Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą

4 patiekalų idėjos tėvams, norintiems į vaikų lėkštes įvilioti daugiau daržovių

Daržovių keksiukai
Vida Press nuotr. / Daržovių keksiukai
Šaltinis: Žmonės.lt
0
A A

Jei duotumėte savo vaikui išsirinkti, ką suvalgyti – brokolį ar šokolado gabalėlį – kaip manote, koks būtų jo pasirinkimas? Atsakymas tikriausiai akivaizdus, nes daržovės prieš šokoladą – nelygus varžovas. Apie tai, kaip pakeisti šį įprotį ir paskatinti vaikus valgyti daugiau sveikų ir maistingų daržovių, pasakoja prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen.

Tyrimų bendrovė „Spinter tyrimai“ atliko apklausą, kurios metu paaiškėjo, kad tik 42 proc. tėvų atskleidė, jog daržoves jų vaikai valgo kasdien. Trečdalis tėvų pasakė, kad daržo gėrybes jų mažyliai vartoja 2-3 kartus per savaitę, o 17 proc. – 3-4 kartus per savaitę. Dar 6 proc. tėvų pripažino, kad daržoves jų vaikai ragauja rečiau nei kartą per savaitę.

Maisto ekspertės A. Rasmussen teigimu, vaikų daržovių valgymo įpročius, visų pirma lemia tėvų požiūris ir rodomas pavyzdys, kuriuo neišvengiamai seka ir mažyliai.

„Jei norite, kad vaikas valgytų daržoves – visų pirma rodykite ir kalbėkite apie jas. Taip pat galite naudotis „slaptųjų“ daržovių metodu. Brokoliai, pomidorai, cukinijos, morkos – tokios daržovės, kurias galite lengvai paslėpti gamindami, ypač susmulkinę ir sudėję jas į mažųjų mėgstamus patiekalus“, – atskleidžia A. Rasmussen.

Maisto ekspertė patiekalų gamybai siūlo rinktis skirtingas daržoves pagal jų spalvą, skonį ir net struktūrą bei jas patiekti kuo įvairesniuose patiekaluose.

„Nepamirškite, kad daržoves vaikams reikia patiekti jiems patinkančiu būdu. Maži vaikai dažnai mėgsta valgyti rankomis, todėl jiems idealiai tiks daržovių pagaliukai, įvairūs suktinukai ir kiti lengvai rankomis valgomi užkandžiai. Pusryčiams galite iškepti brokolių, morkų ar cukinijų blynelius, o vakarienei rinktis įvairius daržovių troškinius ar vaikų mėgstamais įdarais pagardintas daržoves“, – sako A. Rasmussen ir dalinasi dienos raciono receptų idėjomis.

Sveikiems pusryčiams – spalvotieji morkų blyneliai

Jums reikės:

  • 250 g avižinių dribsnių
  • 2 vnt. morkų
  • 1 svogūno
  • 1 kiaušinio
  • 2 skiltelių česnako
  • 2 v. š. miltų
  • 1 a. š. sojos padažo
  • 1 v. š. džiūvėsėlių
  • Druskos
  • Juodųjų pipirų

Gaminimas:

Avižinius dribsnius bei morkas išvirkite atskiruose puoduose. Tuomet elektriniu trintuvu sutrinkite morkas, avižinius dribsnius, susmulkintą svogūną ir česnako skilteles. Įmaišykite sojos padažą, prieskonius, kiaušinį ir miltus. Viską dar kartą gerai sutrinkite iki vientisos masės ir pradėkite formuoti blynelius. Juos apvoliokite džiūvėsėliuose ir kepkite iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus. Skanaus!

Pietums – žiedinių kopūstų ir morkų kotletukai

Jums reikės:

  • 1 nedidelio žiedinio kopūsto
  • 1 morkos
  • 100 g džiūvėsėlių
  • 100 g tarkuoto kietojo sūrio
  • Šlakelio aliejaus kepimui
  • Druskos
  • Pipirų

Gaminimas:

Žiedinį kopūstą ir morką apvirkite, kad suminkštėtų. Tuomet daržoves ir džiūvėsėlius maistiniu smulkintuvu sumalkite iki vientisos masės. Į ją įmaišykite sūrį, pipirus ir druską. Įkaitintoje keptuvėje iš abiejų pusių kepkite šlapiomis rankomis suformuotus kotletukus po kelias minutes. Skanaus!

Sotesnei vakarienei – daržovių ir sūrio apkepas

Jums reikės:

  • 1 cukinijos
  • 3 vnt. virtų bulvių
  • 2 vnt. pomidorų
  • 2 vnt. kiaušinių
  • Pusės baklažano
  • Kelių nedidelių pievagrybių
  • 100 g saldaus pieno sūrio
  • Žiupsnelio tarkuoto parmezano

Gaminimas:

Daržoves ir pievagrybius supjaustykite riekelėmis, pabarstykite pipirais, druska ar kitais mėgstamais prieskoniais. Sūrį supjaustykite plonomis riekelėmis ir kartu su daržovėmis susluoksniuokite eilutėmis kepimo skardoje. Tuomet išplakite kiaušinius, užliekite jomis daržoves ir pabarstykite parmezanu. Kepkite 30 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Užkandis ir garnyras vienu metu – daržovių keksiukai

Jums reikės:

  • 1 raudonoji paprika
  • 2 vnt. pomidorai
  • 3 vnt. laiškinių svogūnų
  • 4 vnt. kiaušinų
  • 40 g mėgstamo tarkuoto kietojo sūrio
  • 1 česnako skiltelės
  • Šlakelio aliejaus kepimui
  • Sauja špinatų
  • Druskos
  • Pipirų

Gaminimas:

Nuplaukite ir susmulkinkite visas daržoves, įspauskite į jas česnaką. Kiaušinius išplakite kartu su prieskoniais. Tuomet smulkintas daržoves sudėkite į kiaušinių plakinį ir gerai išmaišykite. Paruoštą masę supilkite į lengvai aliejumi pateptas keksiukų formeles, užpildydami maždaug 3/4 formelės. Ant kiekvieno keksiuko užberkite šiek tiek tarkuoto sūrio ir dėkite kepti į 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Daržovių keksiukus kepkite apie 20 minučių. Skanaus!

Vaikų draugystei su daržovėmis svarbu ne tik įtraukti jas į mažųjų mitybos racioną, tačiau taip pat leisti su jomis susipažinti iš arčiau, geriausia – patiems stebint daržovių augimo procesą. Visi Lietuvos darželiai kviečiami dalyvauti prekybos tinklo IKI socialinės atsakomybės projekte „Sodinčius“ ir laimėti nuosavus šiltnamius. Viskas ką reikia padaryti – vaikams nupiešti savo svajonių šiltnamį ir atsiųsti jo nuotrauką adresu https://www.sodincius.lt. Registracija vyksta iki kovo 23 d., o balsavimas už piešinius iki kovo 30 d. Šiltnamius laimėję darželiai bus paskelbti balandžio 3 d.

Pažymėkite klaidą tekste pele, prispaudę kairijį pelės klavišą
Pranešti klaidą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Temos: 1 Mityba
Parašykite atsiliepimą apie Žmonės.lt