Gaminkime sveikiau!

Daržovių sriuba. / Fotolia nuotr.
Autorius: Žmonės.lt
Publikuota: 2017-07-09 17:00
Jeigu jums ne tas pats, ką valgote ir kaip atrodote, mūsų siūlomi patiekalai labai tiks. Ir lengvumo pojūtis po tokių pietų ar vakarienės garantuotas! Sveikos, daug vitaminų ir mineralų turinčios sezoninės daržovės, mažai riebalų, vadinasi, ir nedaug kalorijų.

Salierų sriuba

Fotolia nuotr.
Fotolia nuotr.

Jums reikės: kelių saliero lapkočių, saujelės špinatų lapelių, 2 bulvių, 10 pievagrybių, litro daržovių sultinio, 2 svogūnų, šaukšto sviesto, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, laurų lapelių, indelio graikiško jogurto, kelių baltos duonos riekelių.

  • Bulves nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite gabalėliais, suberkite į puodą su sultiniu, gardintu laurų lapeliais, ir apie 8 min. virkite, kol suminkštės.
  • Svogūnus nulupkite, susmulkinkite ir sudėję į keptuvę paskrudinkite svieste.
  • Salierą nuplaukite, nusausinkite, kartu su lapais supjaustykite ir taip pat suberkite. Vis pamaišydami kepkite apie 10 min.
  • Pievagrybius nulupkite, susmulkinkite, sumeskite į tą pačią keptuvę ir troškinkite ant mažos ugnies apie 8 min.
  • Nukaitę grybus suverskite į puodą su bulvėmis ir virkite ant vidutinės ugnies apie 10 min.
  • Plėšytus špinatų lapelius sumeskite tik pačioje pabaigoje (kad neprarastų spalvos) ir dar trumpai pakaitinkite.
  • Sriubą pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais, nukelkite nuo ugnies, išgriebkite laurų lapelius ir iki vientisumo išplakite elektriniu plakikliu.
  • Galiausiai įmaišykite graikišką jogurtą, dar kartą gerai išplakite ir išpilstykite į dubenėlius.
  • Tiekite su sausoje keptuvėje skrudintais baltos duonos kubeliais.

Porų ir bulvių blyneliai

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: poro, 4 bulvių, 2 kiaušinių, 2 svogūnų, 5 šaukštų miltų, 3 skiltelių česnako, šaukšto kapotų petražolių, šaukšto sviesto, pagal skonį druskos, pipirų, aliejaus (skardai patepti), konservuotų sojų pupelių daigų, saujelės tarkuoto parmezano.

  • Porą nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais.
  • Bulves nulupkite, sutarkuokite stambia trintuve, nusunkite.
  • Česnakus ir svogūnus nulupkite, pakepinkite šaukšte sviesto.
  • Kai jie dailiai pagels, sumeskite porus, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir 5 min. patroškinkite.
  • Nukaitę atvėsinkite ir sukrėskite į gilesnį dubenį.
  • Berkite miltus, suverskite tarkuotas bulves, įmuškite kiaušinius, sumeskite kapotas petražoles, sūrį, nuvarvintus sojų pupelių daigus ir gerai išmaišykite. (Tešla turėtų būti tirštoka, jei ji per skysta, berkite dar miltų.)
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, jį patepkite aliejumi.
  • Šaukštu kabinkite tešlą, formuokite blynelius ir dėkite į skardą.
  • Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., kol dailiai apskrus.
  • Tiekite su mėgstamu grietinės arba jogurto padažu.

Daržovių troškinys

Neringos Kalasauskaitės nuotr.
Neringos Kalasauskaitės nuotr.

Jums reikės: morkos, 2 mažų cukinijų, raudonos ir geltonos saldžiosios paprikos, 4 pomidorų, 2 svogūnų, 3 skiltelių česnakų, indelio grietinės, 4 šaukštų sviesto, šaukštelio nutarkuotų citrinos žievelių, nedidelio indelio tako padažo, pagal skonį druskos, pipirų, petražolių, žiupsnelio cukraus.

