Garsios mamos pirmos įvertino naują receptų knygą: gal vaikai pagaliau pamėgs brokolius?

Liucina Rimgailė, Ieva Mackevičienė, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir Indrė Trusovė, Inga Žuolytė / Gretos Skaraitienės nuotr.
Liucina Rimgailė, Ieva Mackevičienė, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir Indrė Trusovė, Inga Žuolytė / Gretos Skaraitienės nuotr.
Šaltinis: Žmonės
2021-10-07 14:00
AA

Vilniuje pristatyta receptų knyga vaikams, kurią išleido tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir dietistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė. Sveikų bei lengvai paruošiamų receptų knygos „Kakė Makė. Receptai“ pristatyme dalyvavo ne tik žinomos mamos su vaikais, bet ir svarbiausi knygos veikėjai – Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas.

Įspūdingo naujos knygos pristatymo svečiai ne tik dūko su mylimais personažais, kūrė savo receptų knygos viršelį, bet ir dalyvavo diskusijoje, ko reikia, kad vaikai virtuvėje būtų saugūs ir laimingi, rašoma pranešime spaudai.

Renginyje dalyvavo Ieva Mackevičienė, Liucina Rimgailė ir Inga Žuolytė su vaikais, Justė Zinkevičiūtė bei daugelis kitų.

Iššūkis – suderinti vaikų mėgstamą maistą su sveika mityba

Pasakodama apie didžiausią iššūkį, kuriant ir atrenkant receptus naujai knygai, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad sudėtingiausia buvo išsiaiškinti, ką mėgsta valgyti maži vaikai, ir pateikti tai per sveikesnio, subalansuoto maisto prizmę. „Visi žinome juokus, kaip vaikai nemėgsta brokolių, bet kuriant receptus tai tapo tikru galvosūkiu, reikėjo ieškoti, kaip į patiekalus skaniai ir patraukliai įtraukti daržoves. Ne paslėpti jas, bet priešingai – parodyti taip, kad vaikai jas pamėgtų“, – pasakoja tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė.

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė ir Indrė Trusovė / Gretos Skaraitienės nuotr.

Pasiteiravus, kam receptus kurti sunkiau – vaikams ar suaugusiesiems, pašnekovė šypteli, kad lengvesnio varianto nėra.

„Mūsų su Indre tikslas buvo sukurti universalius receptus, kad patiekalai būtų skanūs visai šeimai ir maloniai stebintų naujumu, nebūtų daug kartų matyti. Kita vertus, kuriant vaikams, gerą skonį reikia išgauti natūraliai – be ryškesnių padažų, prieskonių, neužgožiant ingredientų, tad dalį patiekalų prieš receptus sudedant į knygą reikėjo gaminti ir porą kartų“, – pasakoja K.Pišniukaitė-Šimkienė.

Indrė Trusovė ir Liucina Rimgailė / Gretos Skaraitienės nuotr.

Indrė Trusovė neslepia, kad vienas pagrindinių tikslų kuriant knygą „Kakė Makė. Receptai“ buvo paskatinti vaikus ir tėvelius gyventi sveikiau ir naujomis akimis pažvelgti į maisto gaminimą.

„Atrodo, žodis „maistas“ –  toks trumpas, bet man į jį telpa viskas: laisvalaikis, darbas, laikas su šeima, geros akimirkos, atradimai ir dar daug visko. Ragauti naujus skonius, išbandyti naujus gaminimo būdus jau seniai tapo tradicija mūsų šeimoje. Dabar tikiuosi, kad ši knyga ir kitas šeimas įkvėps pasinerti į nuotykius virtuvėje“, – sako I.Trusovė.

Kristina Pišniukaitė-Šimkienė, Ieva Mackevičienė ir Indrė Trusovė / Gretos Skaraitienės nuotr.

Rinktis ne greitąjį, o namie ruoštą maistą skatina ir šeimos tradicijos

Pasiteiravus, kokį patarimą galėtų duoti tėvams, siekiantiems, kad vaikai vėlesniame amžiuje lengviau atsispirtų saldumynų bei greitojo maisto pagundai ir mieliau rinktųsi namie paruoštą maistą, Kristina Pišniukaitė-Šimkienė pastebi, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kaip.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad tradicija valgyti visiems drauge – labai naudinga. Beje, ji reiškia ne tik tai, kad visa šeima susėda prie bendro stalo, bet ir tai, kad visi valgo tą patį maistą. Jei vaikui paruošėme vištienos krūtinėlę ir garintas daržoves, jas turime valgyti visa šeima, o ne atskirai pasiruošti sau „suaugusiųjų“ maisto, kuris ryškesnis, pilnas prieskonių“, – šypsosi pašnekovė ir priduria, kad leisdami vaikui po truputį susipažinti su įvairiais skoniais, prisidedame prie jo subalansuotos mitybos ateityje.

„Sveika mityba – tai ne kraštutinumai ar kategoriškas tam tikrų produktų atsisakymas. Ji pirmiausia reiškia balansą, todėl ir griežti saldumynų draudimai, mano nuomone, gali duoti atvirkščią rezultatą – juk uždraustas vaisius vaikui bus dar saldesnis ir paaugęs jis būtinai paragaus išsvajotų saldėsių. Todėl, manau, daug geriau naudoti desertus kaip skatinamąją priemonę, pavyzdžiui, pažadėti vaikui, kad suvalgęs vakarienę, jis galės paragauti ir deserto“, – sako pašnekovė ir primena, kad desertai ir net greitai pagaminami užkandžiai irgi gali būti ir skanūs, ir sveiki – būtent tokie jų receptai pristatomi ir naujojoje knygoje.

Knygos „Kakė Makė. Receptai“ pristatymas / Gretos Skaraitienės nuotr.

Ne tik sveiko maisto atmintinė

Knygoje tėveliai ras ir daugybę kitų patarimų, kaip teisingai supažindinti vaikus su maisto gaminimu.

„Sveiko, skanaus, bet kartu ir originalaus maisto receptai – tik dalis šios knygos. Kitą dalį sudaro patarimai, kurie padės tėveliams ugdyti sveikus įpročius ir maisto kultūrą šeimoje, o svarbiausia – užtikrins, kad vaikas virtuvėje jaustųsi laimingas ir saugus, o tėveliai – ramūs“, – sako „Kakės Makės“ prekės ženklo vadovė Simona Krasauskienė ir atskleidžia, kad pakviesti bendradarbiauti K.Pišniukaitę-Šimkienę ir I.Trusovę paskatino ne tik jų profesionalumas, bet ir tai, kad jos pačios – mamos.

„Kad vaikai būtų pakviesti į virtuvę ne tik valgytojo, bet ir kūrėjo teisėmis, tėveliams reikia daug kantrybės ir žinių. Indrė ir Kristina puikiai tai žino iš savo patirties, todėl ši knyga - tai ir priemonė tėveliams. Labai svarbu, kad ši knyga ne tik įkvepia, bet ir praktiškai paruošia vaikus bei jų tėvelius atradimams virtuvėje“, – pasakoja S.Krasauskienė.

Fotogalerija:

Vilniuje pristatyta knyga vaikams ir tėvams – „Kakė Makė. Receptai“ (32 nuotr.)
+26