Įdomu išbandyti: kepiniai druskoje

Druskoje kepti burokėliai / Fotolia nuotr.
Druskoje kepti burokėliai / Fotolia nuotr.
2012-06-06 12:50
AA

Jeigu dar nebandėte, pats metas. Šį kepimo būdą išbandžiusios šeimininkės tikina, kad jis ir labai patogus, ir išties ypatingas. Druskoje kepti produktai – žuvis, bulvės, burokėliai, paukštiena – būna neįtikėtinai gardūs, sultingi ir kvapnūs.

Trumpai tariant, patiekalas išsaugo visas geriausias skonio savybes, vitaminus ir neišdžiūsta, kaip dažnai nutinka kepant keptuvėje ar orkaitėje. Taip yra todėl, kad druskos apvalkalas puikiai sulaiko drėgmę produktų viduje. Kad ir ką keptumėte, pasirinkti produktai sugers būtent tiek druskos, kiek reikia, o gaminamas patiekalas nebus nei per sūrus, nei per mažai pasūdytas. Ir pamirškite apie nereikalingas kalorijas! Gaminant druskoje nereikia naudoti nei aliejaus, nei sviesto – produktai nepridega. Dar viena smulkmenėlė, itin patiksianti šeimininkėms, – tokiu būdu paruošus maistą, virtuvė spindi idealia švara ir nereikia plauti kepimo skardų. Telieka iš druskos iškasti žuvį ar bulves, o foliją su druska išmesti į šiukšlių dėžę.

Kokią druską rinktis?

Iš visų druskos rūšių, o jų yra tikrai nemažai (populiarioji jūros druska, juodoji, pilkoji, Himalajų, su įvairiausiomis žolelėmis, prieskoniais ir kt.), geriausia rinktis ne itin brangią, kokybišką, natūralią, bet būtinai rupią arba stambiakristalę druską.

Kiek druskos berti?

Nelygu, ką kepate. Žuvis dažniausiai druska užklojama visa, kad tolygiai vienodame karštyje keptų abi pusės. Kepdamos bulves ar burokėlius galite pilti tik iki pusės daržovių – nuo druskos skleidžiamo karščio jos ir taip iškeps.

Verta žinoti

  • Jei nusprendėte druskoje kepti žuvį, rinkitės ją tvirtesnę ir su kuo mažiau ašakų, pavyzdžiui, doradą, upėtakį, lašišą, jūros ešerį, skumbrę. Iškeptos jos puikiai išsaugo formą ir nereikia rankioti ašakų. Minkštesnė ir daug ašakų turinti žuvis nuo karščio gali subyrėti, tada į lėkštę dėsite ne žuvies filė, bet jos gabaliukus. Patiekalas praras dailią išvaizdą. Beje, valydamos žuvį nepamirškite pašalinti žiaunų – nuo jų kepama žuvis gali apkarsti.
  • Daržoves (burokėlius, morkas, bulves) geriausia kepti mažesnes, bet nenuluptas. Prieš tai gerai nušveiskite jas šepetėliu po tekančiu vandeniu, o odelę nulupsite ištraukusios iš orkaitės. Prie druskoje keptų daržovių galima tiekti įvairių pagardų, pavyzdžiui, jogurto, varškės, grietinės. Burokėlius ar bulves galite įdaryti karštu įdaru ir iš karto patiekti.
  • Į druską, kurioje kepsite produktus, galite įdėti česnakų, rozmarinų, kmynų ir pan. Patiekalą taip pat galite gardinti jam iškepus. Bulves tinka skaninti rozmarinais, kmynais, česnakais. Burokėlius patariama apšlakstyti citrinų sultimis, balzaminiu padažu, kedrinėmis pinijomis, o žuviai užteks kelių skiltelių citrinos ir pasirinktinai žalumynų – bazilikų, petražolių, krapų, rozmarinų, čiobrelių, laiškinių česnakų.
  • Kepdamos žuvį druskoje, jos galvą ir uodegą galite palikti atviras. Dėdamos žuvį į skardą, stenkitės, kad per pjūvį nepribyrėtų druskos į vidų.
  • Kad nuo karščio druskos sluoksnis nesukietėtų, kai kurie virtuvės meistrai siūlo jį saikingai apipurkšti vandeniu.
  • Druskoje kepti žuvį patogu, nes nereikia skusti žvynų (pavyzdžiui, starkio). Išėmus iš orkaitės teliks su druskos sluoksniu nukrapštyti odelę, užberti prieskonių ir, prašome, patiekalas paruoštas!

Paskanaukite!

Upėtakis druskoje

♦ Nemaža žuvis, apie 1,5 kg druskos, pagal skonį citrinų griežinėlių, kelios čiobrelių šakelės, 3–4 skiltelės česnakų, pagal skonį baltųjų pipirų.

Į skardą klokite didelį lakštą folijos, ant viršaus berkite apie trečdalį druskos, ant jos dėkite gerai išvalytą be žiaunų žuvį, jos vidų įtrinkite pipirais, įkiškite čiobrelių šakeles, citrinos griežinėlius, supilkite likusią druską, užkaskite ja žuvį iš visų pusių, keliose vietose į druską įkiškite česnakų skiltelių.

Skardą su žuvimi pašaukite į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 20 min. Tada žuvį ištraukite, peiliu nukrapštykite sukietėjusį druskos sluoksnį, nulupkite odelę ir, nuo stuburo atsargiai nuėmusios viršutinį, o paskui po ir apatinį filė sluoksnį, dėkite jį į lėkštę ir tiekite su parinktu garnyru.

Bulvės druskoje

♦ 4 vidutinio dydžio bulvės, 3 saujos druskos, kelios skiltelės česnakų, pagal skonį rozmarinų šakelių.

Bulves nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, sudėkite į nedidelį indą su trečdaliu druskos, tada supilkite likusią, ant viršaus berkite kapotų česnakų ir rozmarinų.

Kepkite apie 40 min. iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Kepti burokėliai

♦ 5 maži burokėliai, kelios šakelės rozmarinų, 2 laurų lapeliai, 500 g rupios druskos, kelios skiltelės česnakų.

Burokėlius gerai nušveiskite šepetėliu po tekančiu vandeniu, dėkite į nedidelį kepimo indą su trečdaliu druskos, prikaišiokite rozmarinų šakelių, česnakų skiltelių, supilkite likusią druską, jos paviršių šiek tiek apšlakstykite vandeniu ir 45 min. pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę.

Tiekite nulupusios odelę ir supjausčiusios griežinėliais su marinuotomis krevetėmis arba ožkų pieno sūriu ir pesto padažu su bazilikais.