Iš sezoninių lietuviškų daržovių. Daugiau nei 20 receptų!

Rudens gėrybės / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-09-29 17:00
Jei sudarytumėte mėnesio produktų sąrašą, ko gero, paaiškėtų, kad nemažai pinigų iššvaistote beverčiams maisto gaminiams, kurie nesuteikia organizmui jokių naudingų medžiagų, yra tik tuščios kalorijos. O valgydami sezonines daržoves ne tik būsite sveikesni, bet dar ir sutaupysite.

Burokėlių salotos su jautiena

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 4 nedidelių burokėlių, 2 morkų, 300 g minkštos jautienos (geriausiai išpjovos), 300 g moliūgo, 150 g mocarelos, kelių saujelių salotų lapelių (špinatų, salotinių sultenių, gražgarsčių), raudonojo svogūno, pagal skonį druskos, juodųjų pipirų.

Užpilui: pusės citrinos sulčių, 70 ml aliejaus, šaukštelio medaus, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, šaukštelio grūdėtųjų garstyčių.

  • Salotas nuplaukite, nusausinkite, išdėliokite lėkštėse.
  • Jautieną nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais, juos šiek tiek padaužykite ranka, tada supjaustykite juostelėmis, iškepkite aliejuje (jei mėgstate, mėsos vidus gali būti šiek tiek žalias), pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais.
  • Burokėlius neluptus išvirkite, atvėsinkite, nulupkite, perpjaukite per pusę ir sudėkite į kepimo skardą. Ten pat suberkite moliūgo gabalėlius. Daržoves labai saikingai apšlakstykite aliejumi ir kepkite apie 10 min., kol suminkštės, bet neištiš.
  • Atvėsintas daržoves, šakute suplėšytą mocarelą ir jautienos juosteles dėkite ant salotų, šalia berkite smulkia trintuve tarkuotų morkų, dėkite raudonojo svogūno griežinėlių.
  • Paruoškite užpilą: visus nurodytus ingredientus iki vientisos masės išplakite elektriniu plakikliu ir užpilkite ant salotų.

Burokėliai su žuvimi

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 4 marinuotų burokėlių, 2 avokadų, 400 g karštai rūkytos skumbrės, pagal skonį druskos, pipirų, citrinos sulčių, kelių krapų šakelių papuošti.

Padažui: po 3 šaukštus majonezo ir grietinės, šaukštelio krienų, 100 ml grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų.

  • Burokėlius ištraukite iš marinato, labai gerai nusausinkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite į tris taures.
  • Avokadus nulupkite, supjaustykite kubeliais, iš karto apšlakstykite citrinos sultimis (kad nepatamsėtų) ir suberkite ant burokėlių.
  • Skumbrę labai atidžiai išdarinėkite, supjaustykite kubeliais ir sudėkite ant avokadų.
  • Majonezą sumaišykite su grietine ir krienais, pagal skonį pasūdykite ir pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, tada atsargiai šaukštu įmaišykite iki putų išplaktą grietinėlę.
  • Ant salotų krėskite po kelis šaukštus puraus padažo, papuoškite krapų šakelėmis.
  • Tiekite su skrudinta itališkos duonos riekele.

Morkų pyragas

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.

Jums reikės: 100 g miltų, 2 kiaušinių, 2 morkų, 40 g lydyto sviesto, šaukštelio kepimo miltelių, 80 g cukraus, 50 ml svarainių sirupo, geros saujos kapotų graikinių riešutų, 2–3 gvazdikėlių, pagal skonį cinamono, muskato.

Viršui: 80 g cukraus, 30 g sviesto, 125 ml grietinėlės, riebalų formai patepti.

  • Miltus persijokite ir sumaišykite su cinamonu, muskatu, trintais gvazdikėlius ir kepimo milteliais. Kiaušinius išplakite, sumaišykite su cukrumi ir sirupu, tada viską pilkite į miltų mišinį, įmaišykite lydytą sviestą ir viską gerai išsukite.
  • Morkas nuskuskite, sutarkuokite, sumaišykite su džiovintais riešutais ir įmaišykite į tešlą.
  • Nedidelę kepimo formą patepkite riebalais, supilkite tešlą.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min.
  • Paruoškite užpilą: cukrų, sviestą, grietinėlę užvirinkite nedideliame puodelyje, pakaitinkite kelias minutes ir nukaiskite.
  • Pyragą apliekite užpilu ir dar 5 minutėms pašaukite į orkaitę.
  • Galite papuošti marcipaninėmis morkytėmis.

Brokoliniai ir žiediniai kopūstai su sūrio padažu

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: po nedidelį brokolinį ir žiedinį kopūstą, šaukšto citrinos sulčių, pagal skonį druskos, pipirų, kelių laurų lapelių, 2 šaukštų sviesto, kiaušinio, po saujelę džiūvėsėlių ir tarkuoto parmezano.

Sūrio padažui: 50 g sviesto, 40 g miltų, 400 ml pieno, skiltelės česnako, 100 g brandinto sūrio, 50 ml grietinėlės, pagal skonį druskos, pipirų, muskato.

