Ištvanas Kvikas Vilniuje atidarė antrą restoraną: tarp svečių – ir J.Anusauskienė su nauju mylimuoju

Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo svečiai / Irmanto Gelūno nuotr.
Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo svečiai / Irmanto Gelūno nuotr.
Pranešimas spaudai
Šaltinis: Žmonės
2022-06-01 20:35
AA

Prieš dvejus metus atidaręs pirmąjį romų restoraną Lietuvoje, šiandien žinomas Lietuvos romas Ištvanas Kvikas su kolega Veslavu Dudzinski atveria antrojo restorano duris. Tai – dar vienas socialinis verslas, kuriame darbą rado ir nuo karo bėgantys ukrainiečiai. Restoranas, kuriame, anot I.Kviko, dirba žmonės, o ne tautos, šį trečiadienį plačiai atverė duris ir sutraukė daug žinomų veidų.

Jauku, kaip namuose

Trečiadienio vakarą Lietuvos romas, verslininkas ir muzikantas Ištvanas Kvikas surengė smagų vakarą gastronomijos, gyvos muzikos ir linksmybių mėgėjams. Šeimos restorano atidarymui pasirinkta simbolinė data – Birželio 1-oji, kai minima Tarptautinė vaikų gynimo diena. 

Į Salotės ežero pakrantėje vykusį vakarą atvyko ir fotografė Jurga Anusauskienė. Ji pirmą kartą viešumoje pasirodė su naujuoju širdies draugu Nerijumi Vernicku. Apie širdį užkariavusį tolimųjų reisų vairuotoją iš Anykščių, linksmą jų pažintį bei stiprius jausmus J.Anusauskienė neseniai papasakojo portalui Žmonės.lt

Jurga Anusauskienė ir Nerijus Vernickas / Irmanto Gelūno nuotr.

„Įvyko chemija – įsižiebė visi Mendelejevo lentelės elementai ir nieko nebegalėjau padaryti. Tuo labai džiaugiuosi ir didžiuojuosi“, – kvatojo įsimylėjusi moteris.

Į Pilaitėje įskūrusio šeimos restorano „Salote NAMOSS“ atidarymą sugužėjo ir daugiau žinomų žmonių: dainininkės Irena Starošaitė, Birutė Dambrauskaitė, Eglė Jakštytė, Rasa Kaušiūtė, muzikantai Aleksandras Ivanauskas-Fara ir Vladas Kovaliovas, laidų ir renginių vedėjas, prodiuseris Arūnas Valinskas.

Irena Starošaitė / Irmanto Gelūno nuotr.
Birutė Dambrauskaitė ir Arūnas Valinskas / Irmanto Gelūno nuotr.

Įdarbino nuo karo bėgančius ukrainiečius

Kalbėdamas apie naujo restorano koncepciją, I.Kvikas sako norėję sukurti jaukią erdvę šeimoms. 

„Tai – šeimos restoranas. Romams šeima yra labai svarbi. Turbūt kiekvienas, turintys romų draugų, žino, kad mūsų namuose visuomet kaip restorane – daug žmonių, daug maisto. Tai ne tik susitikimas pavalgyti, tai buvimas kartu su pokalbiais, juokais, muzika ir šokiais. Norėjome sukurti kažką panašaus. Šią idėją perteikia ir pats restorano pavadinimas. Gal kam nepatiks, kad darkome lietuvių kalbą, sugalvoję tokį pavadinimą, bet juk „namoss“ skamba kaip „mamos“. Tą ir norėjome pasakyti savo klientams – kad čia jauku, kaip mamos namuose“, – sako I.Kvikas.

Fotogalerija:

Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski antrojo restorano Vilniuje atidarymas (32 nuotr.)
+26

Naujame restorane dirba ne tik romai. Čia darbą rado ir nuo karo bėgantys ukrainiečiai. „Kai su Ištvanu atidarėme pirmą restoraną, pamatėme, kad visuomenėje vis dar gyvi tam tikri stereotipai. Norime juos laužyti ir kartu padėti žmonėms. Todėl mūsų restorane darbą gali rasti kiekvienas, norintis dirbti. Su mielu noru ištiesėme pagalbos ranką ir ukrainiečiams. Su Ištvanu sakome, kad čia dirba žmonės, o ne tautybės. Mums tai labai svarbu“, – sako Veslavas Dudzinski.

„Salote NAMOSS“ – tai jau antras jų dviejų atidarytas restoranas. Prieš dvejus metus Vilniaus centre duris atvėrė „Gypsy Lounge and Grill“ restoranas, kuris pirmasis Lietuvoje pasiūlė tradicinius romų patiekalus. Restoraną greitai pamilo vilniečiai ir miesto svečiai. O kaip ir priklauso romų restoranui, savaitgaliais čia vyksta gyvo garso pasirodymai. Tuomet restoranas būna sausakimšas. Tiek čia, tiek naujo restorano virtuvėje klientai nuolat galės pamatyti gaminančius I.Kviką ir V.Duzinski.

Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo akimirka / Irmanto Gelūno nuotr.
Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo akimirka / Irmanto Gelūno nuotr.

„Antrojo restorano valgiaraštis yra kiek kitoks nei pirmajame. Čia siūlome daugiau naminį primenančio maisto, kuris primintų pietus ar vakarienė šeimos rate namuose. O kartu visi mūsų siūlomi patiekalai kiek paįvairinti čigoniškais priedais arba pateikti kiek kitokiose variacijose nei žmonės įpratę“, – sako V.Dudzinski.

Muzikos ir maisto harmonija

Paklaustas, kaip spėja ir versle judėti į priekį, ir koncertuose pasirodyti, I.Kvikas nusijuokia, kad beveik nemiega. „Pastarieji metai pateikė nemažai iššūkių. Žinoma, kad nėra lengva. Ypač, kai verslas socialinis. Jis turi tam tikrą specifiką, kartu užkrauna tau didelę atsakomybę. Kaip bebūtų sunku, negali užsidaryti ir pasakyti, kad visi darbuotojai keliautų į gatvę. Esi už juos atsakingas. Gal skamba kiek keistai, bet būtent šis iššūkis mane labiausiai ir motyvuoja. Žinau, kad dirbame dėl labai svarbaus tikslo – padėti žmonėms atrasti jų gyvenimo kelią, įsitraukti į darbo rinką ir visuomenę. O šalia viso to gardus maistas ir muzika – puikus priedas.

Ištvano Kviko ir Veslavo Dudzinski restorano atidarymo akimirka / Irmanto Gelūno nuotr.

Muzika iš mano gyvenimo niekur nedingo. Su visu „Sare Roma“ kolektyvu džiaugiamės, kad vėl galime koncertuoti žiūrovams, girdėti jų plojimus. Net lengviau kvėpuoti, kai galime vėl lipti ant scenos. Nenoriu išduoti smulkmenų, bet jau ruošiamės ir tradiciniam mūsų mylimam festivaliui „Gypsy fest“, kuris pagaliau vyks be jokių pandeminių ribojimų. Tad muzikos ir karščio bus dar daugiau nei įprastai“, – su šypsena sako I.Kvik.