Gėlių žiedus taip pat galima valgyti

Salotos / Fotolia nuotr.
Salotos / Fotolia nuotr.
2012-06-14 22:50
AA

Teko dalyvauti šventiniuose pietuose, kuriuose patiekalai buvo papuošti našlaitėmis. Po pietų visų svečių lėkštėse gėlytės taip ir liko nepaliestos. Niekam nė į galvą neatėjo mintis, kad jas taip pat galima valgyti.

Manoma, kad tradicija puošti valgius augalų žiedais į Europą atkeliavo iš estetikai neabejingų Rytų šalių. Kvapią jazminų žiedų arbatą ruošiantys senovės kinai tikėjo, kad gėlių žiedai patiekalui suteikia ne tik puikią išvaizdą bei spalvą, bet ir teigiamai veikia žmogaus organizmą – šviežiuose žiedlapiuose gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų.

 

Iki šiol Kinijos ir Japonijos gatvių prekyvietėse prekiaujama chrizantemų žiedais, kurių dedama į žuvies, mėsos, daržovių patiekalus. Istoriniuose šaltiniuose randama informacijos, kad patiekalus moliūgų žiedais gardindavo Pietų Amerikos gyventojai, o senovės romėnai rožių žiedlapiais aromatizuodavo vynus, valgė druska ir alyvuogių aliejumi gardintus kardelių žiedus.

 

Kokius žiedus rinktis

 

Geriausia iš savo daržo, nepurkštus jokiais chemikalais ir netręštus trąšomis. Maistui netinka ir ligų ar kenkėjų pažeisti gėlių žiedai. Niekada neprašausite pro šalį maistą puošdama prieskonių žiedynais: bazilikų, raudonėlių, šalavijų. Bet kokį didelėje lėkštėje tiekiamą karštą patiekalą papuoš stangrūs moliūgų, cukinijų žiedai, ypač populiarūs Viduržemio jūros virtuvėje, kurioje neretai dar ir tiekiami skrudinti.

 

Kokias gėles rinktis, spręskite ne tik pagal jų išvaizdą, bet ir skonį. Pasak žinovų, jį gana tiksliai atspindi valgomų gėlių aromatas. Trumpai tariant, jei gėlės kvapas aštrokas, jos ir skonis bus kaip tik toks. Tiesa, kai kurių augalų (ožekšnių, rusmenių, sinavadų, našlaitinės sanpaulijos) žiedai yra nuodingi, todėl nenaudojami nei valgyti, nei patiekalams puošti.

 

! Bet kokiu atveju, jei tiksliai nežinote, tinka to augalo žiedai valgyti ar ne, jo verčiau atsisakykite.

 

Verta žinoti

 

• Kad gėlės nenuvystų, patiekalai žiedais puošiami tik prieš pat patiekiant į stalą.

• Gėlių žiedlapiai ir dekoratyvūs lapeliai ilgiau bus stangresni, jei nuplautus dar drėgnus sudėsite į sandarų indą ir apie 15–20 min. palaikysite šaldytuve.

• Kad neprarastų dailios išvaizdos, spalvos ir nepatamsėtų, gėlių žiedai beriami jau ant padažu apšlakstytų salotų ir termiškai apdorotų patiekalų.

• Gėlių berkite labai saikingai – didesnis kiekis gali sutrikdyti virškinimo sistemos darbą.

 

Kokie augalai tinka patiekalams puošti

 

Medetkos / Fotolia nuotr.