Įdaryti makaronai

Makaronai su jautiena, kumpiu ir bešameliu / Shutterstock nuotr.
Makaronai su jautiena, kumpiu ir bešameliu / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-04-21 17:00
AA

Jei atsibodo įprasti makaronai, paruoškite įdarytų. Tereikia nusipirkti vamzdelių (it. Cannelloni) ir pasitelkti fantaziją. O prikimšti juos galima įvairiausių įdarų – tiek mėsos, tiek grybų, tiek sūrio ar daržovių.

Su jautiena, kumpiu ir bešameliu

Jums reikės: 350 g maltos jautienos, 100 g kepto kumpio, svogūno, 2 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų pomidorų pastos, kiaušinio, 2 šaukštų kapotų petražolių, pagal skonį druskos ir pipirų, 250 g vamzdelinių makaronų, 4/5 puodelio bešamelio, 2/3 puodelio tarkuoto kietojo sūrio, 30–50 g sviesto, riebalų indui ištepti.

  • Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais, kumpį – kubeliais. Pomidorų pastą ištirpinkite šaukšte karšto vandens.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių, kepimo indą ištepkite riebalais.
  • Keptuvėje įkaitinkite aliejaus, suberkite svogūnus ir kepinkite 4–5 min. Sudėkite maltą jautieną, išmaišykite ir kepkite apie 4 min.
  • Į dubenį įmuškite kiaušinį, suberkite jautieną ir kumpio gabalėlius, petražoles, supilkite pomidorų pastą. Pagardinkite druska ir pipirais, gerai išmaišykite. Dėkite trečdalį bešamelio ir vėl išmaišykite.
  • Kepimo indą ištepkite 3 šaukštais bešamelio. Kimškite masės į vamzdelinius makaronus ir dėliokite juos į kepimo indą.
  • Jei liko įdaro, paskleiskite jį ant makaronų. Sukrėskite likusį bešamelį, išlyginkite ir užberkite sūriu. Pagardinkite sviestu.
  • Šaukite į orkaitę ir kepkite 20–25 min. Atvėsinkite 8–10 min. ir tiekite.

Su rikota ir žolelėmis

Makaronai su rikota ir žolelėmis / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 g vamzdelinių makaronų, 200 g rikotos, 2 kiaušinių, po saujelę šviežių rozmarinų, čiobrelių, šalavijų ir krapų, 200 g tarkuoto brandinto sūrio, šaukšto raudonų saldžiųjų paprikų dribsnių, 350 g bešamelio, pagal skonį druskos ir pipirų, 2 šaukštai aliejaus.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo indą ištepkite aliejumi ir trupučiu bešamelio padažo.
  • Žalumynus sukapokite ir visus, išskyrus krapus, suberkite į dubenį.
  • Sudėkite rikotą, įmuškite kiaušinius, suberkite pusę tarkuoto sūrio ir paprikos dribsnius. Viską gerai išsukite. Pagardinkite druska ir pipirais.
  • Vamzdelius prikimškite įdaro ir vienu sluoksniu sudėkite į kepimo indą. Užpilkite bešameliu, užberkite likusiu sūriu. Uždenkite indą folija, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 min.
  • Jei norite, kad makaronai apskrustų, nuimkite foliją ir dar pakepkite 2–3 min. Tiekite pabarsčiusi krapais.

Su vištiena ir grybais

Klasikinė mėsos lazanija / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 300 g šviežių arba džiovintų lazanijos lakštų, puodelio tarkuoto kietojo sūrio, šviežių petražolių.

Įdarui: 450 g vištienos filė, pagal skonį mėgstamų prieskonių, 3 šaukštų aliejaus, 3 skiltelių česnako, svogūno, 450 g grybų, šaukšto miltų, 1,5 puodelio marsalos (vyno), 0,5 puodelio grietinės, ¾ šaukšto saldžiosios paprikos dribsnių, puodelio tarkuoto kietojo sūrio, žiupsnelio druskos.

Padažui: 60 g sviesto, 4 šaukštų miltų, 1,5 puodelio pieno, 0,5 puodelio riebios grietinėlės, 0,5 puodelio marsalos, 0,5 šaukštelio maltų baltųjų pipirų, puodelio tarkuoto kietojo sūrio.

