Į gurmanišką kino seansą susirinkę žinomi žmonės paragavo miško

Renginio svečiai / Gretos Skaraitienės nuotr.
Renginio svečiai / Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: Žmonės.lt
2018-03-07 19:06
AA

Trečiadienio vakarą sostinėje buvo pristatyti „Kino pavasario“ programos kulinariniai filmai. Šia proga kviestiniai svečiai išvydo juostą „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“ („Michelin Stars: Tales from the Kitchen“).

Vakaro svečiams valgomą mūsų šalies peizažą sukūrė „Michelin Stars“ restoranų šefams savo talentu prilygstanti, tarptautiniu mastu pripažinta restorano IETI savininkė, šefė Inga Turminienė. Dzūkijoje vaikystėje dažnai viešėjusi virtuvės šefė atviravo, jog jai Lietuva asocijuojasi su miško samanų paklotu. Todėl ir susirinkusiesiems ji pagamino „mišką“.

Ant stalo nugulė žalio biskvito samanų kuokšteliai, sūrios užkandėlės virto spalvingomis „uogomis“, čia pat pūpsojo grybai. Visas maistas buvo pagamintas iš lietuviškų produktų, kuriuos daugelis lengvai atrastų savo virtuvėje. Juk dažniausiai genialumas slypi paprastume.

Kino ir maisto gurmanai festivalio metu galės pasimėgauti iš viso trimis apetitą žadinančiais filmais – tai „Maisto dievaitės“ („The Goddesses of Food“), „Atostogos Ispanijoje“ („The Trip To Spain“) ir „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“.

Renginio akimirka / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

„Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“

Danų režisierius Rasmusas Dinesenas pasistengė, kad jo dokumentinis filmas būtų įdomus ne tik aistringiems gastronomams, bet ir intriguojančias istorijas mėgstančiam žiūrovui.

Gyvename laikais, kai žmonija yra pamišusi dėl maisto: fotografuojamas net ir kasdienis valgis, šlovinami virtuvės šefai, o socialinėje medijoje giriamasi patiekalais tarsi trofėjais. Šis dokumentinis filmas prasiskverbia pro blizgantį paviršių ir siūlo nuoširdų, tačiau be galo aštrų ir aktualų žvilgsnį į „Michelin“ žvaigždutes pelniusių šefų ir jų restoranų kasdienybę.

Auksiniame gastronomijos amžiuje šis filmas seka neįtikėtinų meniu ir kulinarijos šventyklų pasakas bei kapsto giliai po „Michelin“ gido istoriją, jo trūkumus ir neretai kritinę reikšmę šiuolaikinei maisto kultūrai. Eiti tuščiu skrandžiu į filmą „Michelin“ žvaigždutės: virtuvės istorijos“ gali tik mazochistas – nuo vaizdų ekrane net sočiam seilės kaupiasi.

„Maisto dievaitės“

Tai vyrų dominuojamame maisto pasaulyje dažniausiai pamirštamos žaidimo taisykles keičiančios moterys. Dokumentinio filmo herojės – stebuklus virtuvėje darančios šefės ir someljė iš viso pasaulio. Tarp jų – ir kylančios žvaigždės, ir ne vienos „Michelin“ žvaigždutės savininkės Dominique Crenn ar Barbara Lynch. Garsios šefės ir gastronomijos žurnalistės aiškinasi, kas šiuolaikiniame lyčių lygias teises deklaruojančiame pasaulyje neleidžia genialioms šefėms išgarsėti ir kas turi būti padaryta, kad pasikeistų požiūris į moteris modernioje maisto industrijoje.

„Atostogos Ispanijoje“

Paelja, tortilija, gaspačis, krevetės, pinčios, troškiniai ir daug vyno arba vandens. Aktoriai Steve’as Cooganas ir Robas Brydonas trečią kartą priima skaniai pavalgyti mėgstančio režisieriaus iššūkį. Jie tikrina savo apetitą, sąmojingumą ir humoro jausmą skirtinguose Ispanijos restoranuose. Jiems specialiai ruošiami tradiciniai ir unikalūs patiekalai, kuriuos ragaujant atsiranda progų pabendrauti įvairiausiomis temomis. Atostogaujantys Steve’as ir Robas aiškiai subrendo po pastarosios judviejų kelionės, tad noriai kalbasi apie šeimą ir šlovę. Robas vėl didžiuojasi tapęs tėčiu, o Steve’as nepaliauja kiekviena proga priminti savo vaidmens kritikų išliaupsintoje „Filomenoje“ ir „Oskarui“ nominuoto jo paties parašyto scenarijaus. Gero apetito!

Nepamirškite balsuoti už savo favoritus, „Kino Pavasario“ nuominuotus tapti geriausia metų aktore ir aktoriumi.

Už mylimiausią metų aktorę savo balsą galite atiduoti ČIA.

Už mylimiausią metų aktorių savo balsą galite atiduoti ČIA.

„Kino pavasario“ kulinarinių filmų pristatymo vakaras (46 nuotr.)
+40