Išbandykite mitybos programą „Clean“ – energijos ir puikios savijautos užtaisą

Trinta sriuba / „Fotolia“ nuotr.
Trinta sriuba / „Fotolia“ nuotr.
2015-10-21 11:00
AA

Žymaus amerikiečių medicinos mokslų daktaro, sveikos gyvensenos specialisto Alejandro Jungerio sukurta mitybos sistema „Clean“ turi tūkstančius sekėjų visame pasaulyje, ja žavisi kino žvaigždės D. Moore, G. Paltrow ir kitos garsenybės.

Galbūt todėl, kad ši progrema padeda veiksmingai išvalyti organizmą ir atsikratyti susikaupusių riebaliukų.

„Mano programa skirta veiklių, dirbančių žmonių poreikiams patenkinti, – sako daktaras A. Jungeris. – Skirtingai nei monodietos, badavimas ar žaliavalgystė, ji visiškai saugi, nekenksminga sveikatai. Programos „Clean“ tikslas – atsikratyti toksinų, streso, žalingų mitybos įpročių, t. y. veiksnių, kurie trukdo organizmui funkcionuoti ir mažina jo gebėjimą sveikti. Ši mitybos sistema padeda jaustis energingesniems ir jaunesniems.“

Siūlome ją išbandyti ir jums.

I etapas. Pasiruošimas

Mūsų organizmas – subtilus gamtos darinys, tad ir elgtis su juo dera subtiliai, prie naujos mitybos pratintis pamažu. Šio etapo trukmė – nuo trijų dienų iki dviejų savaičių – priklauso nuo ankstesnio jūsų gyvenimo būdo.

Juo sveikiau maitinotės ir švaresnėje aplinkoje gyvenote, tuo mažiau užterštas jūsų organizmas. Tiems, kas vartoja nemažai mėsos, pieno produktų, cukraus, kavos, prireiks savaitės pasiruošti, o štai greitojo maisto, pusgaminių, gazuotų gėrimų ir alkoholio gerbėjams – visų dviejų!

Pirmąjį mitybos sistemos „Clean“ etapą dr. A. Jungeris pavadino eliminacine dieta. Ji gana paprasta: valgykite įprastu laiku, tik rinkitės tuos produktus, kurie įrašyti lentelėje „TAIP“, ir pamažu atsisakykite tų, kurie yra lentelėje „NE“.  Pusryčiams galite rinktis duoną iš bolivinių balandų, ryžių trapučius su virtos paukštienos ar žuvies gabalėliu, daržovių, šiek tiek vaisių, saujelę riešutų.

Taip pat skaitykite: Mitybos lentelė: žaliosios, geltonosios ir raudonosios zonos maisto produktai

Pietums tiks salotos, sriubos su ankštinėmis daržovėmis ir kruopomis be glitimo, vakarienei – garuose troškintos daržovės, žuvis, vištiena arba kalakutiena, trintų daržovių sriuba. Gerkite kuo daugiau švaraus vandens ir kuo rečiau kavos.

Maisto produktai, kuriems sakome TAIP          
Vaisiai švieži ir šaldyti, skiestos sultys
Daržovės žalios, virtos garuose
Pieno produktų pakaitalai ryžių, avižų, kokosų arba migdolų pienas
Kruopos be glitimo rudieji ryžiai, bolivinės balandos, grikiai, burnočiai
Gyvūniniai baltymai

žuvis (upėtakis, lašiša, otas, tunas, skumbrė, sardinė, lydeka – idealu, jei būtų pagautos laukiniuose vandenyse, o ne augintos pramoniniu būdu), neriebi aviena, paukštiena

Augaliniai baltymai žirneliai, pupelės, lęšiai
Riešutai ir sėklos migdolai, graikiniai, lazdynų, anakardžiai, moliūgai ir saulėgrąžos
Aliejus alyvuogių, linų sėklų, saulėgrąžų, graikinių riešutų, migdolų
Gėrimai žalioji ir žolelių arbata, vanduo be angliarūgštės
Saldikliai agavų ir rudųjų ryžių sirupas; džiovinti vaisiai (saikingai)
Prieskoniai cinamonai, kmynai, krapai, česnakai, imbierai, raudonėliai, petražolės, rozmarinai, peletrūnai, čiobreliai, ciberžolės, juodieji pipirai, garstyčių milteliai
Pagardai actas (ypač balzaminis, kokosų ir obuolių sidras), jūros druska, saldžiavaisių pupmedžių arba žaliasis šokoladas, želė (be cukraus), agaras (kaip tirštiklis), soda, kepimo milteliai (saikingai)

