Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

Liutauro Čepracko patiekalų TOP 6

Liutauras Čeprackas
Ryčio Šeškaičio nuotr. / Liutauras Čeprackas
Šaltinis: Žmonės.lt
0
A A

„Maistas, kurį gaminu susijęs su kelionėmis ir įspūdžiais, o ne su ofisu ar kulinarinėmis knygomis“, - sako bene garsiausias Lietuvos virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

Ruošdamasis savo naujojo restorano “Gastronomika” atidarymui, su senąja savo degustacijų vieta jis atsisveikina patiekęs naują meniu, kuriame – trijų su puse metų jo virtuvės istorija.

Liutauras sako, kad maistas jam visada – emocija. „Nekuriu ispaniškos virtuvės, negaminu vien prancūziško maisto, neseku japonų pėdomis, tačiau tos šalys mane įkvepia. Savo emocijas sudedu į lėkštę, gyvenu kurdamas, o ne skaitydamas receptus, per trejus su puse savo restorano metų sukūriau daugiau nei 120 patiekalų, kurių nė vieno nerasite kulinarijos knygose”, - tikina Liutauras.

Fotografijos, kuriose virtuvės šefas įamžina savo patiekalus – visada tobulos. „Tačiau jos nė kiek nesiskiria nuo patiekalo, kurį jums atnešame iš savo virtuvės, - sako. – Tai – labai svarbu, nes žmonės visada valgo akimis. Jei svečias gaus ne tai, ką matė nuotraukoje, tai bus tiesus kelias į nusivylimą. Aš nenoriu kurti realybės, kokios nėra.”

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotraukose – geriausi visų „Gastronomikos” metų Liutauro Čepracko patiekalai.

Jaučio uodegos

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Jaučio uodegos
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Jaučio uodegos

Ilgai, žemoje temperatūroje troškintos jaučio uodegos su šakninėmis daržovėmis, trumais ir bulvių puta atkeliavo iš pirmojo „Gastronomikos” meniu. Šis patiekalas Liutaurui primena Ispaniją ir metus, kuriuos jis praleido San Sebastiane, „Michelin” žvaigždutėmis pažymėtame restorane. „Buvo daug nepaprastai sunkaus darbo, tačiau dar daugiau – žinių ir patirties”, - sako ir juokiasi, kad šiandien laisvai galėtų išleisti knygą “Vieneri metai San Sebastiane”, kurioje aprašytų geriausias, ne kartą patikrintas šio miesto vietas.

Omaro Raviolis

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /​​​​​​​Omaro raviolis
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /​​​​​​​Omaro raviolis

„1994 metais, pirmą kartą išvykęs į Ameriką, pirmą kartą gyvenime paragavau omaro. Tai buvo puikus omaro, morkų ir sviesto derinys, tobula kombinacija, kurios skonį, rodos, jaučiu iki šiol”, - prisimena Liutauras. Tą skonį virtuvės šefas pamėgino atkartoti savo virtuvėje. Rodos, neblogai pavyko, nes restorano lankytojai apie omarais įdarytus raviolius klausė visus trejus su puse metų.

Baltieji Smidrai

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Baltieji smidrai
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Baltieji smidrai

Liutaurui jie primena Japoniją, nors iš tiesų su šia šalimi turi mažai ką bendra. Išskyrus – kimzu padažą ir ančiuvių sultinį – iriko dashi. „Kai kūrėme japonišką meniu, buvo pavasaris, kaip tik – smidrų sezonas. Norėjau patiekale suderinti japonišką skonį ir lietuviškus smidrus, kuriuos be galo mėgstu”, - prisimena Liutauras.

Barzdotė

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Barzdotė
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Barzdotė

Barzdotė su artišokais ir jūros esencija ryškiai raudonoje lėkštėje tapo praėjusiais metais Liutauro organizuoto „Gastronomijos forumo” emblema. „Nemėgstu taškučių, kleckučių ir pernelyg įmantrių dekoracijų lėkštėje”, - sako Liutauras. Jis visiškai tikras: kai pincetu pradedi dėlioti maistą į šimtą lėkščių – jis miršta.

Elnias

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Elnias
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Elnias

Patiekalas iš elnienos atspindi Liutauro požiūrį į lietuviška moderniąją virtuvę. Elnias, vyšnios, juodieji trimitėliai, - amžinosios vertybės ir tuo pačiu - labai lietuviška.

Kriaušių suflė

Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Kriaušių suflė
Martynos Jovaišaitės Paukštės nuotr. /Kriaušių suflė

„Kas nors kartą mėgino pagaminti suflė, žino, kaip tai sudėtinga, - sako Liutauras. – Viena yra iškepti jų tris, iš kurių vienas būtų vykęs, bet visai kas kita – 30, kurie visi turi būti vienodos išvaizdos ir skonio.” Suflė – tai Prancūzijos emocija. Keliaudamas po šią šalį Liutauras ragavo deserto visur, kur tik įmanoma.

„Virtuvėje mes neturime paslapčių, tačiau patirtis ir laikas mus išmoko daugybės smulkmenų, apie kurias niekas nerašo kulinarijos knygose”, - teigia geriausiųjų „Gastronomikos” patiekalų meniu pristatantis Liutauras.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Komentarai
Parašykite atsiliepimą apie Žmonės.lt