Gardumynai su rabarbarais

Rabarbarų pyragas iš sluoksniuotos tešlos / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-05-26 17:00
Gegužės pabaiga – rabarbarų metas, tad nepraleiskite progos palepinti namiškius saldėsiais su malonia rūgštele. Burnoje tirpstantys kepinukai puikiai tiks ir svečiams.

Krepšeliai su rabarbarų ir imbierų kremu

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 6 trapios tešlos krepšelių, 200 ml graikiško jogurto, 300 g rabarbarų, 80 g rudojo cukraus, šaukšto trintų spanguolių džemo, šaukštelio šviežiai tarkuoto imbiero.

  • Rabarbarus nulupkite, kraštus nupjaustykite, stiebus sukapokite nedideliais gabalėliais ir paskleiskite kepimo popieriumi išklotoje skardoje.
  • Juos apibarstykite imbierais, trečdaliu cukraus ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol suminkštės. Palikite atvėsti.
  • Atvėsintus rabarbarus krėskite į plakti skirtą indą, ten pat sukrėskite spanguolių džemą, jogurtą, suberkite likusį cukrų ir viską iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Paruoštą kremą uždenkite ir palikite šaldytuve maždaug pusvalandį.
  • Po truputį kremo krėskite į trapios tešlos krepšelius ir patiekite.

Purūs keksiukai

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 250 g miltų, 250 g grietinės, 210 g rabarbarų, 150 g cukraus, 2 didelių kiaušinių, 8 šaukštų sviesto, 2–3 šaukštelių kepimo miltelių, 2 šaukštelių vanilinio cukraus, šaukštelio cinamono, pusės šaukštelio druskos.

Apibarstyti: 3 šaukštų cukraus, pusės šaukštelio cinamono.

  • Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių.
  • Spalvingas keramines keksiukų formeles patepkite riebalais.
  • Sviestą išlydykite ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Rabarbarus nuvalykite, supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Dideliame inde miltus sumaišykite su cukrumi, kepimo milteliais, cinamonu ir druska.
  • Vidutiniame inde sviestą, grietinę, kiaušinius ir vanilinį cukrų išsukite iki vientisumo ir, atsargiai supylę į miltus, švelniai permaišykite.
  • Suberkite pjaustytus rabarbarus ir viską dar kartą išmaišykite.
  • Supilstykite tešlą į kepimo formeles taip, kad būtų užpildyta tik pusė indelio ir liktų vietos keksiukams pakilti.
  • Juos apibarstykite cukraus ir cinamono mišiniu.
  • Kepkite orkaitėje apie 18–20 min., kol dailiai parus.
  • Tiekite atvėsintus.

Rabarbarų ledai

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 500 ml plakamosios grietinėlės, stiklinės braškių, 250 ml pieno, 100 g cukraus, 125 ml vandens, didelio rabarbaro lapkočio, 2 šaukštelių malto imbiero, šaukštelio vanilinio cukraus.

  • Rabarbarą nuvalykite, susmulkinkite, užpilkite vandeniu ir troškinkite ant vidutinės kaitros. Kai suminkštės, nukoškite.
  • Puodelyje pieną sumaišykite su grietinėle, suberkite cukrų, vanilinį cukrų ir kaitinkite viską ant silpnos kaitros, kol cukrus išsilydys. Nukaitę puodelį uždenkite, atvėsinkite ir laikykite šaldytuve apie 2 val.
  • Braškes nuplaukite, nuskabykite, pasmulkinkite.
  • Rabarbarus ir braškes suberkite į plakti skirtą indą, apibarstykite imbieru ir, iki vientisumo išplakę elektriniu plakikliu, sumaišykite su kvapia pieno ir grietinėlės mase.
  • Pieno ir rabarbarų tyrę pilkite į ledų gaminimo aparatą ir ruoškite pagal instrukciją.
  • Jei tokio aparato neturite, šaldykite ledus apie 5–6 val. šaldiklyje, kas pusvalandį permaišydami, kad neliktų ledo kristalėlių.

Pyragas su braškėmis

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: pakuotės sluoksniuotos bemielės tešlos, 3 didelių rabarbarų stiebų, 400 g braškių, 150 g cukraus, 80 g miltų, 2 šaukštų sviesto, didelio kiaušinio trynio, šaukšto vandens, šaukštelio citrinos žievelių.

  • Ketvirtadalį tešlos atidėkite, o likusią išklokite skardoje ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą.
  • Braškes ir nuvalytus rabarbarus supjaustykite nedideliais gabalėliais.
  • Dideliame inde vaisius sumaišykite su miltais, cukrumi ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis.
  • Iš šaldytuvo išimtą tešlą subadykite šakute, tolygiai paskirstykite braškių ir rabarbarų masę, apibarstykite sviesto drožlelėmis.
  • Iš likusios tešlos peiliu išpjaustykite juostas ir dailiai išdėliokite ant viršaus.
  • Pyrago paviršių ištepkite trynio ir vandens mišiniu.
  • Kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 min., sumažinkite kaitrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 30 min., kol viršus dailiai parus.
  • Tiekite gerai atvėsintą.

Traškūs krepšeliai

Jums reikės: 250 g rabarbarų, 250 g braškių, stiklinės cukraus, 225 g sviesto, 190 g miltų, dar 3 šaukštų miltų, 100 g avižinių dribsnių, šaukštelio cinamono, pagal skonį nutarkuotų citrinos žievelių.

  • Į keksiukų skardą įtieskite popierines formeles ir patepkite jas riebalais.
  • Nuplautas, nuvalytas ir nusausintas braškes ir rabarbarus supjaustykite mažais gabalėliais.
  • Juos plastikiniame dubenyje sumaišykite su puse stiklinės cukraus ir nutarkuotomis citrinos žievelėmis.
  • Gautą mišinį po lygiai paskirstykite į keksiukų formeles.
  • Likusį cukrų, miltus, sviestą ir avižinius dribsnius maišykite tol, kol sulips į trupinius.
  • Po truputį jų berkite ant uogų ir rabarbarų masės.
  • Keksiukus kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min., kol viršus dailiai pagels.
  • Išėmusi apibarstykite likusio cukraus ir cinamono mišiniu ir atvėsinkite.
{recipe|384}{recipe|386}{recipe|1218}{recipe|1874}{recipe|3051}{recipe|3052}{recipe|3366}{recipe|3460}{recipe|4692}{recipe|4733}{recipe|5237}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai