Grilio sezonas prasideda!

Iškyla. / Shutterstock nuotr.
Iškyla. / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-06 12:00
AA

Jei nosį kutena kaimyno čirškinamo kepsniuko kvapas, metas ir jums raitotis rankoves, išsirinkti vieną iš mūsų siūlomų receptų, pasikviesti artimuosius ir traukti į gamtą. Čia galėsite mėgautis ne tik gardžiu maistu, laimingais pašnekesiais, bet ir laimingų vaikų krykštavimu. Nes ir jiems yra receptų!

Suvožtinis su ant laužo keptu maltinuku

Mėsainiai. / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 4 mėgstamų bandelių, 4 griežinėlių lydyto sūrio, didelio pomidoro ir svogūno, saujelės įvairių salotų lapelių, citrinos, pagal skonį druskos, šviežių krapų.

Maltinukams: 1 kg maltos jautienos ir kiaulienos, kiaušinio, sužiedėjusi os bandelės, didelio svogūno, 2 šaukštų sviesto, pusės stiklinės pieno, 3 skiltelių česnako, šaukšto susmulkintų šviežių rozmarinų, 150 g mėlynųjų pelėsių sūrio, pagal skonį druskos, pipirų, Vusterio padažo.

  • Svogūną nulupkite, labai smulkiai supjaustykite, sudėkite į dubenį, pamaigykite rankomis su rupia druska, apšlakstykite citrinos sultimis, įberkite krapų ir palikite pasimarinuoti, kol gaminsite maltinukus.
  • Maltą mėsą krėskite į dubenį, sudėkite piene išmirkytą nuspaustą bandelę, su sviestu pakepintus svogūnus, įmuškite kiaušinį, suberkite susmulkintus prieskoninius žalumynus, trupintą sūrį ir traiškytus česnakus. Viską pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, Vusterio padažu, įpilkite šiek tiek aliejaus, kad maltinukai būtų minkštesni, gerai išmaišykite, drėgnomis rankomis suformuokite plokščius paplotėlius ir iškepkite juos ant grotelių.
  • Bandeles perpjaukite per pusę, paskrudinkite vidines puseles, dėkite salotų lapelių, po sūrio griežinėlį, marinuotų svogūnų, po maltinuką ir užvožkite kita bandelės pusele.

Paukštienos krūtinėlės su slyvomis ir sūriu

Vištienos krūtinėlės gaminimas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jums reikės: 4 paukštienos krūtinėlių, pusės stiklinės laukinių ryžių, 50 g tarkuoto fermentinio sūrio, 8 džiovintų slyvų.

Marinatui: 80 ml aliejaus, 3 šaukštų sojų padažo, šaukšto grūdėtųjų garstyčių, šaukštelio malto imbiero, pagal skonį kapotų petražolių, druskos, pipirų, 2 skiltelių česnako.

  • Džiovintas slyvas užpilkite šaltu virintu vandeniu ir palikite 2 val. pamirkti.
  • Sūrį sutarkuokite labai smulkia trintuve.
  • Ryžius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės.
  • Visus marinatui skirtus produktus sumaišykite, aptepkite juo nuplautas, nusausintas ir įpjautas paukštienos krūtinėles ir palikite jas marinuotis per naktį.
  • Išmirkusias slyvas nuvarvinkite, susmulkinkite, sumaišykite su nukoštais ryžiais, sūriu, pagal skonį viską pasūdykite.
  • Į kiekvieną krūtinėlę dėkite įdaro, tvirtai suspauskite ir vartydama kepkite ant įkaitusių žarijų apie 20 min., kol gerokai apskrus.
  • Tiekite apibarstę petražolėmis.

Keptas tofu su daržovėmis

Pkantiška tofu / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 pakelių tofu, marinuotos žaliosios aitriosios paprikos, brokolio, apie 300 g šaldytų šparaginių pupelių arba sojų, saujelės sezamų sėklų, 2 šaukštų sezamų aliejaus.

