Indiški patiekalai – šventė pilvui, akims ir nosiai

Žiedinis kopūstas su bulvėmis „Gobi Aloo“ / Shutterstock nuotr.
Žiedinis kopūstas su bulvėmis „Gobi Aloo“ / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-04-26 17:00
AA

Indijos virtuvės paslaptis yra prieskoniai. Dažname patiekale galima pajusti visus skonius iš karto: saldumą, sūrumą, rūgštumą, kartumą ir aštrumą.

Žiedinis kopūstas su bulvėmis Gobi Aloo

Jums reikės: 550 g bulvių, 800 g žiedinio kopūsto, 0,5 šaukštelio kuminų sėklų, šaukštelio druskos, 3 šaukštų aliejaus, svogūno, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštelių smulkintos raudonos paprikos, šaukštelio malto kumino, 2 šaukštelių tarkuoto imbiero, 0,5 šaukštelio maltos kalendros, žiupsnio ciberžolės, žiupsnelio Kajeno paprikos, 120 ml vandens, citrinos.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 250 laipsnių.
  • Žiedinį kopūstą išskirstykite žiedynėliais ir sudėkite į dubenį.
  • Bulves supjaustykite didesniais kubeliais ir dėkite į dubenį su žiediniais kopūstais. Įpilkite 3 šaukštus aliejaus, suberkite kuminų sėklas ir 0,5 šaukštelio druskos. Gerai išmaišykite. Tolygiai paskleiskite kepimo skardoje ir kepkite apie 20 minučių, kol daržovės suminkštės.
  • Tuo metu gilioje keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite smulkintą svogūną, raudoną papriką, traiškytą česnaką ir tarkuotą imbierą. Maišydami kepkite ant vidutinės ugnies maždaug 8–10 minučių. Supilkite išspaustas citrinos sultis, suberkite maltą kuminą, ciberžolę, Kajeno papriką ir likusią druską.
  • Maišydami kaitinkite apie 2 minutes.
  • Supilkite vandenį ir sukrėskite keptas daržoves. Uždenkite ir retkarčiais pamaišydama kepkite apie 5 minutes.

Paplotėliai su bulvių įdaru Aloo Paratha

Paplotėliai su bulvių įdaru „Aloo Paratha“ / Shutterstock nuotr.

Tešlai: 2 puodeliai miltų, 1,5 puodelio vandens (gali prireikti ir daugiau), šaukštelio druskos, 2–3 šaukštų lydyto sviesto.

Įdarui: 3–4 didelių bulvių, svogūno, žalios aitriosios paprikos, druskos ir maltos aitriosios paprikos pagal skonį, ¼ puodelio žaliųjų žirnelių, po 0,5 šaukštelio garam masalos, kario ir maltos kalendros.

  • Iš miltų, vandens, druskos ir lydyto sviesto užminkykite tešlą.
  • Svogūną susmulkinkite ir apkepinkite aliejuje iki geltonumo. Bulves išvirkite su lupenomis.
  • Nulupkite ir sutrinkite košę (indės tai daro rankomis, be grūstuvo).
  • Suberkite prieskonius, druskos, suberkite smulkiai supjaustytą aitriąją papriką, žaliuosius žirnelius (jei jie kietoki, apvirkite 2–3 minutes), sudėkite keptus svogūnus ir viską gerai išmaišykite. Palikite atvėsti.
  • Tešlą padalykite į 10 dalių. Suformuokite rutuliuką ir iškočiokite paplotėlį. Į kiekvieno paplotėlio vidurį krėskite įdaro ir užlankstykite visus kraštus – lyg slėptumėte įdarą krepšelyje.
  • Dėkite krepšelį užlenktais kraštais į viršų ir iškočiokite ploną paplotėlį. Keptuvėje įkaitinkite lydyto sviesto, dėkite paplotėlį ir apkepkite iš abiejų pusių, iki apskrus.

Pasigaminkite garam masalos prieskonių

Sausoje keptuvėje pakepinkite 2 šaukštus kalendros sėklų, šaukštą kuminų sėklų, 2 šaukštelius maltų juodųjų pipirų, 2 šaukštelius cinamono, šaukštelį kardamono sėklų, šaukštelį anyžiaus sėklų, 0,5 šaukštelio gvazdikėlių, 4 lauro lapus, kol jie paskleis aromatą ar patamsės. Sumalkite kavamale ir supilkite į sandarų indą. Laikykite iki 6 mėnesių.

