Gydytoja dietologė pataria, kaip maitintis per karščius dirbantiems

Salotos / „Fotolia“ nuotr.
Salotos / „Fotolia“ nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2015-08-11 13:00
AA

Praėjusi savaitė mus lepino itin karštais orais, pranešama, jog ir artimiausiomis dienomis kaitra neskubės pasitraukti. Nors toks tropinių orų maratonas ir yra tikra palaima atostogaujantiems, tačiau tai didelis iššūkis dirbantiems ir neturintiems galimybių pailsėti.

Dažniausiai, kai taip karšta – valgyti visai nesinori, tačiau, kad galėtume dirbti – reikia energijos, todėl centro valgymas.lt vadovė gydytoja dietologė Lina Barauskienė Viniarskaitė pataria, ką valgyti darbe per karščius.

Prekybininkai pastebi, kad šiomis karštomis dienomis oro temperatūros įtaka atsispindi ir pirkėjų krepšeliuose. „Parduotuvėse, kurios yra netoli verslo centrų, lyginant praėjusią savaitę su prieš tai buvusia, pastebime, jog žmonės pietums dažniau rinkdavosi lengvesnį maistą.

Dažno krepšelyje atsidurdavo vaisiai, jau pagamintos salotos, lengvi užkandžiai, o populiariausias praėjusios savaitės desertas – ledai. Be to, išaugo ir daržovių pardavimai, todėl galima manyti, kad pirkėjai ir patys gaminasi salotas – tiesiog darbe“, – teigia prekybos tinklo „IKI“ Viešųjų ryšių vadovas Andrius Petraitis.

Klausykite savo organizmo

Pasak gydytojos dietologės, tiems, kurie jau vadovaujasi tinkamais maitinimosi įpročiais,  juos reikėtų ir toliau išlaikyti, tačiau – per karščius būtina labiau įsiklausyti į savo organizmo poreikius: „Valgyti reikia, tačiau tokiomis karštomis dienomis nepatartina persivalgyti, kadangi organizmas ir taip kovoja su alinančiu karščiu, o sunkus ir labai maistingas maistas tą kovą dar labiau sunkina.

Taip pat skaitykite: Nuo netinkamai paruošto supermaisto gali prireikti supervaistų

Todėl dirbdami stebėkite save, ar jaučiate įprastą alkį, ar norite valgyti tradicinius pietus, jei taip – valgykite. Jei alkio visgi nejaučiate, tuomet apkrauti savęs maistu nereikėtų, užteks ir nedidelio, vėsinančio užkandžio“.

Pasak specialistės, pavyzdį, kaip maitintis kai užklumpa karščiai, galima būtų imti iš pietuose gyvenančių žmonių, kuriems tokios sąlygos – kasdienybė: „Pietuose žmonės valgo sočius pusryčius, kad užtektų energijos, o dienos, dar vadinamos siestos, metu – ilsisi. Panašiu principu reikėtų vadovautis ir mums – pagrindinį dienos maistą palikti pusryčiams ir vakarienei, o dienos metu, per patį įkarštį, kelis kartus lengvai užkąsti.“

Maistas, tinkantis dirbantiems tokiu oru

Jei visgi apetito nėra, tačiau jums trūksta energijos, L. Barauskienė Viniarskaitė rekomenduoja jos pasisemti suvalgius vaisių arba daržovių. „Kai trūksta energijos – greitai jos suteikti gali cukrus, todėl pirmoji pagalba yra angliavandeniai. Patartina reguliariai, kas keletą valandų suvalgyti vaisių, daržovių, taip pat galima išgerti stiklinę sulčių, trintų vaisių ir daržovių kokteilių. Tačiau neužkandžiaukite nuolatos.

Valgymo reguliarumą vertėtų išlaikyti. Maistas neturėtų būti riebus, bet užtikrinantis sotumą. Tam tinka sumuštinis su humusu ar avokadu, salotos su šlakeliu aliejaus, vaisiai su riešutais ar sėklomis, kurie leis dirbti ir negalvoti apie gurgiantį skandį.“

Dietologė teigia, jog maisto pietums pasirinkimas neturėtų sukelti didelių rūpesčių, kadangi vasarą tiek daržovių, tiek vaisių asortimentas didelis. Galima ir pasitelkti fantaziją, pavyzdžiui, pasigaminti vaisių-daržovių tyrės kokteilį, dar vadinamą glotnučiu, taip pat pasigaminti vaisių, daržovių salotų, išgerti sulčių ar suvalgyti porciją ledų. Tačiau, jeigu norisi mėsos ar žuvies – jie taip pat puikiai tiks, tik nereikėtų valgyti didelis kiekiais ar gardinti riebiais padažais. Taip pat tiktų sūris ar kiaušinis.

