Greitojo maisto istorijos

Sumuštiniai / Fotolia nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
AA

Greitai paruošiamas maistas mūsų nuolat skubančiame pasaulyje visada ant bangos. Taigi šįkart kviečiame pasidomėti keliais garsiausiais greitojo maisto patiekalais. Kaip jie atsirado mūsų virtuvėje?

► Sumuštiniai

Paprasčiausi sumuštiniai yra kone dažniausias rytinis užkandis: paprasta ir greita paruošti, patogu ir sotu. Nuo ko viskas prasidėjo? Legendų sklinda įvairiausių. Tarkime, duona pasaulyje žinoma ir skanaujama jau ne vieną tūkstantį metų, o štai sumuštiniai, tikinama, pasirodė viduramžiais. Esą duonos paplotėliai tuo metu buvo naudojami kaip lėkštės, ant kurių dėdavo maistą. Tokia buvo pirminė sumuštinio versija.

Vėliau, jau XVII a., Olandijoje gamtininkas Johnas Ray tavernoje pastebėjo, kad plonai pjaustytos jautienos juostelės gali būti kuo puikiausiai valgomos su duona. Juostelės buvo dedamos tarp dviejų sviestu užteptų duonos riekių. Nors iš pradžių sumuštiniai buvo vadinami prasčiokų maistu, ilgainiui išpopuliarėjo ir tarp turtuolių, paplito Ispanijoje, Anglijoje ir kitose šalyse. Vėliau, vis greitėjant gyvenimo tempui, sumuštiniai tapo dar įvairesni ir neįtikėtinai populiarūs, norint greitai numalšinti alkį ar pavaišinti svečius.

Kalbėdami apie sumuštinius, negalime nepaminėti ir anglų aristokrato 4-ojo Sendvičo grafo Johno Montagu, kuris, paprašęs jam atnešti mėsos gabalėlį tarp dviejų duonos riekių. Tuo metu didikas lošęs kortomis ir riebaluotais pirštais nenorėjęs liesti jų. Greičiausiai sumuštinio pavadinimo etimologija ir kilo nuo šio vardo...


► Bulvių traškučiai

Sunkiai bulvių traškučius galėtume vadinti sveiku maistu, ar ne? Nepaisant to, žmonės dėl šio užkandžio tiesiog pamišę visame pasaulyje. Jo gamintojai susižeria milijardus dolerių pelno. O ir traškučių skonių gausa kasdien vis stebina, mat gamintojai suinteresuoti kuo daugiau jų parduoti. Be to, bulvių traškučiai sudaro net 35 proc. užkandžių pramonės.

Bulvių traškučiai / Fotolia nuotr.

Kaip ir kada jie tapo tokie populiarūs? XIX a. pabaigoje, 1853-iaisiais, virėjas George’as Crumas pasauliui padovanojo neįtikėtiną atradimą. Traškučiai atsirado Saratoga Springse, Niujorke, kai nepatenkintas klientas restorane virėjui grąžino jam neįtikusias bulves. Šis jas supjaustė plonais griežinėliais, apkepino ir pagardino druska. Štai ir viskas! Klientas liko labai patenkintas, o virėjui kilo idée fixe.

Šiuolaikinėje visuomenėje būtų sunku rasti neragavusiojo šio „gėrio“. Traškučiai buvo įtraukti į restorano valgiaraštį pavadinimu Saratoga Chips ir ilgainiui išplito po visą pasaulį. Vos prasidėjus XX a., traškučiai pradėti gaminti masiškai, atsirado vis daugiau skonių: sūrio, svogūnų, aitriųjų paprikų ir pan.

Skirtingose šalyse traškučiai skiriasi savo forma ir priedais. Pavyzdžiui, Japonijoje populiarūs traškučiai su žaliaisiais pipirkrieniais (vasabiais), sojų padažu, Honkonge – aitrūs, Kanadoje – su pomidorų padažu, krapais ir pan. O be kokio skonio traškučių negalite gyventi jūs? Greičiausiai kiekvienas turime savo mėgstamą, ar ne?


► Dešrainiai

Juos galėtume vadinti greitojo maisto karaliais, tačiau yra kaip yra. Žmonės mieliau renkasi šį greitai parošiamą patiekalą nei sveikesnes alternatyvas. Galbūt mūsų šalyje šis patiekalas ir nėra vienas populiariausių, tačiau, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje ir ypač Jungtinėse Amerikos Valstijose, be jo apsieiti tiesiog neįmanoma. 

Bulvių traškučiai / Fotolia nuotr.

Dešrainis – tai dešrelė, įvilkta į bandelę, pagardinta garstyčiomis ir pomidorų padažu, majonezu, daržovėmis ir įvairiais prieskoniais. Istorija byloja, kad dešrainiai atkeliavo iš Frankfurto, Vokietijos, tačiau laurus dėl šio gardėsio nori prisiimti ir Viena (Austrija). Pirmieji šie skanėstai aprašomi dar XIII amžiuje. 1870 m. Jungtinėse Valstijose vokiečių imigrantas Charlesas Feltmanas pradėjo pardavinėti dešreles, susuktas į bandeles, kad žmonės, imdami dešreles, nenusidegintų pirštų ir neišsiriebaluotų rankų. O vėliau karštieji dešrainiai vis populiarėjo, ypač įvairiuose renginiuose ir varžybose.

Pavyzdžiui, beisbolo ir dešrainių draugystė užsimezgė 1893-iaisiais, kai juos pradėjo tiekti vokiečių imigrantas Chrisas von der Ahe. Šiandien daugelis mėgaujasi šiuo greituoju užkandžiu ir greičiausiai nė nesuka galvos, kaip jie atsidūrė ant mūsų stalo…

Beje, liepos 22-oji paskelbta Tarptautine dešrainių diena. Be to, pasaulyje organizuojami ir dešrainių valgymo konkursai. 2012 m. buvo pasiektas naujas rekordas, kai dalyvis per 10 minučių suvalgė net 68 dešrainius!


► Kukurūzų traškučiai (Nachos)

Tai vienas populiariausių meksikietiškų patiekalų pasaulyje. Jis atsirado Piedras Negras, Coahuila, Meksikoje. 1943-iaisiais amerikiečių karių žmonos atsidūrė Piedras Negras miestelyje, norėdamos apsipirkti, ir galiausiai apsilankė restorane, kurio virtuvė jau buvo užsidariusi. Ten joms Ignacio Anaya sukūrė greitą užkandį tik iš tortilijų ir sūrio ir pavadino Nacho’s Especiales.

Bulvių traškučiai / Fotolia nuotr.

Tortilijos buvo supjaustytos trikampėliais ir paskrudintos su sūriu, pagardintos aitriąja paprika. Naujasis patiekalas pasirodė esąs toks skanus, kad greitai išpopuliarėjo visoje Teksaso valstijoje, vėliau ir visame pasaulyje. Šiandien šių traškučių variacijų yra visa gausybė, o spalio 21-oji pavadinta Tarptautine kukurūzų traškučių diena.

Skaitykite daugiau