Gardūs kąsneliai: moliūgų rizotas ir moliūgų keksiukai su kreminio sūrio įdaru

Moliūgų keksiukai
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2015-11-15 09:00
Moliūgas – ne tik labai skani daržovė, bet ir vaistas nuo visų ligų bei tikras organizmo stiprintojas. Daržovės minkštime gausu kalio, kalcio, magnio, geležies, druskų, vitaminų C, B1, B2 PP ir provitamino. Tikras mineralų šaltinis yra ir moliūgo sėklos. Pusėje puodelio sėklų yra net 92 proc. rekomenduojamos magnio ir mangano paros normos bei net 50 proc. rekomenduojamos cinko paros normos.

„Moliūgai yra labai greitai paruošiama daržovė, ji puikaus skonio, todėl puikiai tinka blynams, pyragams, troškiniams, sriuboms, net duonai kepti. Moliūgą lengva paruošti – tereikia atsargiai nupjauti žievę ir pašalinti sėklas. Pastarąsias raginčiau susidžiovinti arba valgyti šviežias. Tai – tikra vitaminų bomba“, – sakė „Rimi“ kulinarijos vedėja Elena Sereičkienė.

Taip pat skaitykite: Moliūgas jūsų grožiui: naminės procedūros odai ir plaukams

Kviečiame išbandyti keletą gardžių receptų su moliūgais, kuriais tikrai nudžiuginsite savo šeimos narius ar draugus.

Moliūgų rizotas

Moliūgų risotto
Moliūgų risotto

Reikės: 

  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 valg. š. sviesto,
  • 1 mažo svogūno,
  • 2 puodelių moliūgo gabalėlių,
  • 2 puodelių ryžių,
  • 2–3 valg. š. balto sauso vyno,
  • 6 puodelių vištienos sultinio,
  • 5 pievagrybių,
  • 0,5 puodelio parmezano sūrio,
  • rozmarino,
  • druskos,
  • pipirų.

Kaip gaminti:

1. Didelėje keptuvėje virš vidutinės ugnies pakaitinkite alyvuogių aliejų. Į keptuvę sudėkite supjaustytą svogūną ir pakepinkite kelias minutes, kol jis suminkštės.

2. Sudėkite moliūgą ir dažnai maišydami kepkite, kol jis suminkštės (apie 6–8 minutes). Tuomet sudėkite ryžius, supilkite vyną ir viską išmaišykite.

3. Į ryžių masę supilkite tris puodelius vištienos sultinio, sudėkite grybus ir įmaišykite rozmarino. Viską troškinkite ant mažos ugnies. Kuomet sultinio sumažės, pilkite dar pusę puodelio ir pakartokite, kol ryžiai bus kreminės konsistencijos (apie 18 min.).

4. Tuomet sudėkite sviestą, dalį parmezano sūrio. Pagal skonį įberkite druskos ir pipirų. Patiekite dubenėlyje, ant rizoto viršaus pabarstę likusį sūrį.

Moliūgų keksiukai su kreminio sūrio įdaru

Moliūgų risotto
Moliūgų risotto

Keksiukams reikės:

  • 2 puodelių miltų,
  • 1 puodelio rudojo cukraus,
  • 1/4 puodelio baltojo cukraus,
  • 3 puodelių moliūgų gabalėlių,
  • 3 kiaušinių,
  • 10 valg. š. ištirpinto sviesto,
  • 1 arbat. š. valgomosios sodos,
  • 0,5 arbat. š. cinamono,
  • žiupsnelio maltų gvazdikėlių,
  • žiupsnelio muskato,
  • žiupsnelio kvapiųjų pipirų,
  • 0,5 puodelio graikinių riešutų.

Įdarui:

  • 1 kiaušinio,
  • 120 g kreminio sūrio,
  • 2 valg. š. cukraus,
  • 2 valg. š. miltų.

Papuošimui – avižinių dribsnių.

Kaip gaminti: 

1. Dideliame inde sumaišykite miltus, valgomąją sodą ir prieskonius. Moliūgų gabalėlius sutrinkite ir gautą piurė sumaišykite su cukrumi.

2. Tuomet po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite ištirpintą sviestą, išmaišykite ir gautą masę supilkite į miltus. Įdėkite graikinių riešutų.

3. Padėkite šią masę į šoną ir mažame indelyje paruoškite keksiukų įdarą – išplakite kiaušinius ir kreminį sūrį, sudėkite cukrų, miltus ir vėl išmaišykite.

4. Į keksiukų formą įdėkite šaukštą moliūgų masės, šaukštelį įdaro ir vėl moliūgų masės. Ant viršaus užbarstykite avižinių dribsnių.

5. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 30 min.

Ji24.lt

Naujausi straipsniai