Gyvenk sveikai: 10 faktų apie avižinę košę

Avižinė košė / Fotolia nuotr.
Avižinė košė / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2014-06-10 07:15
AA

Mitybos specialistai sako, kad geriausia pusryčiams rinktis grūdų košes, kuriose gausu vertingų medžiagų. Ypatingo dėmesio sulaukia avižos, tačiau rinktis reikėtų ne dribsnius, bet grūdų pavidalo, kadangi tokios kur kas sveikesnės.

Tokia košė garantuoja geresnę sveikatą, ilgiau trunkantį sotumo jausmą, sveikesnį gyvenimo būdą ir, žinoma, dailesnės kūno linijas. Taigi, kokios paslaptys slypi tokiuose paprastuose avižų grūduose?

  1. Avižų košėje gausu natūralių antioksidantų, kurie mums dovanoja jaunystę, saugo nuo vėžinių susirgimų, kovoja su laisvaisiais radikalais, stiprina imunitetą, išvaiko infekcijas ir (o tai itin svarbu) atremia neigiamą aplinkos poveikį mūsų organizmui (t. y. sušvelnina streso ir įtampos kupinas dienas ir pan.)
  2. Nepakeičiamos aminorūgštys būtinos normaliai centrinės nervų sistemos veiklai. Todėl skanaukite košės į sveikatą!
  3. Ypatingos svarbos avižų grūduose aptiksime ir baltymų bei ląstelienos, todėl jos puikiai veikia virškinamąjį traktą, greitina medžiagų apykaitą, tinka valgyti sportuojantiems ar patiriantiems didelius fizinius krūvius.
  4. Mineralai fosforas ir kalcis, kurių su kaupu aptinkama avižinėje košėje, padeda formuotis ir vystytis kaulų sistemai. O štai geležis saugo nuo anemijos ir garantuoja puikią savijautą.
  5. Avižų grūdai atlieka ir organizmo bei žarnyno valymo funkciją, padeda atsikratyti toksinų, šlakų ir kitų „šiukšlių“.  Košė netgi padeda numalšinti uždegiminius procesus, saugo nuo onkologinių ligų rizikos, skrandžio ir žarnyno negalavimų.
  6. Tos, kurios nori atsiauginti ilgus plaukus ir džiaugtis tvirtais nagučiais, greičiausiai girdėjo apie biotiną (B grupės vitaminą), kuris itin naudingas odai ir visam organizmui. Jo taip pat gausu avižų kruopose, beje, kaip ir kalio, kalcio, natrio, magnio, fosforo, geležies, cinko, vitaminų B1, B2, PP, E.
  7. Padeda išvengti nerimo, nervinės įtampos, streso. Raminamasis efektas slypi B grupės vitaminuose, kurių, kaip jau minėjome, avižų kruopose yra apsčiai. Būtent nuo jų priklauso jūsų savijauta: vešlūs plaukai, daili oda, saldus miegas ir sveikut sveikutėliai nervai.
  8. Didžiosios Britanijos mokslininkai tikina, kad avižų košė – tai ne tik geros ir stiprios sveikatos pagrindas. Norite daugiau išminties ir paskatinti smegenų veiklą? Greičiausiai žinote, kaip pradėti savo rytą!
  9. Didmiesčių gyventojams, kenčiantiems nuo gryno oro trūkumo, avižų košė yra būtent tai, ko reikia. Tokie pusryčiai ar vakarienė padės iš organizmo pašalinti toksinus ir sunkiuosius metalus.
  10. Avižų košė yra gana kaloringa, tačiau dietologai tikina, kad siekiančioms dailesnės figūros šis patiekalas tikrai nepamaišys. Svarbiausia tinkamai pasirinkti ingredientus ir košės nesaldinti, o skanauti su grybais, daržovėmis, pesto padažu, morkomis, cinamonu.