Aštri vištienos sriuba Mulligatawny

Aštri vištienos sriuba „Mulligatawny“ / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 120 g „Basmati“ ryžių, vištos, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 2 svogūnų, 1–2 skiltelių česnako, 3 morkų, 2 pastarnokų, bulvės, 3 šaukštų raudonos kario pastos, geltonos saldžiosios paprikos, 700 g savo sultyse konservuotų smulkintų pomidorų, saujos šviežių kalendrų, lauro lapelio, 6 pipirų žirnelių, šaukštelio druskos, saliero stiebo.

  • Ryžius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal nurodymus ant pakuotės, nukoškite.
  • Dėkite vištą į puodą, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Nugriebkite putas.
  • Įmeskite lauro lapelį, pipirus, įberkite druskos, sudėkite nedideliais gabaliukais supjaustytą vieną morką, salierą ir pusiau perpjautą vieną svogūną. Virkite 45 minutes.
  • Išimkite vištą ir nulupkite odą. Atskirkite mėsą nuo kaulų ir supjaustykite nedideliais gabaliukais.
  • Sultinį nukoškite, supilkite į puodą ir virkite tol, kol pusė nuvirs.
  • Tuo metu puode ant mažos ugnies įkaitinkite pusę aliejaus, suberkite smulkiai supjaustytą antrąjį svogūną ir kepinkite pamaišydami apie 3 minutes. Sudėkite susmulkintą česnaką ir dar kepkite 2 minutes. Supilkite likusį aliejų, suberkite nedideliais gabaliukais supjaustytas likusias morkas, bulvę, pastarnokus, papriką ir kepkite 3 minutes.
  • Padidinkite ugnį, įmaišykite kario pastą ir pamaišydami dar kaitinkite 2 minutes. Sukrėskite pomidorus ir įpilkite litrą sultinio. Pagardinkite druska ir užvirkite. Sumažinkite ugnį, uždenkite puodą ir dar virkite 10 minučių, kol daržovės suminkštės.
  • Sudėkite ryžius, vištieną, išmaišykite ir pavirkite 3 minutes. Pilkite į lėkštes ir užberkite smulkintos kalendros.

    Bulvių kukuliai su panyru Malai kofta

    Bulvių kukuliai su panyru „Malai kofta“ / Shutterstock nuotr.

    Jums reikės: 5–6 bulvių, 200 g panyro sūrio, 0,5 svogūno, 2 skiltelių česnako, saldžiosios paprikos, 3–4 pomidorų, imbiero šaknies pagal skonį, morkos, 2–4 šaukštų rūgpienio arba jogurto, po žiupsnį kmynų ir juodųjų garstyčių grūdelių, malto kumino, garam masalos, aitriosios paprikos ir ciberžolės pagal skonį, aliejaus kepti.

    • Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje, nukoškite ir sutrinkite košę. Elektriniu trintuvu sutrinkite panyrą, svogūną, česnaką, ir papriką.
    • Sumaišykite su trintomis bulvėmis, įberkite kumino. Jei norite, galite įberti truputį miltų.
    • Drėgnomis rankomis formuokite kukulius ir apkepinkite juos įkaitintame aliejuje.
    • Pomidorus, imbierą, morkas ir svogūną sutrinkite elektriniu trintuvu.
    • Keptuvėje įkaitinkite šaukštelį lydyto sviesto, įberkite kmynų, juodųjų garstyčių.
    • Po 10–20 sekundžių sudėkite daržovių tyrę ir maišydami kepinkite 5 minutes. Įberkite aitriosios paprikos, ciberžolės ir garam masalos, išmaišykite.
    • Sudėkite keptus kukulius ir troškinkite 3–4 minutes.
    • Supilkite rūgpienį arba jogurtą ir dar pakaitinkite 2–4 minutes.
    {recipe|1066}
    {recipe|1384}
    {recipe|3445}
    {recipe|3463}
    {recipe|3497}
    {recipe|4301}