Marinatui: po 1,5 šaukšto sojų padažo ir alyvuogių aliejaus, 4 šaukštų šviežiai spaustų citrinų sulčių, 2 skiltelių česnako, 1,5 šaukšto aštraus pomidorų padažo, šaukšto smulkintų prieskoninių žalumynų, žiupsnelio maltų juodųjų pipirų.

  • Marinatui visus ingredientus sumaišykite nedideliame indelyje.
  • Tofu išimkite iš pakuotės, supjaustykite kubeliais, panardinkite į marinatą ir palikite porą valandų pasimarinuoti.
  • Per tą laiką atšildykite pupeles, brokolį išskirstykite žiedynėliais, visas daržoves apvirkite garuose.
  • Dar šiltas daržoves pasūdykite, apšlakstykite sezamų aliejumi ir apibarstykite skrudintomis sezamų sėklomis.
  • Marinuotus tofu gabalėlius sudėkite į specialų kepti skirtą folijos padėklą. Vartydama ir vis apšlakstydama marinatu ant vidutinio karštumo žarijų kepkite apie 10 min.
  • Kubelius tiekite šiltus su smulkinta marinuota žaliąja paprika.

Žuvų šašlykas

Žuvų ir paprikų vėrinukai / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 700 g mėgstamos žuvies filė, raudonojo svogūno, geltonos ir raudonos saldžiosios paprikos, kelių šakelės čiobrelių, citrinos, pusės poro, šiek tiek alyvuogių aliejaus (apšlakstyti).

Marinatui: 2 skiltelių česnako, citrinos, šaukšto saulėje džiovintų pomidorų pastos, indelio graikiško natūralaus jogurto, pagal skonį krapų, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

  • Žuvų filė nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite didokais gabalėliais.
  • Daržoves nuplaukite, paprikas perpjaukite per pusę, išvalykite, supjaustykite didesniais gabalais, taip pat sukapokite porą. Nuluptą svogūną irgi susmulkinkite.
  • Marinatui česnako skilteles sutraiškykite, nuo citrinos nutarkuokite geltonąjį žievelės sluoksnį, išspauskite sultis. Jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis, jos žievelėmis, česnakais ir pomidorų pasta.
  • Paruoštu marinatu aptepkite žuvų gabalėlius, sudėkite juos į indą ir marinuokite šaldytuve per naktį.
  • Iš marinato išimtą žuvį pakaitomis su daržovėmis verkite ant iešmų, apšlakstykite aliejumi ir pavoliokite kapotuose čiobreliuose.
  • Kepkite ant karštų žarijų apie 10–12 min., kad dailiai apskurstų.
  • Tiekite su mėgstamu garnyru.

Kiaulienos vėrinukai

Šašlykas / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 1 kg minkštos kiaulienos, 4 lavašų, salotų gūžės, indelio vyšninių pomidorų, pagal skonį aliejaus, citrinos sulčių (salotoms apšlakstyti), druskos ir pipirų.

Marinatui: 3 šaukštų aliejaus, pusės stiklinės sauso baltojo vyno, 2 šaukštų vermuto, 2 šaukštų sojų padažo, 3 skiltelių česnako, šaukštelio malto imbiero, kelių laurų lapelių.

  • Mėsą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite vidutinio dydžio kubeliais, sudėkite į plokščią dubenį.
  • Paruoškite marinatą: visus jam skirtus produktus sumaišykite ir užpilkite ant mėsos. Gerai įtrinkite.
  • Indą uždenkite ir per naktį laikykite šaldytuve.
  • Marinuotus mėsos gabalėlius verkite ant iešmelių ir ant vidutinio karštumo žarijų kepkite apie 15 min., vis pavartydami ir apšlakstydami marinatu, kad smarkiai neapdegtų.
  • Tiekite su ant laužo pašildytu lavašu arba pita, su pomidoriukais ir salotomis. Juos gardu apšlakstyti aliejaus ir citrinų sulčių užpilu.
{recipe|35}
{recipe|397}
{recipe|415}
{recipe|542}
{recipe|588}
{recipe|3414}
{recipe|4323}
{recipe|4923}