Italija kvepianti vakarienė Vilniaus senamiestyje: kulinarinis įkvėpimas ir atskleistos alyvuogių aliejaus paslaptys

Vakarienės akimirkos/Lino Žukausko nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2019-04-13 14:10
Jei kartais užsuksite į svečius pas draugus ir jie pasiūlys jums pasimėgauti ledais su keptomis pinijomis ir tyru alyvuogių aliejumi, galite būti tikri – jūsų bičiulis buvo vienas iš nedaugelio, patekusių į sveiko maisto gaminimo pamoką – degustacinę vakarienę su svečiu iš Italijos Giancarlo Bonamini.

Aliejaus paslaptys – iš profesionalo lūpų

Mes savo ūkyje gaminame lengvą, švelnų alyvuogių aliejų, labai tinkantį prie šviežio sūrio bei baltos mėsos“, – klausantis svečio iš Italijos Giancarlo Bonamini, Frantoio Bonamini ūkio savininko pasakojimo apie aliejų, burnoje nejučiomis pradeda kauptis seilės.

Pasak pašnekovo, šis aliejus „jau gimsta toks“, jo nereikia kaip nors ypatingai gaminti. Švelnų, elegantišką skonį lemia Veronos regiono saulėtas klimatas ir specialios alyvuogių veislės. Vietiniai gyventojai labai mėgsta šį žaliąjį savo krašto auksą ir suvartoja jo tikrai daug: skaičiuojama, kad vidutiniškai vienas italas per dieną suvartoja 50 g alyvuogių aliejaus.

Į sveiko gaminimo pamoką – degustacinę vakarienę susirinkusius svečius Giancarlo Bonamini pakvietė degustuoti tyro alyvuogių aliejaus, supažindino su įvairiomis jo ūkyje gaminamo aliejaus rūšimis. Pasakoti apie aliejų G. Bonamini gali daug ir ilgai, nes tai – ir jo darbas, ir aistra.

Prieš daugelį metų netoli Veronos esantį aliejaus gaminimo ūkį įsigijo jo tėvas, o nuo 1990 metų čia, baigęs žemės ūkio studijas, pradėjo dirbti ir Giancarlo. Netrukus rinkoje pasirodė „Bonamini“ prekės ženklas. „Mūsų filosofija – palaikyti glaudžius ryšius su mūsų šalimi, jos tradicijomis ir aplinka“, – sėkmės paslaptimi dalijasi svečias iš Italijos.

Šiandien Giancarlo Bonamini gaminamas aliejus – daugkartinis aliejų pasaulio čempionas švelnių aliejų kategorijoje. Be to, jam priklauso ir alyvmedžių giraitė, kurioje derlių brandina 4000 alyvmedžių.

Vakarienės akimirka/Lino Žukausko nuotr.
Vakarienės akimirka/Lino Žukausko nuotr.

Žinomi svečiai mokėsi gaminti nepakartojamo skonio brusketas bei steikus

Po aliejaus degustacijos svečiai, tarp kurių sutikome ir kelionių ekspertą Rimvydą Širvinską – Makalių, modelį Juliją Steponavičiūtę, “Jaunas veidas” įkūrėją Viktoriją Baltramiejūnienę buvo pakviesti į maisto gaminimo pamoką. Atskleisti virtuvės paslaptis pasiruošė itin stipri komanda: aliejų someljė Liana Davletšina, „Good Food Studio“ įkūrėja Aistė Švetkauskė bei „Mėsos broliai“ parduotuvės vadovas Mykolas Lučiūnas - ekspertai, pasiryžę pasidalinti patirtimi, kaip derinti aliejų su įvairiais patiekalais.

Pirmiausia Aistė Švetkauskė iš „Good Food Studio“ parodė, kaip gaminti jų sukurtas firmines trijų skonių brusketas: su alyvuogėmis ir gorgonzolos sūriu, Caprese stiliumi su vytintais pomidoriukais ir pesto padažu bei mocarela, bei visų mėgiamu Parma DOC vytintu kumpiu, kale lapais, Parmigiano Reggiano DOP sūriu.

Vakarienės akimirka/Lino Žukausko nuotr.
Vakarienės akimirka/Lino Žukausko nuotr.

„Mėsos brolių“ mėsos šefas, Mykolas Lučiūnas ėmėsi rimtesnių patiekalų ir drauge su svečiais ruošė dviejų rūšių sausai brandintos jautienos steiką - su pipiriniu bei žolelių padažais. Na, o desertui buvo pasiūlytas itin originalus patiekalas – ledai su keptomis pinijomis ir „Frantoio Bonamini“ aliejumi.

„Džiaugiuosi, kad vakaro metu buvo paneigti plačiai įsišakniję aliejaus mitai, vis dar trukdantys mums mėgautis šiuo fantastišku produktu. Pavyzdžiui, kad ypač tyras alyvuogių aliejus netinka kepimui“; „Visus patiekalus ruošėme – kepėme, troškinome, virėme, net ledus šlakstėme ypač tyru alyvuogių aliejumi. Juo pagardintas maistas – daug lengvesnis ir greitai virškinamas. Be to, padeda geriau įsisavinti daržovėse bei mėsoje esančius vitaminus“, – įspūdžiais po renginio dalijosi svečiai.

„Alyvuogių aliejaus kultūrą į Lietuvą atvežiau prieš šešerius metus ir nuolat ją puoselėju. Noriu, kad žmonės pažintų tikrąjį „žaliąjį auksą“, kurį savo veikaluose aprašė dar Hipokratas, ir pasinaudotų visa jo teikiama nauda. Tai ne tik nepamainomas bet kurio patiekalo palydovas, bet ir maisto papildas, vaistas, grožio bei ilgaamžiškumo eliksyras. Linkiu kiekvienam pažinti tikrą alyvuogių aliejų – maloniai kvepiantį, kartoką, pikantišką ir tokį, kuris geriamas tiesiog kaip sultys, nes juk tai ir yra alyvuogių sultys“, – teigė renginį organizavusi vienintelė Lietuvoje aliejaus someljė Liana Davletšina, prekybos tinklo „Itališko skonio gurmanai“ įkūrėja.

Pašnekovė teigė esanti labai laiminga, kad pavyko į Lietuvą prisikviesti aukščiausią – 99 balų reitingą pasauliniame reitinge turintį Frantoio Bonamini ūkio savininką Giancarlo Bonamini. „Tai didelė garbė ir įvertinimas. Frantoio Bonamini jau daug metų apdovanojamas kaip geriausias pasaulyje ūkis švelnių aliejų kategorijoje. Būtent tokius aliejus labiausiai ir vertina mūsų pirkėjai“, – kalbėjo L. Davletšina.

Naujausi straipsniai