  • Svogūną ir česnakus nulupkite, susmulkinkite, pakepinkite svieste, pagal skonį pasūdykite, pasaldinkite žiupsneliu cukraus ir krėskite į riebalais išteptą apskritą kepimo formą.
  • Pomidorus nuplaukite ir, išpjovę viršūnėles, supjaustykite skiltelėmis.
  • Paprikas išvalykite, susmulkinkite kubeliais.
  • Cukinijas perpjaukite pusiau, supjaustykite griežinėliais.
  • Morkas nuskuskite, sutarkuokite stambia trintuve.
  • Ant svogūnų tolygiai paskirstykite tako padažą, suberkite paprikas, pomidorus, morkas, išdėliokite cukinijų griežinėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite šviežiai maltais juodaisiais pipirais, nutarkuotomis citrinos žievelėmis ir kepkite karštoje orkaitėje apie 30 min.
  • Baigiant kepti, ant daržovių verskite su sūriu sumaišytą ir pasūdytą grietinę, permaišykite, pakepkite dar 10 min. ir išdalykite į dubenis.
  • Troškinį gausiai apibarstykite smulkintais petražolių lapeliais.

Pangasijai su pomidorais

Shutterstock nuotr.
Shutterstock nuotr.

Jums reikės: 600 g pangasijų filė, 10 vyšninių pomidorų, gabalėlio raudonos aitriosios paprikos, 2 skiltelių česnako, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų aliejaus, šaukštelio cukraus, šaukšto balzaminio acto, pagal skonį druskos, pipirų, malto imbiero, greipfruto, saujelės gražgarsčių.

  • Pangasijus nuplaukite, nusausinkite, padalykite į kelias dalis.
  • Greipfrutą nuplaukite, išspauskite sultis.
  • Aliejuje pakepinkite maltą imbierą, sudėkite žuvį, apšlakstykite greipfruto sultimis, iš visų pusių gerai apkepkite, pagal skonį pasūdykite ir laikykite šiltai, kol ruošite pomidorus.
  • Išvalytą aitriąją papriką ir nuluptą česnaką susmulkinkite.
  • Dubenėlyje balzaminiame acte maišykite cukrų, kol ištirps.
  • Sviestą įkaitinkite gilioje keptuvėje, sumeskite aitriąsias paprikas, česnakus, pomidorus ir kaitinkite ant nedidelės ugnies 10 min.
  • Supilkite saldintą balzaminį actą, dar minutę patroškinkite.
  • Į lėkštes dėkite žuvies, gražgarsčių ir pipirais apibarstytų keptų pomidorų.
  • Tiekite su citrinos skiltelėmis.

Sveikuolių sumuštinis

Jums reikės: 2 gabalėlių fokačijos, 200 g virtos vištos krūtinėlės, gabalėlio mėgstamo sūrio (mocarelos arba brandinto), saujelės šviežių salotų lapelių, pagal skonį druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, džiovintų raudonėlių, 2 skiltelių česnako, didelio pomidoro.

Žalumynų sviestui: 100 g sviesto, kelių šaukštelių kapotų žalumynų, pagal skonį druskos, citrininių pipirų, česnako, citrinos sulčių.

  • Pirmiausia paruoškite žalumynų sviestą: kambario temperatūros sviestą sumaišykite su kapotais žalumynais. Pagal skonį įberkite druskos, citrininių pipirų, įspauskite skiltelę česnako ir įvarvinkite citrinos sulčių.
  • Sviestą susukite į maistinę plėvelę, suformuokite pailgą volelį ir padėkite į šaldymo kamerą, kad sustingtų.
  • Duonos gabalėlius perpjaukite ir iš abiejų pusių apkepkite ant grotelių, dar šiltas vidines puseles įtrinkite perpjautomis česnakų skiltelėmis, kad fokačija gardžiai kvepėtų.
  • Ant duonos riekelių tepkite žalumynų sviesto, išdėliokite vištienos krūtinėlių gabalėlius, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite pipirais ir klokite po sūrio gabalėlį.
  • Galiausiai dėkite gausiai pipirais pagardintus pomidorų griežinėlius, sumuštinį suvožkite ir kepkite gerai įkaitintoje orkaitėje ant grotelių ne ilgiau nei 5 min., kol sūris išsilydys.
  • Tiekite su salotų lapeliais.
{recipe|3348}{recipe|3372}{recipe|3399}{recipe|3552}{recipe|3571}{recipe|4088}{recipe|3796}{recipe|4669}{recipe|4873}{recipe|5356}
Ji24.lt

Naujausi straipsniai