Išsaugokite figūrą: 6 maisto produktai, kurių reikia vengti per šventes

Dešrelės. / Fotolia nuotr.
Dešrelės. / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-12-23 21:01
AA

Kalėdos turi gilias tradicijas Lietuvoje, jau nuo seno žmonės pasninkaudavo advento laikotarpiu. Mūsų dienomis pasninkas nėra taip plačiai propaguojamas, tačiau persivalgymo tradicija šventiniu laikotarpiu išlieka.

Nesinori po švenčių galvoti, ką daryti su papildomu svoriu? Lieknėjimo ir sveikatingumo centras pateikia 6 maisto produktų grupes, be kurių mūsų Kalėdos išliks tokios pat smagios, bet lengvesnės.

1. Gaivieji gėrimai

Limonadai, sultys, kisieliai ar kiti gaivieji gėrimai yra vieni iš didžiausių antsvorio draugų. Per šventinį laikotarpį gaivieji gėrimai tampa dar svarbesni dėl didelio kaloringumo. Kadangi jie nesuteikia sotumo jausmo, nejaučiant išgeriama „cukraus“ (arba paprastųjų angliavandenių), o pasekmė – atrodo, kad dar esame alkani. Taip išsiderina mūsų natūralūs sotumo mechanizmai, nejaučiame, kada jau užtenka maisto. Taigi, gaivieji gėrimai ne tik tukina žmones, bet ir verčia suvalgyti daugiau.

Per šventes Lieknėjimo ir sveikatingumo centro mitybos specialistas Dainius Vyšniauskas pataria išbandyti paprastą vandenį su skirtingais skonių akcentais, pavyzdžiui vanduo su citrina ir mėtos lapeliais.

Taip pat skaitykite: Norite plokščio pilvo? Išbandykite Cynthios Sass dietą

2. Sausainiai

Sausainiai yra antroje sąrašo vietoje dėl to, kad turi gan nemažai kancerogeninės cheminės medžiagos – akrilamido. Akrilamidas susiformuoja perdirbant maisto produktus ir termiškai juos apdorojant. Suvalgius nedidelį kiekį sausainių, akrilamido poveikis beveik nepastebimas, tačiau valgant daugiau, poveikis taip pat didėja.

D. Vyšniauskas šventiniu laikotarpiu siūlo valgyti savo sausainių: „Daugumai parduotuvėje randamų sausainių sudėčiai išsiaiškinti gali prireikti chemijos vadovėlio, ar tikrai norime eksperimentuoti su savimi ir savo vaikais?“.

3. „Netikri“ šokoladai

Šokoladų lentynos lūžta nuo pasirinkimo. Įvairūs pasiūlymai ir akcijos. Pasirinkimas labai didelis, tačiau didžioji dalis šokolado iš tikrųjų net nėra šokoladas. Visi norime sutaupyti, šokoladų gamintojai taip pat. Į sudėtį įtraukiami cheminiai junginiai, kurie suteikia pigesnę alternatyvą tikram šokoladui ir skatina didesnį šokolado vartojimą. Šiais metais vietoj įprastų šokoladinių Kalėdų senelių patariame rinktis juodąjį šokoladą.

Taip pat skaitykite: Norisi ko nors saldaus ar sūraus? Sužinokite, kokių medžiagų trūksta jūsų organizmui

4. Mėsos pusgaminiai

Sunku rasti žmogų, kuris būtų negirdėjęs apie E621 maisto priedą. Natrio glutamatas jau turi užsitarnavęs savo vietą tarp žinomiausių priedų maisto pramonėje. Glutamatas turi išskirtinių savybių padaryti bet kokį patiekalą skanesniu bei užmaskuoti sotumo jausmą. Žinant, kad per Kalėdas persivalgymas ir taip yra aktuali tema, patartina vengti produktų, turinčių šio maisto priedo: mėsos pusgaminių, dešrų ir dešrelių.

5. Pyragai

Pyragas nelygu pyragui. Kaip pavyzdys – pyrago vyniotiniai, kurie dažniausiai yra pigesnė pyrago alternatyva. Įsivaizduokite, kas nutiktų namie pagamintam pyragui, jeigu paliktume jį stovėti tris mėnesius ar metus. Tikriausiai jau nebenorėtume jo valgyti? O iš parduotuvės įsigytas pyragus greičiausiai atrodys puikiai. Tokio tipo pyragai dirbtinai sukelia apetitą ir suteikia jausmą, lyg niekaip nepavalgome. Šventes sutikime su tikrais pyragais!

Taip pat skaitykite: Kalėdų skonis: pudingai, pyragai, keksai

6. Alkoholis

Alkoholis pats yra kaloringas ir dar sutrikdo sotumo mechanizmus bei skatina mus valgyti daugiau nei valgytume įprastai. Tuo pačiu, viena iš aktualiausių problemų Lietuvoje yra alkoholio suvartojimas. Neseniai pasirodžiusi statistika rodo, kad Lietuva yra sąrašo viršuje tarp daugiausiai alkoholio vartojančių šalių. Šiuos skaičius pakeisti galime, pradėdami nuo savęs ir savo šeimos.

Per šventes turime laiko pailsėti, susitinkame su šeima, giminėmis ar seniai matytais draugais. Be maisto tikriausiai nebūtų ir švenčių. Atsižvelgdami į viršuje pateiktą sąrašą, galėsite valgyti viską, ko širdis geidžia, ir mėgautis maistu kartu su artimaisiais.