Itališki makaronai. Kaip nepasiklysti formų ir pavadinimų įvairovėje?

Makaronai / Fotolia nuotr.
Makaronai / Fotolia nuotr.
2012-08-20 22:51
AA

Kol namuose yra makaronų, badas tikrai negresia. O jei pakelyje – ne pabodę vermišeliai ar lakštiniai, o tikri itališki makaronai, gali paruošti išties gurmaniškų patiekalų. Svarbiausia – žinoti, kokios rūšies makaronai kokiam patiekalui labiausiai tinka.

Kodėl jie skirtingų formų?

Tokia daugybė makaronų formų gaminama tikrai ne dėl to, kad sustojusioms prie jų lentynų mums būtų sunkiau išsirinkti. Italų makaronų meistrai sako, kad kiekvienas rantelis ar įdubimas specialiai modeliuojamas taip, kad geriau derėtų su atitinkamos sudėties ir tirštumo padažu.

Makaronai "Penne" / Fotolia nuotr.

Įdaryti makaronai

Įdaryti makaronai – sotus patiekalas, kurį labai lengva paruošti, ypač jei laikysiesi itališkos taisyklės – kuo paprasčiau, tuo skaniau. Išvirusius įdarytus makaronus pakanka paskaninti tirpintu sviestu ar pomidorų padažu. Beje, džiovinti įdaryti makaronai ne tokie skanūs kaip švieži. Tokių ieškok didžiųjų prekybos centrų šaldymo vitrinose.

Makaronai "Penne" / Fotolia nuotr.

Geri patarimai

♦ Džiovinti makaronai išverda (al dente) maždaug per 5–15 min. (nelygu rūšis). Beje, lietuviams tokie atrodo ne visai išvirę, todėl gali pavirti porą minučių ilgiau nei nurodyta ant atitinkamos rūšies pakuotės.

♦ Švieži (nedžiovinti ir nešaldyti) makaronai verdami dvigubai trumpiau.

♦ Šviežių makaronų patiekalus reikia gaminti atidžiai pagal nurodymus, antraip brangus produktas akimirksniu virs klampia koše. Jų nereikėtų troškinti su kitais produktais ar ilgam palikti mirkti padaže. Pirmiausia visada paruošk padažą (tinkamiausias šviežiems makaronams – paprastas sūrio ar  pomidorų padažas), o prieš pat tiekdama į jį sudėk ką tik išvirtus ir nusunktus makaronus. Patiekalo gamink tiek, kiek reikia vienam kartui. Mat dar kartą pašildytas šviežių makaronų patiekalas nebūna skanus.

♦ Džiovinti makaronai parankesni tuo, kad iš jų likučių gali paruošti įvairiausių salotų, apkepų, atšildyti sudėjusi į padažą ir pan.