Gardu, kas trašku!

Traškūs viščiukų sparneliai / Shutterstock nuotr.
Traškūs viščiukų sparneliai / Shutterstock nuotr.
Šaltinis: Ji24.lt
2017-05-20 17:00
AA

Traškius valgius, kuriuos mėgsta ir maži, ir dideli, ypač patogu ruošti gamtoje – namai neprigaruoja kepant, o laužo dūmelis suteikia nepakartojamo skonio. Taigi ruošdamosi į iškylą nepamirškite įsimesti patogios didelės keptuvės ir čirškinkite traškius kąsnelius!

Keptos daržovės

Keptos daržovės / „Fotolia“ nuotr.

Jums reikės: 2 vidutinio dydžio bulvių, 4 morkų, 5 skiltelių česnako, žiupsnelio druskos, kelių šakelių šviežių čiobrelių, kelių šaldytų baravykų, šaukšto medaus, šaukšto citrinos sulčių, 6 šaukštų aliejaus, pagal skonį druskos, pipirų, maltų riešutų, džiovintų bazilikų.

  • Bulves nuskuskite ir supjaustykite plonyčiais, kone permatomais griežinėliais plonu aštriu peiliuku ar specialia daržovių pjaustykle.
  • Baravykus atšildykite, taip pat supjaustykite griežinėliais.
  • Morkas trumpai apvirkite su lupenomis, kad truputį suminkštėtų, nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais.
  • Visas daržoves paskleiskite kepimo popieriumi ištiestoje skardoje.
  • Česnakus nulupkite, sukapokite, dubenėlyje sumaišykite su medumi, aliejumi, citrinos sultimis, druska, bazilikais ir pipirais.
  • Paruoštą užpilą palikite maždaug 20 min. pastovėti, kad aliejus prisigertų česnako kvapo, ir tolygiai apšlakstykite daržoves.
  • Ant viršaus suberkite baravykus ir pašaukite į gerai įkaitintą orkaitę maždaug 20 min.
  • Tiekite su šviežiais čiobreliais.

Šiltos rytietiškos salotos su krevetėmis

Ant laužo keptos krevetės su daržovėmis / Fotolia nuotr.

Jums reikės: 400 g biriai virtų ryžių, 300 g krevečių, geltonos ir raudonos saldžiosios paprikos, poro, geros saujos šviežių žirnelių, svogūno, 2 skiltelių česnako, šaukšto rudojo cukraus, 2 šaukštų tamsaus sojų padažo, po šaukštą ryžių acto ir medaus, šlakelio aliejaus (kepti), pagal skonį maltos aitriosios paprikos ir rytietiško prieskonių mišinio.

  • Krevetes nuplaukite, nusausinkite, išlukštenkite, suberkite į indą, apšlakstykite sojų padažu, skystu medumi, ryžių actu, gerai įtrinkite ir palikite pusvalandžiui pasimarinuoti, tada iki auksinės spalvos apkepkite kiniškoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus.
  • Paruoštas krevetes nustumkite į keptuvės šonus, centre pakepinkite smulkintus česnakus, svogūnus, aitriąją papriką.
  • Kai prieskoniai dailiai pagels, sumeskite porus, šiek tiek vėliau juostelėmis pjaustytas paprikas, suberkite cukrų, kelis kartus permaišykite ir pagardinkite rytietišku prieskonių mišiniu.
  • Į keptuvę suberkite biriai virtus ryžius, viską gerai permaišykite, kad sušiltų, ir išdalykite į lėkštes.

Tarkuoti bulviniai blynai

Bulviniai blynai su vištiena / Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: 8 didelių bulvių, 2 kiaušinių, po šaukštą miltų ir džiūvėsėlių, šaukšto sviesto, saujelės tarkuoto parmezano, svogūno, pagal skonį druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų, aliejaus (kepti).

  • Bulves nuskuskite ir sutarkuokite skirtingomis trintuvėmis – keturias smulkesne ir keturias – stambesne.
  • Sukrėskite tarkius į dubenį ir nupilkite skystį. Palaukite, kol nusės krakmolas, ir, nupylusi skystį, krakmolą sudėkite į tarkius.
  • Svogūną nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite šaukšte sviesto, kol dailiai pagels, atvėsinkite ir sukrėskite į bulves.
  • Supilkite plaktus kiaušinius, suberkite miltus ir džiūvėsėlius, druską, pipirus, sūrį ir viską gerai išmaišykite.
  • Į keptuvėje gerai įkaitintą aliejų dėkite po šaukštą masės ir apkepkite iki traškumo iš abiejų pusių.
  • Iškepusius blynus išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  • Tiekite su mėgstamu grybų, grietinės ar žalumynų padažu.

Svogūnų žiedai

Traškūs svogūnų žiedai / „Fotolia“ nuotr.

Jums reikės: 6 svogūnų, po 40 g miltų ir krakmolo, šaukšto druskos, žiupsnelio miltelinio cukraus, pusės šaukštelio maltos saldžiosios paprikos, aliejaus (gruzdinti).

  • Svogūnus nulupkite, supjaustykite vidutinio storio žiedais, bet nelabai plonai – kad būtų patogu kepti, antraip žiedeliai sutrūkinės.
  • Sumeskite į indą, užpilkite gerai pasūdytu vandeniu, kad užsemtų, ir palikite mirkti apie pusvalandį.
  • Kitame dubenėlyje sumaišykite papriką, persijotus miltus, krakmolą ir miltelinį cukrų.
  • Svogūnų žiedus nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir apvoliokite paruoštame prieskonių mišinyje.
  • Kepkite mažomis porcijomis įkaitintame aliejuje.
  • Išimtus padėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.
  • Tiekite su mėgstamu padažu.

Viščiukų krūtinėlės

Traškūs vištienos kepsneliai / Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 2 vidutinio dydžio viščiukų krūtinėlių, 2 stiklinių natūralaus daržovių sultinio, 100 ml sojų padažo, 3 šaukštų rudojo cukraus, šaukšto skysto medaus, žiupsnio imbiero šaknies gabalėlių, 3 skiltelių česnako, apelsino, pagal skonį rozmarinų, druskos ir pipirų.

  • Mėsą nuplaukite, nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, iš abiejų pusių gerai įtrinkite kapotais česnakais, medumi, druska, pipirais ir rozmarinais.
  • Į prikaistuvį supilkite sultinį, sojų padažą, suberkite rudąjį cukrų, sumeskite imbiero gabalėlius ir kaitinkite ant vidutinio stiprumo ugnies, kol cukrus ištirps.
  • Marinatą atvėsinkite, į jį sudėkite krūtinėles, supilkite apelsinų sultis ir palikite valandą marinuotis.
  • Išgriebę išdėliokite ant grotelių ir kepkite iš abiejų pusių, kol dailiai apskrus.
  • Gardu tiekti su biriai virtais ryžiais arba itališkos traškios duonos riekele.
{recipe|1708}
{recipe|2064}
{recipe|3065}
{recipe|3073}
{recipe|4093}
{recipe|4133}
{recipe|5418}