Iš televizijos dingęs Kastytis Stumbrys šeimininkauja namuose ir virtualioje Karkų Riterio virtuvėlėje

Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.
Autorius: Remigija Paulikaitė
Publikuota: 2021-02-28 09:01
Karta, augusi su populiaria televizijos laida vaikams „Kibir tele vibir“, aišku, pamena ir impozantišką jos vedėją – Vaiduoklį. Ne vienus metus jį labiausiai išgarsinusią laidą vedęs Kastytis Stumbrys dabar save realizuoja kurdamas kryžiažodžius, fotografuodamas ir – gamindamas smagiais aprašymais palydimus patiekalus.

„Esu lengvai, o gal net vidutiniškai išprotėjęs“, – juokiasi įvairiapusė asmenybė. Pastaraisiais metais dėl žmonos ligos sėsliai gyventi priverstas Kastytis ir namuose prasimano įvairiausios veiklos. Jis ne vienus metus žurnalams kuria kryžiažodžius.

Anksčiau surengęs šešias savo fotografijų parodas, ir toliau nepalieka fotoaparato. Per fotoobjektyvą žiemą stebi ir į jo lesyklą atskrendančius paukščius: zyles, žvirblius ir karklažvirblius, žaliukes, lipučius, kėkštus, strazdus.

Na, ir kasdien sukasi virtuvėje. Pasakoja, šeimininkauti pradėjęs dvylikos metų. Kai dirbo televizijoje, dėl laiko stokos gamindavo rečiau, bet pastaraisiais metais ruošia maistą nuolatos. Ir todėl, kad patinka, ir todėl, kad žmona dėl sveikatos problemų nekyla iš patalo...

Kurį laiką Kastytis dirbo žvejams skirtame žurnale, kur kas mėnesį turėdavo paruošti du tris puslapius žuvų patiekalų receptų. Kadangi labai mėgsta žvejoti, gaminti tokius patiekalus nebuvo sudėtinga. Pasakoja, kad jam turbūt skaniausios žuvys – paties sugautos, paties sūdytos ir marinuotos aukšlės. Žuvų paruošimo receptus prieš gerą dešimtmetį jis net sudėjo į knygą „Žvejo dirbtuvė ir virtuvė“.

Kastytis Stumbrys / Asmeninio albumo nuotr.
Kastytis Stumbrys / Asmeninio albumo nuotr.

Kastytis juokiasi, kad yra kiaura pelėda: vėlai keliasi ir iki gilios nakties neina miegoti. Dažniausiai vėlyvą metą ir ką nors verda ar kepa. O tuo, ką pagamina ir pats vadina naktiniais košmarais, dalijasi populiariojoje feisbuke grupėje „Kirvio koto turnyras“.

Jau kelerius metus feisbuke gyvuoja ir jo asmeninė kulinarijos paskyrą „Kastis Kibirzz. Karkų Riterio virtuvėlė.“ Patiekalų atsiradimo istoriją, receptus jis visada aprašo savu slengu. Svarsto, kad dar ir dėl to jo pasisakymai sulaukia daug dėmesio ir palaikymo.

Improvizuoju ir gaminu taip, kad būtų skanu man, žmonai.

„Rašau linkuvietiška-Šiaulių Pietinio rajono ir dar iš visokių vietų  prisirankiota šneka, nes esu kilęs iš Pakruojo rajono, bet teko gyventi ir Šiauliuose, ir Dzūkijoje, Žemaitijoje. Rašydamas padarau tokį savo miksą – tegul žmonės šifruoja“, – šypsosi. Svarsto, galbūt savo slengu parašytus receptus kada nors sudės ir į knygą.      

Feisbuke sukurtą paskyrą Kastytis ne atsitiktinai pavadino Karkų Riterio virtuvėle: įvairiai paruošos karkos, šaltiena iš kiaulių galvų jam – vieni skaniausių patiekalų.

„Negaminu nieko įmantraus: man patinka paprastai ir vyriškai, – pasakoja. – Kartais patiekalų idėjų pasidairau internete, bet paskui vis tiek improvizuoju ir gaminu taip, kad būtų skanu man, žmonai.“ Juokiasi, kad ir vietoj deserto verčiau rinktųsi bryzą lašinių.

Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.
Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.

Ilgai marinuotos česnakinės karkos receptas

Reikės:

  • 1 kiaulės karkos
  • kelių skiltelių česnakų
  • 100 ml tamsaus alaus
  • 1 šaukšto medaus
  • 2 šaukštų angliškų garstyčių
  • 1 šaukšto balzaminio acto
  • 1 šaukštu druskos
  • 2-3 džiovintų žolelių mišinio
  • 2 valg. šaukštais alyvuogių aliejaus

Česnako skilteles supjausto riekelėmis. Karką subado peiliu ir į atsiradusias skylutes sukaišioja smulkintus česnakus.

Daro marinatą: dubenėlyje sumaišo alų, medų, garstyčias, balzaminį actą, prieskonių mišinį, druską bei alyvuogių aliejų. „Geriausiai susimaišo plakant šluotele“, – pataria.

Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.
Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.

Karką įtrina marinatu ir parai, o jei yra kantrybės – ir porai, deda į šaldytuvą.

Išsimarinavusią mėsą kiša į kepimo rankovę. Ten supila ir likusį marinatą.

200 laipsnių temperatūroje karka keps apie 2 valandas.

Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.
Kastyčio Stumbrio gaminta ilgai marinuota česnakinė karka / Asmeninio albumo nuotr.

Lėtai keptos karkos, marinuotos su medumi ir alumi  

Reikės:

  • dviejų nedidelių karkų
  • 4 šaukštų medaus
  • 50 ml tamsaus alaus
  • pusės šaukštelio grūstų pipirų
  • 2 didelių česnako skiltelių
  • 1 šaukšto druskos
  • 2 šaukštų rapsų aliejaus
Kastyčio Stumbrio gaminta lėtai kepta karka / Asmeninio albumo nuotr.
Kastyčio Stumbrio gaminta lėtai kepta karka / Asmeninio albumo nuotr.

„Karkas išmėsinėjau, nes su kaulais ilgai marinuojasi“, – aiškina.

Dubenėlyje sumaišo tris šaukštus medaus, alų, pipirus, kapotus česnakus, druską. Marinatą užpila ant karkų mėsos ir įtrina, kad jis tolygiai pasiskirstytų. Dviem valandoms padeda į šaldytuvą.

Išėmęs iš šaldytuvo mėsą apšlaksto aliejumi ir apvertęs oda į viršų deda į kepimo indą.

Indą uždengia ir kiša į šaltą orkaitę. Įjungia 130 laipsnių kaitrą ir karkas tokioje temperatūroje kepa dvi su puse valandos.

Kastyčio Stumbrio gaminta lėtai kepta karka / Asmeninio albumo nuotr.
Kastyčio Stumbrio gaminta lėtai kepta karka / Asmeninio albumo nuotr.

Ištraukęs iš orkaitės nuima kepimo indo dangtį. Karkų odą patepa šaukštu medaus ir vėl kiša į orkaitę. Tik šįsyk – į 200 laipsnių karštį. Karkos keps, kol gražiai paruduos.

Iškepusią mėsą patiekia su bulvėmis ir raugintais agurkais.

Naujausi straipsniai