Svarbios rekomendacijos

  • Valgiaraštį stenkitės papildyti produktais, turinčiais nuo uždegimo saugančių maisto medžiagų. Pavyzdžiui, omega-3 riebalų rūgščių gaukite iš žuvies; polifenolių – iš uogų; junginių, didinančių kepenų detoksikacijos funkciją, – iš lapinių ir ankštinių daržovių.
  • Stenkitės pirkti ir valgyti šviežius natūralius sezoninius maisto produktus, geriausiai – užaugintus ar pagamintus šalyje, kurioje gyvenate.
  • Pirkite kaip įmanoma ekologiškesnius produktus. Negailėkite pinigų kokybiškai mėsai ir žuviai. Pirmenybę teikite toms daržovėms ir vaisiams, kurie neturi storos odos.
Maisto produktai, kuriems sakome NE   
Vaisiai apelsinai, pirktos apelsinų sultys, greipfrutai, braškės, bananai, vynuogės
Pieno produktai sūris, grietinėlė, saldintas jogurtas, sviestas, ledai
Kruopos miežinės, kvietinės, avižinės, kruopainiai (kuskusas), spelta
Sojų produktai pienas, sojų varškė (tofu), jogurtas, padažas
Gyvūniniai baltymai žalia žuvis, kiauliena, jautiena, veršiena, dešra
Riešutai žemės riešutai, žemės riešutų sviestas, pistacijos
Daržovės bulvės, baklažanai, pomidorai
Riebalai sviestas, margarinas, majonezas
Gėrimai alkoholis, gazuoti gėrimai, gėrimai su kofeinu, juodoji arbata, sultys iš pakelių
Saldikliai baltasis ir rudasis cukrus, medus, klevų, kukurūzų sirupas
Prieskoniai kečupas, aštrūs prieskoniai, čatnis
Pagardai pieninis šokoladas, uogienės, želė, bulvių traškučiai, terijakis ir kepsnių (barbekiu) padažas

Svarbios rekomendacijos

  • Venkite kukurūzų krakmolo, jo nemažai dedama į įvairius perdirbtus produktus, tad atidžiai skaitykite jų etiketes.
  • Net jei nesate alergiški kviečių baltymui, vis tiek rinkitės duonos gaminius be glitimo.
  • Atidžiai skaitykite tunų konservų sudėtį, venkite tų, kuriuose yra sojų baltymų, daug druskos.  
  • Kuo mažiau vartokite arba apskritai atsisakykite produktų, rūgštinančių organizmą: pistacijų, kukurūzų spragėsių, slyvų, pomidorų padažo, ožkų sūrio, makaronų, acto, šokolado. Organizmą taip pat labai rūgština ir perdirbtas, mikrobangų krosnelėje šildytas maistas, nikotinas.

II etapas. Valymasis

Jis gali tęstis 7, 14 ar 21 dieną, kaip jūs pasirinksite, kiek turėsite valios ir motyvacijos. Žinoma, geriausiai būtų ištverti visas tris savaites, bet ir viena savaitė pastebimai pagerins savijautą ir išvaizdą.

Taip pat skaitykite: Bestselerių autorė Modesta Žukauskaitė: „Jei norite sulieknėti, išsiugdykite 10 įpročių“

Dr. A. Jungeris sako: „Laikykitės pagrindinės taisyklės kiekvieną dieną gaminti 3 patiekalus: skystą pusryčiams, rupų, kramtomą – pietums ir vėl skystą su pasirinktais priedais vakarienei. Jei labai praalksite, tarp pagrindinių valgymų užkąskite. Užkandžiams tinkamiausios termiškai neapdorotos daržovės, nesaldūs vaisiai ir uogos, saujelė riešutų.