  • Kopūstus nuplaukite, nusausinkite, išskirstykite žiedynėliais, storesnius kotelius nupjaukite.
  • Į didesnį puodą įpilkite vandens, suberkite prieskonius, sumeskite daržoves, vandenį parūgštinkite citrinos sultimis, užvirkite ir pakaitinkite ne ilgiau nei 8 min. Daržoves sukrėskite į sietą ir labai gerai nuvarvinkite.
  • Kol jos vės, paruoškite sūrio padažą: nuolat maišydami, svieste pakepinkite miltus, įmaišykite pieną, įspauskite česnako skiltelę, tada berkite tarkuotą sūrį, pilkite grietinėlę ir pagal skonį berkite prieskonių.
  • Atvėsintą žiedinį kopūstą apvoliokite kiaušinio plakinyje, džiūvėsėliuose ir trumpai pakepinkite svieste.
  • Visus kopūstus išdėliokite į dailius karščiui atsparius dubenėlius, apliekite sūrio padažu, užberkite po šaukštą tarkuoto parmezano ir kelioms minutėms, kad sūris išsilydytų, pašaukite į karštą orkaitę.

Kopūstų apkepas

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: nedidelio žiedinio kopūsto, 400 g brokolinių kopūstų, 3 kiaušinių, 150 g stiltono, 300 ml liesos grietinėlės, 2 šaukštų sviesto, po žiupsnį šviežiai maltų juodųjų pipirų ir muskatų, 50 g miltų, pagal skonį druskos.

  • Žiedinį ir brokolinius kopūstus nuplaukite, nusausinkite ir išskirstykite žiedynais. Sumeskite į puodą su verdančiu pasūdytu vandeniu ir apie 5 minutes virkite. Išgriebtas daržoves sudėkite į sietelį, nuvarvinkite ir išdėliokite į porcijos dydžio karščiui atsparius dubenėlius.
  • Keptuvėje išlydykite sviestą. Maišydami medine mentele, suberkite miltus, supilkite grietinėlę. Kelias minutes virkite, tada suberkite muskatus, maltus pipirus, pagal skonį pasūdykite. Nukėlę nuo ugnies, įmaišykite apie 100 g smulkinto stiltono. Kai padažas šiek tiek pravės, įmuškite kiaušinius ir kruopščiai išmaišykite.
  • Gautą masę supilkite ant dubenėliuose išdėliotų daržovių, viršų pabarstykite likusiu smulkintu sūriu. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.
  • Puoškite šviežiomis petražolėmis.

Salierų ir obuolių salotos

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums riekės: 5 šviežių salierų stiebai, 3 didelių obuolių, ryšulėlio salotų, 100 g baltojo čederio, 80 g graikinių riešutų, stiklinaitės obuolių sulčių, po 100 ml natūralaus jogurto ir lieso majonezo, kiaušinio baltymo, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, citrinos sulčių.

  • Riešutus užpilkite obuolių sultimis ir palikite 20 minučių pastovėti. Sūrį smulkiai sutarkuokite.
  • Nuplautus obuolius nulupkite, perpjaukite pusiau, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite stambiais kubeliais ir apšlakstykite citrinos sultimis.
  • Nuplautus salierų lapkočius nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, supjaustykite griežinėliais. Sumaišykite su obuoliais, iš sulčių išgriebtais ir gerai nuvarvintais riešutais bei čederiu.
  • Paruoškite padažą: dubenėlyje gerai išsukite jogurtą su majonezu. Pagal skonį įberkite druskos, maltų juodųjų pipirų. Atsargiai įmaišykite su šlakeliu citrinos sulčių standžiai išplaktą kiaušinio baltymą. Sukrėskite ant salotų ir atsargiai išmaišykite.
  • Tiekite salotų lapais ištiestose lėkštelėse.

Virtinukai su moliūgais

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: 500 g miltų, 3 kiaušinių, 3 šaukštų grietinės, 3 šaukštų vandens, žiupsnio druskos.

Įdarui: 1 kg oranžinio moliūgo, 100 g tarkuoto parmezano, žiupsnelio muskatų, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Patiekti: lydyto sviesto, šviežių prieskonių žolelių.

  • Moliūgą supjaustykite stambiais gabalais, juos nuplaukite, nusausinkite ir išdėliokite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje žievele žemyn. Pridenkite folija ir šaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite, kol suminkštės.
  • Miltus persijokite ant pjaustymo lentelės, viduryje padarykite duobutę. Įmuškite kiaušinius, sukrėskite grietinę, suberkite druską, supilkite vandenį ir suminkykite elastingą tešlą. Dėkite ant miltais pabarstyto stalviršio ir iškočiokite ploną lakštą. Stikline išspauskite apskritimus.
  • Iš žievės šaukštu išskobkite moliūgų minkštimą, sudėkite į indą ir sutrinkite elektriniu plakikliu. Suberkite tarkuotą parmezaną, muskatus, pagal skonį įberkite druskos, pipirų ir išmaišykite (jeigu įdaras pernelyg skystas, sutirštinkite maltais džiūvėsėliais).
  • Krėskite po šaukštą įdaro ant tešlos skritulių, sulenkite juos pusiau, dailiai užlankstykite kraštelius. Dėkite virtinius į pasūdytą verdantį vandenį ir virkite apie 8 minutes.
  • Tiekite apšlakstytus lydytu sviestu ir apibarstytus šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis.
{recipe|1400}{recipe|2467}{recipe|3215}{recipe|3821}{recipe|4258}{recipe|1756}{recipe|2767}{recipe|4410}{recipe|4525}{recipe|4743}{recipe|2914}{recipe|3056}{recipe|4438}{recipe|4727}{recipe|5378}{recipe|2665}{recipe|3982}{recipe|923}{recipe|922}{recipe|561}{recipe|1050}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai