir vaisiai. Žydams taip pat leidžiama gerti tik pagal tam tikras taisykles pagamintą vyną.

Žmonės.lt

Naujausi straipsniai