Jei alkis labai stiprus, suvalgykite papildomą piurė konsistencijos patiekalą ar išgerkite dar vieną porciją vaisių, daržovių kokteilio. Po vakarienės iki pusryčių turi praeiti ne mažiau kaip 12 valandų.“

Maisto produktus rinkitės tuos pačius, kaip ir laikydamiesi eliminacinės dietos, tik daug griežčiau atsisakykite tų, kurie surašyti lentelėje „NE“.

A. Jungeris primena: nepamirškite gryno vandens, be jo neįmanoma jokia detoksikacija!

Kaip žinoti, ar geriame užtektinai? Jei tarp dviejų šlapinimųsi prabėga daugiau nei valanda, vadinasi, skysčių vartojate per mažai. Be to, sveikos gyvensenos specialistas rekomenduoja stengtis išvalyti ir savo sąmonę bei emocinę aplinką, kurioje gyvenate: skirti laiko aktyviam poilsiui gryname ore, kasdien medituoti, skaityti pakylėjančią dvasią, skatinančią tobulėti literatūrą, pašalinti visus veiksnius, trukdančius gyventi džiaugsmingai ir be streso.

Dar keli patarimai

  • Kavinėse ir restoranuose nesirinkite patiekalų, kurių sudėtimi abejojate. Nevalgykite vėlai vakare, tačiau, jei tokios galimybės neturite, kitos dienos pietų patiekalas turi būti skystas.  
  • Valgykite daug lapinių daržovių, gerkite šilto vandens su citrinų sultimis, alavijų ir daržovių sulčių – sparčiau valysis žarnynas.
  • Įsitikinkite, kad jūsų maiste netrūksta baltymų ir riebalų. Jei užtektinai vartosite gerojo aliejaus – pirmojo spaudimo nerafinuoto alyvuogių, saulėgrąžų, sėmenų, graikinių riešutų, kokosų, valgysite riebių žuvų, riešutų, ilgą laiką jausitės sotūs. Produktai, kuriuose gausu angliavandenių: krekeriai, trapučiai, netgi vaisiai, ilgam nepasotins, nuolat jausite alkį.
  • Valgykite kuo lėčiau ir labai gerai sukramtykite.

Vienos dienos valgiaraštis

Pusryčiai. Obuolių, imbiero, citrinos ir špinatų kokteilis.

Priešpiečiai: Lengvas užkandis (pasirinkti: obuolys, kriaušė, saujelė riešutų, morka, keli ridikėliai) arba žolelių arbata.

Pietūs. Garuose troškintas ešerys (arba lašiša), įvairių daržovių salotos.

Pavakariai. Užkandis arba arbata.

Vakarienė. Trinta morkų sriuba su imbieru.

III etapas. Perėjimas prie įprastos mitybos

Jis turėtų vykti pamažu, organizmui nesukeliant streso. Baigę organizmo valymo etapą, kitą dieną valgykite du rupius ir vieną skystą patiekalą, t. y. vakarienei ar pusryčiams rinkitės sotesnį maistą. Ir toliau stenkitės valgyti produktus pagal eliminacinės dietos programą.

Po kelių dienų, jeigu to norisi, kietą maistą valgykite visus tris kartus per dieną. Nieko baisaus neatsitiks, jei suvalgysite ką nors iš draudžiamų produktų, tik būkite atidūs kūno signalams – stebėkite, kaip vienas ar kitas produktas veikia jūsų savijautą. Po valymosi etapo greičiausiai pajusite, kad imate netoleruoti (tai pasireiškia pilvo pūtimu, nevirškinimu, odos bėrimu, energijos stoka) seniau mėgtų, bet nesveikų maisto produktų.

Mitybos sistema „Clean“ draudžiama:

  • sergantiems I laipsnio diabetu;
  • onkologinėmis ligomis;
  • tiems, kurių sutrikusi hipofizės ir antinksčių funkcija;
  • nėščiosioms ir maitinančioms krūtimi;
  • vartojantiems vaistus, kurių koncentracija kraujyje turi būti stabili.