  • Vištieną supjaustykite ir ištrinkite prieskoniais. Keptuvėje įkaitinkite aliejaus ir iškepkite mėsą. Išimkite į lėkštę. Toje pačioje keptuvėje pakepkite smulkintus česnakus ir svogūno gabalėlius iki skaidrumo.
  • Grybus supjaustykite ir suberkite į keptuvę su svogūnais. Kepkite 5 minutes, įberkite šaukštą miltų ir gerai išmaišykite. Supilkite marsalą ir sukrėskite grietinę.
  • Atvėsusią vištieną susmulkinkite ir sumaišykite su grybais. Suberkite paprikos dribsnius, tarkuotą kietąjį sūrį ir druską. Išmaišykite.
  • Kitoje keptuvėje gaminkite padažą. Ištirpdykite sviestą ir suberkite miltus. Lėtai supilkite pieną ir grietinėlę, marsalą, paskaninkite baltaisiais pipirais. Kai padažas įkais, suberkite tarkuotą kietąjį sūrį.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, kepimo indą ištepkite riebalais.
  • Išvirkite lazanijos lakštus, kaip nurodyta ant pakuotės (nepamirškite įpilti aliejaus, kad lakštai nesuliptų). Atsargiai išimkite ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio.
  • Ant kiekvieno lakšto dėkite po kupiną šaukštą įdaro ir susukite vamzdelį. Jei reikia, pirštais prikimškite dar įdaro.
  • Dėkite į kepimo indą, užpilkite padažu ir užberkite tarkuotu sūriu. Uždenkite ir kepkite 50 min. Tiekite pabarsčiusi kapotomis petražolėmis.

Su malta jautiena ir dviem padažais

Makaronai su jautiena ir padažu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 12 vamzdelinių makaronų, puodelio tarkuoto kietojo sūrio, žiupsnio druskos, riebalų kepimo indui ištepti.

Įdarui: 0,5 puodelio aliejaus, 450 g maltos jautienos, svogūno, po žiupsnį džiovintų šalavijų ir rozmarinų, 0,5 puodelio baltojo vyno, pagal skonį druskos ir pipirų.

Mocarelos padažui: 60 g sviesto, 4 šaukštų miltų, 2 puodelių pieno, 2 kiaušinių tryniai, 340 g mocarelos.

Pomidorų padažui: 30 g sviesto, svogūno, 0,5 puodelio baltojo vyno, 400 g konservuotų smulkintų pomidorų, druskos ir pipirų pagal skonį.

  • Keptuvėje įkaitinkite aliejaus ir pakepinkite jautieną. Suberkite smulkiai pjaustyto svogūno gabalėlius, šalavijus ir rozmarinus. Kepinkite, iki mėsa taps ruda. Nupilkite riebalus, įberkite druskos, pipirų, supilkite vyną ir virkite, kol jis išgaruos.
  • Pagaminkite mocarelos padažą. Keptuvėje ištirpdykite sviestą. Suberkite miltus ir gerai išmaišykite. Supilkite pieną ir maišydama užvirkite. Nukelkite nuo ugnies.
  • Supilkite paplaktus kiaušinių trynius. Gerai išmaišykite. Į padažą sudėkite jautieną ir kubeliais supjaustytą mocarelą, išmaišykite.
  • Pagaminkite pomidorų padažą. Keptuvėje ištirpdykite sviestą. Svogūną supjaustykite plonais šiaudeliais ir suberkite į keptuvę. Kepkite, iki taps skaidrūs. Supilkite vyną ir užvirkite. Sudėkite pomidorus, pagardinkite druska ir pipirais. Virkite apie 15 minučių.
  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių, kepimo indą ištepkite riebalais.
  • Užvirkite didelį puodą vandens, įberkite druskos. Sudėkite vamzdelius, po keletą per kartą, kad nesuliptų, ir virkite 8–10 minučių. Išimkite ir iškart panardinkite į indą su šaltu vandeniu. Išgriebkite ir sudėkite į kepimo indą. Vamzdelius pirštais prikimškite įdaro, tolygiai užpilkite mocarelos padažu, paskui pomidorų padažu, užberkite tarkuotu sūriu ir, jei norite, trupučiu tarkuoto sviesto. Kepkite 15 minučių. Išimkite ir tiekite po 5 minučių.

Bešamelio padažas. Keptuvėje ištirpinkite 75 g sviesto, įberkite 4 šaukštus miltų ir gerai išmaišykite. Kaitinkite maišydama, kol masė taps šviesiai gelsvos spalvos, apie 6–7 min. Puode užvirkite 950–1000 ml pieno. Po puodelį supilkite į sviesto ir miltų masę, kaskart gerai išmaišydama. Užvirkite ir nesustodama maišyti virkite 10 min. Nukelkite nuo ugnies, įberkite 2 šaukštelius druskos ir 0,5 šaukštelio muskato.

{recipe|44}
{recipe|1739}
{recipe|3404}
{recipe|4066}