„Gero skonio“ klubo atradimų vakarienėje – spalvingi įspūdžiai iš Meksikos

„Gero skonio“ klubo atradimų vakarienėje – spalvingi įspūdžiai iš Meksikos/Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.
Autorius: Partnerio turinys
Publikuota: 2019-12-18 18:02
Prieš pat metų pabaigą, kai naktys ilgiausios, tik ir ieškome būdų, kaip pašviesinti tamsias dienas. Gruodžio 17-sosios vakaras „Gero skonio“ klubo nariams nušvito ryškiai geltona spalva – susirinkome sostinės restorane „Yellow“. Čia šiluma spinduliavo ne tik spalvingas interjeras, bet ir iš virtuvės besiliejanti skonių paletė – tokiais margaspalviais įspūdžiais dalijosi restorano šeimininkai, neseniai grįžę iš Meksikos.

Vakaro pradžią paskelbė restorano įkūrėja Vesta Žemaitė, kuri papasakojo apie restoraną ir virš jo esančią lauko terasą – desertinę bei kokteilių barą „Pink“, kurie kartu vadinami „Pink&Yellow“. Šį projektą ji sukūrė drauge su talentingu virtuvės šefu Gabrieliumi Zajac. Gurmanai puikiai pažįsta judviejų tandemą, nes Palangoje sėkmingai veikia jų pirmasis kulinarinis kūdikis – tai „Restoranas 4“, jau ne sykį įvertintas svarbiausiuose šalies gastronomijos apdovanojimuose.

Sostinės centre vos prieš keletą mėnesių duris atvėręs restoranas „Yellow“ savo lankytojus pasitiko su populiariausiais „Restorano 4“ kūriniais, tačiau po kelionės į Meksiką žadama vis daugiau Lotynų Amerikos interpretacijų.

Sveikindama klubo narius su artėjančiomis šventėmis, vyriausioji žurnalo „Geras skonis“ redaktorė Rasa Ščeponienė pristatė tik ką prekyboje pasirodžiusį žieminį leidinio numerį. Jame gausu pasiūlymų Kūčių, Kalėdų ir Naujųjų metų laikotarpiui, kad šis laikas praeitų gardžiai ir smagiai. Būtent taip – su ramybe ir džiugesiu – sutikti šventes, nepasiduoti pasiruošimo rūpesčiams – ir buvo palinkėta renginio svečiams.

Prieš pradedant ragauti patiekalų, buvo vaišinamasi pasitikimo kokteiliu „Port Tonic“, paruošto su baltuoju sausu Porto vynu. Šį ir kitus vakaro gėrimus pateikė ilgametė „Gero skonio“ klubo partnerė – bendrovė „Mineraliniai vandenys“. Klubo renginiuose ypatingas dėmesys tenka maisto ir vyno dermėms, kurių harmoniją šį vakarą padėjo surasti įmonės produktų grupės vadybininkas Donatas Naruševičius.

„Gero skonio“ klubo atradimų vakarienėje – spalvingi įspūdžiai iš Meksikos/Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.
„Gero skonio“ klubo atradimų vakarienėje – spalvingi įspūdžiai iš Meksikos/Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

Kaip ir kaskart, šį vakarą svečiai buvo kviečiami dalyvauti tradicinėje vakaro atrakcijoje, kai kiekvienas gali pabūti ekspertu, rinkti įsimintiniausią patiekalo bei vyno derinį ir laimėti „Gero skonio“ prenumeratą. Svečiai už savo favoritą balsavo portale „Skonis.lt“, kuriame apžvelgiamos gastronomijos, gėrimų bei vartojimo kultūros temos.

Pirmasis patiekalas, pasiekęs stalus – tostada su jautiena, chorizo salsa, kukurūzine tortilija, pupelėmis ir jalapenais. Šiuo užkandžiu restorano „Yellow“ virtuvės šefas Gabrielius Zajac perteikė Meksikos nuotaikas ir pademonstravo naujus įgūdžius, mat gastronominėje kelionėje jam teko pasimokyti tortilijų kepimo paslapčių.

„Gero skonio“ klubo renginiai neapsieina be dar vieno ištikimo partnerio – „Vilniaus duonos“. Artėjant gražiausioms metų šventėms, bene kiekvienų namų stalą puošia ir papildo duonos kepalėlis. „Vilniaus duona“ kviečia rinktis ir atrasti mėgstamiausią produktą iš Autentiškos duonų šeimos, kurią sudaro net 7 rūšys: „Vilniaus“ duona, išraiškinga ir drėgna „Močiutės“ juoda duona; rankomis formuojama „Bočių“ juoda duona, „Rugelio“ duona ir trys bemielės duonos – „Visagrūdė“ bemielė, „Lietuviška“ ir „Be pridėtinio cukraus“.

„Yellow“ šefo G. Zajac dėka buvo galima paragauti duonos visiškai netikėtu formatu: jis pagamino šaltą tarsi sniego gniūžtė užkandį – juodos duonos kąsnį su alaus kmynų sirupu ir žolelių majonezu. Prie šio patiekalo, išsiskiriančio tiek tekstūra, tiek skoniu, derėjo baltasis putojantis vynas, pagamintas iš ekologiškai išaugintų ir tik rankomis skintų vynmedžių uogų derliaus. Šis derinys ir pelnė daugiausia balsų portale „Skonis.lt“.

Netoli nuo pergalės buvo ir antrąją vietą užėmęs valgis, patiektas iškart po duonos užkandžio. Jis tarsi grąžino svečius iš Meksikos atgal į Lietuvą: ragavome mūsų klimatui ypač tinkamos žiemiškos triušienos ir batatų sriubos su gnocchi, parmezanu ir špinatais. Šalia buvo parinktas subtilaus ir minerališko skonio baltasis sausas Apulijos regiono vynas.

Po ryškių skonių reikėjo paruošti gomurį dar vienam karštajam patiekalui. Tad čia vietoje ir laiku buvo pristatytas natūralus vulkaninės kilmės mineralinis vanduo „Borjomi“. Kaip teigė renginyje dalyvavusi „IDS Borjomi Europe“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė, šis vanduo ypač tinka gausiam šventiniam stalui, kuomet ragaujame įvairiausių patiekalų.

„Borjomi“ prieš Kalėdas tradiciškai džiugina akį įdomiais dizaino sprendimais, o šiemet pasirinkta karnavalo tema. Tiek buteliai, tiek aplinkai draugiškos aliuminio skardinės yra tokios originalios, kad šį vandenį drąsiai galima dovanoti savo artimiesiems per šventes.

Pagrindiniai „Gero skonio“ klubo vakarienių patiekalai ruošiami iš partnerių pateiktų produktų. Jau ne pirmus metus juos atrenka UAB „Baltic Larus“ specialistai. Nieko nuostabaus, kad prieš pat Kalėdas daugiausia dėmesio teko antienai. Įmonės rinkodaros vadovė Rūta Burdzilauskaitė pristatė du prekinius ženklus: vienas jų siūlo gaminius tiems, kurie mėgsta suktis virtuvėje, o kitas – tiems, kurie savo laiką nori skirti kitai veiklai. „Pasirinkę šviežią „Lapino puotos“ ančiuką, galėsite leisti pasireikšti savo kulinarinei fantazijai. O jei norite sutaupyti laiko, ieškokite „Kitchen me“ marinuoto, obuoliais įdaryto ančiuko“, – patarė R. Burdzilauskaitė.

„Gero skonio“ klubo atradimų vakarienėje – spalvingi įspūdžiai iš Meksikos/Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.
„Gero skonio“ klubo atradimų vakarienėje – spalvingi įspūdžiai iš Meksikos/Dariaus Gumbrevičiaus nuotr.

Po šio pristatymo buvo nekantru sužinoti, ką iš antienos paruošė restorano „Yellow“ virtuvė. G. Zajac prasitarė, jog tai – jo mėgstamiausia paukštiena. Padavėjams pradėjus dalinti pagrindinį karštąjį patiekalą, iškart padvelkė Kalėdomis – ragavome antienos filė su pastarnokų bei topinambų kremu, lazdynų riešutais, foie gras ir juodųjų serbentų coulis. Prie valgio buvo priderintas svaraus stoto raudonasis vynas, kurio žaliava statinėse brandinama ilgiau nei įprastai. „Antieną mėgstame valgyti su uogiene, tad ir ragaujant į šį vyną kviečiu apie jį galvoti ne tik kaip apie gėrimą, bet ir kaip apie padažą“, – sakė „Mineralinių vandenų“ atstovas D. Naruševičius.

Saldžioji dalis šį kartą buvo patikėta žinomai kulinarijos ir konditerijos įmonei „Mažoji ragainė“, kuri specializuojasi tortų bei pyragų gamyboje ir kasdien siūlo įvairių rūšių kulinarijos gaminių. „Mūsų šeimos verslo užduotis – skubantiems ir išalkusiems pasiūlyti kokybiško maisto, todėl vitrinose klientų laukia tik šviežiai pagaminti valgiai“, – teigė įmonės direktorius Eduardas Radzivilovas.

„Mažoji ragainė“ klubo narius vaišino elegantiškais trijų rūšių pyragaičiais: mango bei šokolado skonio su apelsinais; šokoladiniu su saldintomis vyšniomis bei kardamonu; ir skanėstu, paruoštu su ananasų, obuolių bei anonos tyre, pagardintu bazilikais ir mėtomis. Desertus papildė ilgai brandintas portas, kuriame švelniai skleidžiasi prieskonių, medienos, figų ir kitų džiovintų vaisių skoniai.

Vakaro pabaigoje renginio vedėja Daiva Tamošiūnaitė taikliai pastebėjo, jog „Gero skonio“ klubo vakarienėse kuriamas specialus, tik tai progai skirtas meniu – juk šių patiekalų įprastai nerasime. Taip gimsta nekasdieniški, ilgam atmintyje išliekantys maisto kultūros patyrimai.

Projekto partnerio inicijuotas ir parengtas turinys, už teksto turinį atsakingas partneris.

Naujausi straipsniai