„Po darbo vakarienė turėtų būti pakankamai soti, bet neapsunkinanti. Karščiui atslūgus organizmas reikalaus dieną negautos energijos. Jai puikiai tinka daržovės su šiek tiek baltymų – žuvis, jūrų gėrybės, mėsa, pieno produktai, šiek tiek riebalų – aliejus, riešutai, sėklos. Desertui – vaisiai.

Vakarienės patiekalas turėtų skirtis nuo pietų, taip užtikrinsite įvairumą. Termiškai apdorojant maistą, nereikėtų naudoti daug riebalų, paniruočių, geriausia maistą kepti grilyje, orkaitėje, virti garuose. Verta įsidėmėti, jog vakare valgymas neturėtų būti labai vėlyvas ir labai maistingas, kitaip tai gali sutrikdyti miegą, todėl kitą rytą stigs energijos darbui, o vasaros pabaigoje galima pastebėti ir vieną kitą papildomą kilogramą“, – šypteli L. Barauskienė Viniarskaitė.

Gėrimai – svarbesni nei maistas

Pasak medikės, visgi svarbiau už maistą per karščius – išgerti pakankamai skysčių. Jei anksčiau gerdavote apie litrą – reikėtų išgerti du, jei gerdavote du litrus, nepakenks ir trys litrai vandens. Ypatingai tai aktualu tiems, kurie dirba fizinį darbą, kadangi jo metu greičiau prakaituojama, o kartu su prakaitu iš mūsų organizmo pasišalina ir mineralai. Jei pajaučiate troškulį, tai ženklas, kad jums jau labai trūksta skysčių, todėl to geriau nelaukti ir skysčius gurkšnoti nuolatos, visos dienos bėgyje.

Taip pat skaitykite: Testas. Ar sveikai maitinatės?

„Skysčių balansui organizme atstatyti pirmiausia reikėtų rinktis vandenį. Jei paprastą vandenį gurkšnoti atsibosta, jį galite paskaninti vaisiais, uogomis, agurkų griežinėliais, mėtos lapeliais. Prakaituojant, trečdalį skysčių per parą turėtų sudaryti mineralinis ar sūrus vanduo. Taip pat galima gerti ir šaltą ar šiltą nestiprią arbatą.

Arbūzai, melionai – tinkamas užkandis darbe, tačiau nereikėtų manyti, kad jais galima pakeisti vandenį. Kad organizmui būtų lengviau vėsintis, tinka gerti karštus gėrimus, tačiau tai skatins gausesnį prakaitavimą. Į reikiamą skysčių kiekį neįskaičiuojami energiniai bei gazuoti gaivieji gėrimai, kava, žinoma, alkoholis“, – perspėja gydytoja dietologė.

Gardžių salotų receptas dirbantiems per karščius

Prekybos tinklo „IKI“ kulinarė Aistė Rasmussen, atsižvelgdama į gydytojos dietologės rekomendacijas, dirbantiems per karščius siūlo išmėginti sočių ir energijos suteikiančių salotų receptą.

Jums reikės: brokolio, 40 g žirnelių, agurko, pusės avokado, 50 g salotų lapų, šaukšto petražolių, šaukšto mėtos, pusės citrinos sulčių, 30 ml alyvuogių aliejaus, arbat. šaukštelio lukštentų saulėgrąžų, arbat. šaukštelio sezamo sėklų, 30 g fetos sūrio.

Gaminimas. Brokolį padalinkite žiedais ir apvirkite 2–3 min. minutes pasūdytame vandenyje. Žirnelius apvirkite 1–2 minutes. Atvėsinkite. Apvirtas daržoves suberkite į dubenį kartu su stambiai pjaustytu agurku, avokadu, plėšytais salotų lapais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Citrinų sultis sumaišykite su aliejumi ir apliekite salotas. Salotų viršų apibarstykite saulėgrąžų bei sezamų sėklomis, patrupinkite fetos sūrio.  

Dirbdami tokiu alinančiu oru, klausykitės savo pačių organizmo, jei valgyti norisi – valgykite, jei ne – susilaikykite nuo užkandžiavimo. Tik dėl vieno dalyko nevertėtų pasikliauti organizmo siunčiamais signalais – gerkite vandenį, net jei nesinori.